U moet dan eerst uw ontslagen werknemer aanbieden om die oude werkzaamheden te hervatten tegen de bij u gebruikelijke voorwaarden. De wederindiensttredingsvoorwaarde geldt 26 weken vanaf de datum waarop de arbeidsovereenkomst is opgezegd, of vanaf de datum van de ontbindingsbeslissing van de kantonrechter.
6 maanden of korter weg, vast contract
Deze regel houdt in dat als de medewerker bij u een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd had en je neemt hem binnen zes maanden terug, dan zal de nieuwe arbeidsovereenkomst automatisch (“van rechtswege”) ook weer voor onbepaalde tijd zijn.
6 maanden tussen tijdelijke contracten
Dan mag u pas weer een tijdelijk contract krijgen nadat u minstens 6 maanden uit dienst bent geweest. Voor 1 juli 2015 was die periode 3 maanden. Die periode van 6 maanden (eerst dus 3) heet een tussenpoos.
Met dienstjaren of diensttijd wordt bedoeld: de periode waarover pensioenopbouw mogelijk is. Het aantal dienstjaren is gerelateerd aan het parttimepercentage. Als iemand 100% werkt, zal ieder gewerkt jaar als 1 dienstjaar tellen. Indien een werknemer voor 50% werkt, telt een gewerkt jaar als 0,5 dienstjaar.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.
Hoeveel maanden salaris krijg ik mee bij ontslag? De transitievergoeding bij ontslag bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest. Bij ontslag o.b.v. een combinatie van ontslaggronden, kan de ontslagvergoeding 1,5 keer zo hoog uitvallen.
De gedeeltelijke jubileumuitkering bedraagt een evenredig deel van de volledige jubileumuitkering die u binnen 5 jaar zou ontvangen. Heeft u bijvoorbeeld op de ontslagdatum 38 dienstjaren? Dan is de gedeeltelijke jubileumuitkering 38/40 van de jubileumuitkering bij 40 dienstjaren.
Op zijn minst kunnen werkgevers uw arbeidsverleden controleren met betrekking tot functie en functieomschrijving, uw begin- en einddatum voor elke functie en uw salarisgeschiedenis op locaties waar het wettelijk is om te vragen .
Als de werknemer eerder weg wil dan voor het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen met het eerdere ontslag in te stemmen. Als de werkgever hiermee instemt, is sprake van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.
Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd. De vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn is gelijk aan het loon dat uw werknemer zou hebben ontvangen over de voor hem geldende opzegtermijn.
Vast contract na 3 jaar tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij langer dan 3 jaar lang meerdere tijdelijke contracten heeft gekregen bij dezelfde werkgever. Of voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Je kan met je nieuwe werkgever wel andere afspraken maken. Zo kan je met hem overeenkomen dat hij de vroeger opgebouwde anciënniteit toch overneemt. Zo'n clausule is perfect geldig. Onderhandel hierover met je nieuwe werkgever vóór je bij hem in dienst treedt.
Er is geen wettelijk voorschrift dat bepaalt dat werknemers recht hebben op een feestje of een extra uitkering bij het bereiken van een bepaald aantal dienstjaren. Kort door de bocht genomen bent u dus vrij om daarvoor zelf een beleid te bepalen.
Onderbroken dienstbetrekking
Als een werknemer bijvoorbeeld 20 jaar in dienst is geweest en vervolgens zes jaar bij een andere werkgever heeft gewerkt, dan mag de onbelaste jubileumuitkering, op het moment dat de werknemer terug in dienst komt, na vijf extra jaren dienstverband worden verstrekt.
Als een werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag u als werkgever onbelast een jubileumgratificatie geven. De onbelaste jubileumuitkering bedraagt maximaal de hoogte gelijk aan een bruto maandloon inclusief 1/12de vakantietoeslag.
Als een werkgever een werknemer ontslaat, moet de werknemer meestal een ontslagvergoeding meekrijgen. In de volksmond noemen we dit ook wel een oprotpremie of gouden handdruk. Het woord oprotpremie klinkt eigenlijk best wel negatief.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
Als je medewerker de arbeidsovereenkomst beëindigt zonder dringende reden of zonder een (toereikende) opzeggingstermijn na te leven, moet hij jou een verbrekingsvergoeding betalen. Dat is dus ook het geval als je medewerker ontslag neemt en je bedrijf meteen wil verlaten.
Gedurende de tijd dat de medewerker zijn werk niet uitvoert heeft hij geen recht op het doorbetalen van loon (4.1.3.). Gaat een medewerker in hoger beroep tegen het strafvonnis, dan kan dat voor de werkgever reden zijn om het beëindigen van de arbeidsovereenkomst uit te stellen, wat hij aan de medewerker bekend maakt.