Is heel goed mogelijk, om die platen te betegelen. Eerst even voorstrijken, met een tegel voorstrijkmiddel. Voegen met een WD voeg, en de voeg op het aanrechtblad afkitten. Dus net zoals op een andere ondergrond.
Een strak aangebrachte stuclaag vormt de perfecte basis voor het aanbrengen van tegels in de badkamer. De stuc zorgt ervoor dat de badkamer hygiënisch en waterdicht gemaakt kan worden. Lees meer over de badkamer stuken voor tegelen en ontdek de vele voordelen hiervan.
Houten platen, zoals OSB en watervaste multiplex worden regelmatig gebruikt om op te tegelen. Dit materiaal kan gemakkelijk kromtrekken wanneer het in aanraking komt met vocht en water. Daarom is het belangrijk dat er ruimte tussen iedere plaat zit voor als deze uitzetten.
Ongeschikte houten platen:
Spaanplaten en MDF zijn niet geschikt om betegeld te worden. Dit komt doordat deze platen niet tegen vocht kunnen en er altijd vocht aanwezig is in de lijm. Bovendien kunnen MDF platen door de vocht kromtrekken, waardoor de tegels kunnen breken.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Vul aan de zijkanten van de plaat de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes, het vullen van de brede naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Werk zorgvuldig en zorg dat de gehele 'verdieping' mooi egaal gevuld is. Haal overtollige voegenvuller direct weg.
Zorg ervoor dat de kopse kanten van de stucplaten passend tegen elkaar aansluiten. Wanneer de kopse kanten niet goed aansluiten, dan bestaat het risico dat de open gipskern van de stucplaat te snel en ongelijkmatig water onttrekt aan de aangebrachte stuclaag. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan.
Volledig houten platen (multiplex) en houtvezelplaten (spaanplaten of cementgebonden spaanplaten) zijn met de huidige stand der techniek niet geschikt om rechtstreeks op te tegelen.
Rechtstreeks betegelen op houten vloeren wordt meestal niet aanbevolen, omdat de beweging en vervorming die hout kan verdragen niet gevolgd wordt door de (starre) tegels. Hout is buigzaam en kan sterk reageren op wijzigende vochtgehaltes, terwijl de tegels niet kunnen meebuigen.
Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
Dat kan zeker, mits een goede primer. Zelfde primer als voor tegel op tegel. Elke lijmfabrikant heeft die primer : de technische fiche volgen. Er zitten af en toe wel wat verschillen kwa voorbereiding (zie @Kristof01) en toepassing; dat hangt af van de samenstelling van die primer.
Als de cementdekvloer niet droog en niet vlak is, raden wij af om te betegelen. Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen. Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen. Het restvochtgehalte moet kleiner dan 2 CM-% zijn.
Ondervloer tegels
Bij een tegelvloer is het van het grootste belang dat de ondergrond niet veert. De tegels en voegen hebben bij een verende ondergrond namelijk kans om te scheuren of te breken. In de meeste gevallen worden tegels daarom direct verlijmd op een egale ondergrond van beton, zandcement of egaline.
De flexibele tegellijm is geschikt voor het leggen van tegels op tegels. Flexibele tegellijm voor het tegelen op: beton, zandcement, steen, gipsplaten en is zeer geschikt voor het tegelen over vloerverwarming. Weber Flexibele tegellijm is tevens ideaal voor stucwerk.
Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag. Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zal u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.
Het is verstandig de muur eerst voor te strijken met een voorstrijk voor tegels. Hierdoor hecht de lijm beter en worden loszittende (of vallende!) tegels voorkomen.
OSB platen als vloerafwerking
Spreekt het industriële karakter van OSB je aan of wil je een goedkope vloer? Kies dan voor OSB platen als vloerafwerking. Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm.
Je kunt een houten vloer niet direct betegelen, de tegelvloer zal dan barsten door de werking van de houten ondergrond. Voor een goede ondergrond gebruik je daarom zwaluwstaartplaten. Hierop stort je vervolgens beton, en daarna komen de tegels erop.
Bij het betegelen van gyproc moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken dat geschikt is voor gyproc. Dit middel zorgt ervoor dat de lijm goed kan hechten aan het oppervlak zonder dat het vocht in de lijm geabsorbeerd wordt door het gips. Dit is een belangrijkste eerste stap.
Watervast multiplex is te koop in diktes van onder andere 10mm, 15mm en 18mm. Tevens kunt u dit multiplex toepassen in vochtige ruimtes zoals een badkamer.
Gebruik een geschikte verfsoort
De meeste mensen kiezen voor het verven van een spaanplaat met muurverf, krijtverf of vooral ook houtverf. Hoeveel lagen je aan moet brengen hangt af van de kwaliteit van de verf, de huidige kleur van de spaanplaat en van de kleur van de uitgekozen verf.
Zorg ervoor dat de kopse naden tussen de stucplaten minimaal 10 cm ten opzichte van elkaar per plaatbreedte verspringen. Houd de stucplaten altijd minimaal 2 tot 3 mm vrij van de aangrenzende wanden.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.