Wordt de glucosewaarde echt te laag, dan val je flauw. In het ergste geval kan dat leiden tot een coma, blijvende hersenschade of de dood. Want ook de hersencellen hebben dan een tekort aan glucose en 'vallen uit'. Het is bij een hypo daarom nodig om direct wat te eten of te drinken met glucose.
De oorzaak van het dead in bed-syndroom is helaas nog steeds niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat het syndroom samenhangt met een ernstige hypo 's nachts. Deze hypo's kunnen leiden tot een hartstilstand.
Als een patiënt 'unaware' is en een hypo niet meer voelt aankomen, kan hij daardoor wél in gevaarlijke situaties terechtkomen. Denk maar aan een vrachtwagenchauffeur die tijdens het rijden door een hypo in een coma raakt. Heel vervelend is ook de angst voor hypo's.
Je lichaam heeft na een hypo tijd nodig om te herstellen. Dit kan tot 24 uur duren.
Zweten, trillen, maar ook een slechte concentratie, sufheid en verwardheid: een hypo hakt er flink in. Tot voor kort werd dan ook gedacht dat wie vaak een lage bloedsuikerspiegel heeft, daar op de lange duur schade door oploopt. Het goede nieuws: we weten nu dat hypo's minder erg zijn dan gedacht.
Een te lage bloedsuiker noemen we hypoglykemie (een hypo). Een te lage bloedsuiker is gevaarlijk. Er is snel actie nodig. Uw bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 9.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Zo'n ernstiger hypo kan gevaar opleveren in het verkeer of bij uw werk. Na herstel komen vooral hoofdpijn, vermoeidheid of een lamlendig gevoel voor, maar soms ook gevoelens van angst, schaamte of kwaadheid ...
Normaal gesproken herken je een hypo op tijd aan klachten zoals zweten, trillen, hartkloppingen en een hongergevoel. Sommige mensen voelen een hypo na verloop van tijd niet meer aankomen. Dat kan vervelend of gevaarlijk zijn, want je kunt door een hypo bijvoorbeeld flauwvallen.
Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.
Bloedsuikerspiegel onder de 6,1 mmol/L ® geen diabetes. Bloedsuikerspiegel tussen de 6,1 en 6,9 mmol/L ® hoog suikergehalte, prediabetes. Bloedsuikerspiegel boven de 6,9 mmol/L ® bloedsuiker te hoog, diabetes.
Mensen met diabetes overlijden gemiddeld eerder dan mensen zonder diabetes. Bij diabetes type 1 ligt de gemiddelde levensverwachting dertien jaar lager en bij type 2 vier jaar lager. De levensverwachting hangt samen met de mate waarin mensen complicaties krijgen.
Ook 's nachts kun je een hypo krijgen, soms zelfs zonder dat je het door hebt. Wij geven je een aantal tips tegen nachtelijke hypo's. Je hebt een hypo als je bloedglucosewaarde onder de 4 mmol/l komt.
plotselinge humeurigheid, snel boos worden. geen eetlust hebben of juist hongerig zijn. wazig zien. misselijk zijn of overgeven.
Hypoglykemie ofwel 'hypo', is de medische term voor een te lage bloedglucosespiegel. Een hypo duurt meestal niet lang. Vooral mensen met diabetes hebben last van hypo's. Bij andere mensen komt het erg weinig voor.
De onderzoekers vonden dat: suikerconsumptie heeft vrijwel geen effect op de stemming, ongeacht hoeveel suiker wordt geconsumeerd en of mensen zich na inname bezighouden met veeleisende activiteiten. mensen die suiker consumeerden, voelden zich vermoeider en minder alert dan degenen die dat niet hadden gedaan.
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd.
Als je diabetes hebt, kan stress je bloedsuikergehalte flink ontregelen. Het kan ervan stijgen, maar ook dalen. Daarnaast lijkt het erop dat mensen met veel stress vatbaarder zijn voor diabetes. Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam.
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
Een wisselend humeur (opeens kwaad, verdrietig of blij) Tekenen van een ernstig verlaagde bloedsuiker zijn: sufheid, bewustzijnsverlies en uiteindelijk coma. Deze verschijnselen komen vooral voor bij patiënten die insuline spuiten en bij oudere mensen met diabetes.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Het is goed om veel water te drinken. Zo voorkomt u uitdroging. Spuit extra insuline volgens het advies van uw arts of diabetesverpleegkundige. Wanneer een hyper gepaard gaat met misselijkheid of braken, moet u direct uw arts waarschuwen.