Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.
Waar de één genoeg heeft aan 6 uurtjes per nacht, heeft de ander meer dan 8 uur nodig. Sommige 'langslapers' hebben nog meer slaap nodig en functioneren het beste bij 10 tot 12 uur slaap per nacht.
Uit onderzoek van Neurology is gebleken dat mensen die meer dan acht uur per nacht slapen 71% meer kans lopen op hart- en vaatziekten. Het te lang in bed liggen zorgt ervoor dat je je spieren minder gebruikt, waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum is 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Lang slapen
Ook meer dan 9 uur slapen hangt samen met een hogere kans op bepaalde hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is het risico het krijgen van diabetes verhoogd.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Wie langer dan acht uur per nacht slaapt, loopt een groter risico op hart- en vaatziekten en zelfs sterfte, waarschuwt een studie in European Heart Journal.
Mensen met hypersomnia slapen soms negen uur of meer, maar voelen zich 's ochtends nog steeds niet uitgeslapen. 's Ochtends kunnen ze moeilijk wakker worden, ze hebben geen energie en blijven zich vermoeid voelen. Ze hebben overdag nog steeds behoefte aan slaap en kunnen verward of prikkelbaar zijn.
Hoe lang kan een mens zonder slaap? Volgens deskundigen is het antwoord hierop zo'n 24 uur. Een etmaal niet slapen kan volgens deze kenners nog geen kwaad, maar na 24 uur wordt het vervelend en kunnen er allerlei negatieve effecten optreden.
Zo duurde de langste REM-slaap ooit 3 uur en 8 minuten. Dit record staat op naam van de Amerikaan David Powel en werd gemeten in 1994.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Door langer of vaker in bed te liggen, val je steeds moeilijker in slaap en wordt de kwaliteit van je slaap minder goed. Je slaapt minder diep, je wordt sneller wakker en je ligt langer wakker. Je hersenen kunnen je bed zelfs gaan koppelen aan wakker liggen. Je bed is misschien geen fijne plek meer.
Medische oorzaken.
Je zou zonder dat je het weet bijvoorbeeld een slaapstoornis zoals apneu kunnen hebben of een andere medische oorzaak waardoor je zo moe bent. Als je je voor een lange tijd vermoeid blijft voelen, kun je altijd een bezoekje brengen aan een dokter. Die kan misschien met jou naar de oorzaak zoeken.
Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan slaap, vaak gepaard met een slaperig gevoel overdag. Mensen met hypersomnie hebben zo'n 10 à 12 uur slaap nodig per nacht om zich uitgerust te voelen overdag. Hypersomnie is erg zeldzaam: zo'n 2% van de bevolking heeft er mee te maken.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Het wereldrecord op het maximaal aantal uur wakker blijven is 11 dagen. Het record staat op naam van Amerikaan Randy Gardner die 264 uur wakker bleef! 2. De langste snurk staat op naam van Amerikaan Zach Neal.
„Als je een nacht een keer slecht slaapt, dan is dat niet zo erg. Ons lichaam is slim genoeg en de nacht daarna zal je automatisch wat dieper slapen, zodat de schade van de nacht ervoor wordt weggewerkt,” zegt slaapcoach en medeoprichter van Saraja Slaapcursus Talja Lambert.
Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen. Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie);
Je hebt te veel geslapen
Een tekort aan serotonine vermindert de bloedtoevoer richting het brein wat vaak resulteert in hoofdpijn. Vaak heb je last van dit soort hoofdpijn in het weekend, wanneer je meer slaapt.
“Het klopt wel dat de eerste uren slaap extra zwaar doortellen, omdat je dan in een diepere en vastere slaap valt. Ze zijn merkbaar kwalitatiever”, zegt Smolders. “Maar ze tellen zeker niet 'dubbel'. En iemand die vóór middernacht gaat slapen, heeft ook niet zozeer een beter slaappatroon dan een echte nachtraaf.”
Symptomen van hypersomnie
U kunt uzelf niet wakker houden, ook niet tijdens normale dagelijkse bezigheden. Dutjes overdag heffen het gevoel van slaperigheid niet op. U hebt moeite zich te concentreren.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.