Iedereen die vanuit Nederland activiteiten wil ondernemen in het Antarctisch gebied heeft een vergunning nodig. Dit is bepaald in een wet die in 1998 in werking is getreden, de zogenoemde Wet bescherming Antarctica(externe link) .
De makkelijkste manier om in Antarctica te komen is via het zuidelijkste puntje van Argentinië: Ushuaia. Hier stap je op een cruise, zeilschip of expeditieschip die je in ongeveer twee dagen naar het vasteland van Antarctica brengt. Deze boten vertrekken dagelijks.
Elk jaar bezoeken bijna 40.000 reizigers Antarctica. Toch is toerisme naar het zuidpoolgebied omstreden. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat schepen aan de grond lopen en dat ze op die manier brandstof in zee bij Antarctica terecht kan komen. Ook dreigen toeristen uitheemse planten in het gebied te introduceren.
De bevolking van Antarctica wordt geschat op ten minste 1000 mensen. Het aantal verschilt per seizoen. Antarctica heeft geen permanente bewoners, maar een aantal regeringen houdt permanente onderzoeksstations open. Telecommunicatie met andere landen vindt plaats via radio of internet.
Met een beetje - heel veel - geluk betaal je voor een tweeweekse reis naar Antarctica zo'n 2.500 euro, maar prijzen vanaf 4.000 euro tot maar liefst 30.000 euro zijn meer aan de orde van de dag. Dit is vooral afhankelijk van welke route en wat voor soort schip je neemt.
De klassieke route naar het Antarctisch schiereiland is de meest bekende reis naar Antarctica. Deze reis duurt tien tot twaalf dagen. Je vaart van Ushuaia in het zuidelijke puntje van Argentinië naar Antarctica.
De cruises naar Antarctica heb je ruwweg in twee soorten: Voor een korte reis (8 tot 10 dagen) of de langere reis (15-21 dagen) via de Falklandeilanden en het beroemde South-Georgia.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Het woord Antarctische staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
Antarctica is een continent rond de Zuidpool van de aarde. Antarctica is deels geclaimd door de volgende landen: Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen bezitten allemaal delen van Antarctica.
Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater. De noordpool is eigenlijk gewoon een stuk drijvend ijs. Op Antarctica leven pinguins.
Antarctica is bedekt met een ontzettend dikke ijslaag: aan de randen is deze 300 meter dik, meer naar het midden 500 tot 600 meter. Hierdoor kunnen er weinig planten groeien. Antarctica is voor 99,6 procent bedekt met ijs. Er ligt 30 miljoen kubieke kilometer ijs, ofwel 90 procent van al het ijs op onze planeet.
Bent u niet zo sportief dat u per ski's de halve ijskap oversteekt of wilt u niet dagenlang op zee zitten en toch Antarctica zien? Dan biedt de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas de oplossing: drie tot vier keer per jaar bieden zij een vlucht over Antarctica aan voor een beperkt aantal passagiers.
Er zijn diverse manieren om naar de geografische Noordpool op 90° NB te reizen. Goedkoop zijn Noordpool reizen niet. Heb je minder budget, dan kan je beter kijken naar bijvoorbeeld Lapland reizen.
Voor Spitsbergen is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Spitsbergen heeft u geen visum nodig.
Door het extreme klimaat is het een moeilijk gebied om te overleven. Behalve wetenschappers die tijdelijk op de zuidpool verblijven om onderzoek te doen, kom je er geen mensen tegen. Toch zijn er wel een aantal planten- en diersoorten die zich aan de koude omgeving hebben aangepast.
Op de Zuidpool is het nog kouder dan op de Noordpool. Aan de kust van Antarctica is het gemiddeld zo'n 10 graden Celsius onder nul, maar in het binnenland liggen de gemiddelden onder de 50 graden Celsius. Op de Noordpool is het een stuk warmer, en liggen de gemiddelden eerder in de buurt van 20 graden onder nul.
Antarctica is groot, met een oppervlakte van 14 miljoen km², circa 370 keer zo groot als Nederland en groter dan Europa.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
Er zijn een aantal redenen waarom het in Antarctica zo koud is. Omdat de aarde een bol is, ontvangen de poolgebieden minder warmte dan de tropen. In de zomer rijst de zon nooit hoog boven de kim. En een laagstaande zon geeft minder warmte.
1) Route optie: Klassieke cruise naar het Antarctisch schiereiland. Fridtjof Nansen (maximaal 500 passagiers) – 12 dagen – vrijwel elke 12 dagen van december tot en met maart 2022 – vanaf €6.989. L'Austral (280 passagiers) – 12 dagen – 3 januari & 12 maart 2022 – vanaf €8.380.
Een reis naar de Zuidpool brengt je naar ongerepte, ruige sneeuwlandschappen, gletsjers, drijvende ijsbergen. Ook kom je veel wildlife tegen zoals pinguïns, orka's en walvissen. De reis naar het witte continent toe is al schitterend. Zo kom je onderweg over de Drake Passage, één van de wildste zeeën op aarde.
Het verschil tussen het Arctische gebied en Antarctica is gewoon dat in het Arctische gebied, de Noordpool zich in het midden van de oceaan bevindt, terwijl Anatarctica, de Zuidpool zich op een continent bevindt, dat volledig bedekt is met miljoenen kubieke meters ijs.