Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Als u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, mag uw werkgever u ontslaan. Hij kan daarvoor een ontslagvergunning bij ons aanvragen. Hij moet dan wel kunnen aantonen dat het ontslag redelijk is. U kunt ook in goed overleg uit elkaar gaan.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Gevolgen ziek uit dienst gaan van een medewerker: Door premiedifferentiatie hogere premie Whk. Betalen ziekengeld aan UWV bij niet voldoen aan re-integratie verplichting. Financiële consequenties; afhankelijk van de wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen. U krijgt dan een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij ons. Wij sturen u hier via de post een bevestiging van.
Eindigt het dienstverband van uw werknemer tijdens zijn ziekte? Dan hoeft u het loon niet meer door te betalen. U meldt uw werknemer ziek op de laatste dag van zijn dienstverband.
Je werkgever mag je wel ontslaan terwijl je ziek bent.
En hij zal je een opzegvergoeding moeten betalen. Wil hij dat je de opzegperiode presteert? Dan moet hij wachten tot je weer genezen bent. Want je opzegperiode begint pas te lopen op de dag dat je uit ziekte terugkeert.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.
Transitievergoeding na 2 jaar ziekte
Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag? Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2022 maximaal € 86.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 86.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Voor het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding ga je uit van 100% bruto maandsalaris inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Als een medewerker ziek is, krijgt hij SOMS nog maar 70% van zijn laatst verdiende brutosalaris.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
En langdurig verzuim kent alleen maar verliezers. Het gaat ten koste van je inkomen, de relatie met je werkgever, het contact met je collega's en je dagritme. Daarnaast kost het je werkgever veel geld en moet hij vervanging voor je regelen.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter.
Ik ben ontslagen wegens medische overmacht, wat nu? Wanneer je voor de mutualiteit arbeidsongeschikt blijft, behoudt je je recht op ziekte-uitkering. Wanneer de mutualiteit oordeelt dat je arbeidsgeschikt bent, kan je een werkloosheidsuitkering aanvragen. Schrijf je dan ook in bij VDAB, Actiris of Forem.
Als je ontslag neemt om medische redenen, dan hoef je de opzegperiode niet te presteren en kun je zonder schorsing van de RVA meteen stempelen. Je krijgt geen opzegvergoeding. Je bent je job kwijt. Dit wil zeggen dat je werkgever niet langer meer betaalt voor je pensioenopbouw of extra legale voordelen.
Soms loopt uw tijdelijke contract af terwijl u ziek bent. Uw werkgever hoeft uw contract dan niet te verlengen. Uw ziekmelding heeft geen invloed op het einde van uw contract. Uw werkgever moet u wel ziek uit dienst melden.
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.
Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV. De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen.