Dr. Callewaert: 'Veel mensen hebben eigenlijk helemaal geen deo nodig, maar gebruiken het omdat het ons zo is opgelegd. Ik zou iedereen aanraden om eens een tijdje zonder deo te leven, zodat je microbioom zich kan herstellen en de bacteriën zelf hun werk kunnen doen.
Vele onnatuurlijke 'te lekkere' deodorants irriteren de huid, verstoren de huidflora onder je oksels, geven snel een allergische reactie, zorgen voor uitdroging van de huid, werken hormoon-verstorend, plamuren je huid dicht, verstoren de afvoer van afvalstoffen, irriteren je lymfeklieren, zorgen voor rare ontstekingen ...
Geen deodorant of anti-transpiratiemiddelen dragen kan voor- en nadelen hebben, afhankelijk van hoe jij en anderen denken over je natuurlijke lichaamsgeur. „Als je stopt met het dragen van deodorant of anti-transpirant, kun je na verloop van tijd een sterkere geur ontwikkelen”, volgens dermatoloog Amanda Doyle.
Er is geen juiste leeftijd om deodorant te gaan gebruiken. Sommige kinderen beginnen te zweten vanaf 7 jaar en anderen pas vanaf 10 jaar. Sommige kinderen hebben een duidelijke geur en anderen niet. Dit komt omdat geur wordt veroorzaakt door 2 factoren; de bacteriën op je huid en de werkende apocriene zweetklieren.
Iedere dag deo opdoen is eigenlijk helemaal niet nodig. Laat staan het in de loop van de dag nog eens te doen. Als je een goede deodorant hebt, zou je het volgens dokter Harper maar 1 à 2 keer per week op hoeven te spuiten of smeren. "Breng twee stroken deo omhoog en twee stroken deo omlaag aan op je oksel."
Geen goed idee!Water verhindert dat de anti-transpirant bestanddelen van je deodorant de poriën van je, nog steeds vochtige, huid kunnen binnendringen. Weg werking! Wacht dus minstens tien minuten na het douchen en breng je deodorant aan op een droge, schone huid.
Parfum als alternatief voor deodorant gebruiken is ok voor noodgevallen, maar niet ideaal. Behalve dat parfum meestal veel duurder is dan deodorant is het ook gewoon een ander product. Een deodorant bevat een geurneutraliserende technologie en kan (in het geval van een antiperspirant) ook vocht tegen houden.
Deodorant is veilig
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont tot nu toe aan dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan je dus veilig gebruiken.
91% van alle mannen gebruikt gemiddeld 2 producten, vaak deodorant, after- shave/geuren en scheerproducten. Vooral mannen in de leeftijd tussen 40 en 49 jaar vallen op als 'groot- verbruikers'! Zij gebruiken gemiddeld 3 van de 6 producten. '
Als je een anti-transpirant spray gebruikt, is het belangrijk dat je deze goed schudt, zodat het aluminiumchloorhydraatpoeder gelijkmatig wordt verdeeld in de spuitbus en op de huid. Om witte sporen te voorkomen, moeten alle producten tegen transpiratie (dus ook sticks of rollers!)
Met een roller, stick of crème heb je hier geen last van. Wel is het zo dat je met een roller of stick contact maakt met de huid, waardoor er bacteriën in je deodorant terecht kunnen komen. Een spuitbus is dan ook iets hygiënischer, omdat die niet in contact komt met de huid.
Waarom stinken mijn oksels na het douchen? Als je oksels na het douchen nog steeds een onaangename geur hebben, kan dit komen door de overgebleven bacteriën op de huid die zweet afbreken en geur produceren.
Wie er langs loopt, kent het wel: je kan er maar moeilijk van ademenen en snakt algauw naar frisse lucht. Dat is geen toeval: de chemicaliën in de spuitbussen kunnen ademhalingsproblemen, allergische huidreacties, hoofdpijn en astma veroorzaken. In extreme gevallen kunnen ook fatale hartaandoeningen het gevolg zijn.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweten, dan kun je kiezen voor een deodorant met aluminium. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Beter ruiken
Natuurlijke deodorants bevatten vaak essentiële oliën, die niet alleen heerlijk ruiken, maar ook schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen hebben. En omdat natuurlijke deodorants geen aluminium bevatten, zullen ze niet reageren met je zweet en die gevreesde "BO"-geur veroorzaken.
Dus wil jij liever het zekere voor het onzekere nemen kies dan voor een deodorant die geen aluminium, aluin en parabenen gebruiken. De deodoranten die wij verkopen van zZacht, Happysoaps en Loveli zijn niet schadelijk voor de huid!
Reinig de oksels dagelijks
Een goede verzorging en reiniging is belangrijk om ongewenst vocht te verminderen en de natuurlijke balans van het microbioom te behouden.
Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker.Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn." In de oksels, onder de borst en de liezen zitten aparte zweetkliertjes die goede kweekbodems zijn voor die bacteriën.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Een natuurlijke deodorant bevat geen chemische toevoegingen en is aluminiumvrij. Er zitten natuurlijke antibacteriële stoffen in die ervoor zorgen dat de zweetgeur gemaskeerd wordt en dat bacteriën gedood worden. Zweet krijgt namelijk pas geur zodra dit in aanraking komt met bacteriën op het huidoppervlak.
Wanneer je transpireert, zal dit zuur (een deel van) de bacteriën, die de nare lucht van zweet veroorzaken, 'doden'. Kortweg zorgen de zuren in citroen er dus voor dat je nog wel zweet, maar niet meer stinkt. Auteurs beschrijven verder dat je insmeren met citroen mogelijk ook een positief effect heeft.
Geuren zijn niet ontworpen om een hele dag te geuren. Een algemene regel is dat een body mist ongeveer een uur zal geuren en cologne zal zijn geur voor ongeveer 3 uur behouden. Eau de toilettes zouden gemiddeld 4 uur moeten geuren en een Eau de Parfum kan op je huid blijven voor gemiddeld 6 uur.