Op vrijwel elk plat dak kunt u een dakterras aanleggen. Wel heeft het gevolgen voor de investering, zeker als de aanleg vraagt om verstevigen van de dakconstructie. Daarom is het goed om te weten dat u de belasting laag kunt houden met lichtgewicht buitenmeubels en (vloer)afwerking.
Ja. Voor het creëren van een dakterras heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. De grootte heeft daar verder geen invloed op, zoals bij een aanbouw het geval kan zijn. Het dakterras moet namelijk aan voorwaarden voldoen zodat de gemeente zeker weet dat het dakterras veilig is en binnen het bestemmingsplan past.
Aanleg dakterras in principe niet toegestaan, tenzij…
Echter als deze eigenaar twintig jaar lang de situatie heeft toegestaan dan wel gedoogd verjaart dat recht en zal hij de situatie vanaf dat moment moeten dulden. In dat geval is er namelijk een erfdienstbaarheid van uitzicht ontstaan.
Wat kost het aanleggen van een dakterras? Dit is sterk afhankelijk van de situatie. In de meeste gevallen is een zwevende constructie noodzakelijk. De meeste dakterrassen inclusief dakluik, trap, zwevende constructie, vlonder en houten hekwerk komen uit tussen de 15.000 en 25.000 euro inclusief BTW.
Voor het aanleggen van een terras op een plat dak is een stedenbouwkundige vergunning vereist. Deze vergunning laat toe de integratie van het project in zijn omgeving te controleren, alsook zijn impact op de buurt en zijn conformiteit met de geldende reglementering.
Het aanleggen van verharde constructies, opritten, overwelvingen en terrassen is vergunningsplichtig. Ook kunstgras en kiezels worden beschouwd als verharding, omdat dit essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verhindert. Het plaatsen ervan is dus ook vergunningsplichtig.
Denk dan eens aan een kamerscherm of ga te werk met planten. Hiermee creëer je een mooie groene afscheiding dat zorgt voor wat meer privacy. Maak ook plek voor een barbecue of een buitenkeuken. Zo ben je nog vaker op je dakterras te vinden.
Op vrijwel elk plat dak kunt u een dakterras aanleggen. Wel heeft het gevolgen voor de investering, zeker als de aanleg vraagt om verstevigen van de dakconstructie. Daarom is het goed om te weten dat u de belasting laag kunt houden met lichtgewicht buitenmeubels en (vloer)afwerking.
Voor de bestemmingsplantoets geldt het dakterras - tenzij het plan iets anders bepaald - als een extra bouwlaag. Voor wat betreft de gevelopening: deze is niet onder een van de bouwwerken genoemd in het Besluit te brengen en is derhalve regulier vergunningplichtig.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Constructie dakterras
In het kort komt de norm er op neer dat een dakterras 250 kg per vierkante meter moet kunnen dragen. Sommige daken zijn daar niet op gemaakt. In dat geval kan een zwevende constructie op de bouwmuren van staal bovenop het dak zorgen voor de sterkte en draagkracht van het dakterras.
8. De maximaal toegestane hoogte van een terrasafscheiding is 1,20 meter ten opzichte van de goothoogte van de woning of de betreffende aan- of uitbouw.
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.
Het is erg verstandig om uw balkon deskundig te laten onderzoeken. In een jacuzzi gaat vaak wel 750 liter water of meer, wat dus al neerkomt op minimaal 750 kilogram. En dan moet het gewicht van de jacuzzi en natuurlijk uw eigen gewicht nog meegeteld worden. Uw balkon moet daar stevig genoeg voor zijn!
Norm voor het draaggewicht is 250 kg per m2. Vervolgens is een toegang nodig naar het terras. Dit kan middels een dakluik of dakhuis. Een dakhuis is het prettigst omdat je naast de opgang ruimte krijgt voor bijvoorbeeld de opslag van de buitenmeubels of zelfs het plaatsen van een kitchenette.
Letterlijk zelfs: plaats niet alleen accessoires op de grond, maar werk de lucht in! Zet bijvoorbeeld stapelbare bloempotten op elkaar, ga voor een verticale plantenbak of hangende bloempotten. Je kunt ook planten ophangen, zo houd je meer vierkante meters over voor meubels op het dakterras.
Lavendel, salie (Salvia), kattenkruid (Nepeta), heiligenbloem (Santolina) en diamantgras Calamagrostis zijn allemaal planten die tegen een stootje kunnen. Kleine bomen kunnen in pot en worden niet te hoog. Zorg wel dat ze niet kunnen omwaaien.
Voor een tuinpad of terras volstaat normaalgezien een fundering van gestabiliseerd zand van zo'n 10 tot 15 cm diep. Tel daarbij wel nog de breedte van de klinkers of tegels. Voor de stabiliteit van het terras of tuinpad is het belangrijk dat de ondergrond nog niet bewerkt werd. De grond moet compact zijn.
Bij grote, intensief gebruikte dakterrassen, zoals openbare terrassen, dakpromenades of dakpleinen, zijn juist dikke tegels van beton of grotere afmetingen beter geschikt, want die geven meer stabiliteit. De keus tussen beton of keramiek is afhankelijk van de gewenste uitstraling.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
Als u de vergunning niet krijgt, kunt u het besluit aanvechten. Grofweg drie procedures zijn mogelijk om alsnog de gewenste vergunning te krijgen: Indiening bezwaarschrift. Op basis van uw bezwaren moet het bestuursorgaan een nieuwe beslissing nemen.