Wil je verse mosselen toch bewaren, leg ze dan in een vergiet in de groentelade in de koelkast, zo kunnen ze niet in hun eigen vocht liggen. Leg ze zeker niet in water, mosselen zijn zoutwaterdieren dus dat zullen ze niet lang overleven.
Mosselen kun je in de aankoopverpakking bewaren, onderin de koelkast. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten, mosselen kunnen snel bederven. Bewaar mosselen nooit in water, anders verliezen ze hun typisch zilte smaak.
Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
VOORBEREIDEN (de mosselen panklaar maken, kan enkele uren van te voren, de mosselen daarna wel weer terug in de koelkast zetten): Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is ...
Bewaren. Bewaar mosselen in de koelkast in een gesloten plastic zak en leg er een bord op: dat zorgt voor druk waardoor de schelpen dicht blijven en de mosselen hun vocht behouden.
Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.
What is this? Mosselen worden levend verkocht en gekookt. Na de vangst blijven ze nog een paar dagen leven zonder water. Daarom kan je mosselen niet lang bewaren en is het heel erg belangrijk dat je geen mosselen kookt en eet die over de houdbaarheidsdatum zijn.
Ongekookte Mosselen in een geopende verpakking of zonder verpakking kunnen tot 1 dag in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Tips om mosselen te maken
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden.
Behalve melk, wordt soms ook bloem toegevoegd aan het spoelwater van mosselen. Eigenlijk om dezelfde redenen: de mossel neemt de bloem op en spuwt het zand uit, en ze wordt er dik en blank van. Ook deze behandeling is overbodig.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zeeuwse mosselen kunt u na aankoop het beste, gewoon in de verpakking, in de groentelade van uw koelkast bewaren. Mosselen zijn levende beestjes. Zorg er daarom voor dat er voldoende lucht in de verpakking kan komen. Zitten ze vers in een zak, laat deze iets open.
In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden. Je kunt de mosseltjes paneren en frituren, ze verwerken in een salade of risotto, ze serveren bij een pasta of in een vispannetje… De mogelijkheden zijn eindeloos.
Door het hoge zoutgehalte zullen de mosselen het vuil uitspuwen. Spoel ze daarom een tweede keer en indien nodig nog een keer, tot het water schoon blijft. Je mosselen zijn nu helemaal klaar om gekookt te worden.
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken. Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
'De consument heeft recht op duidelijkheid. 'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize.
Tripel. In België worden mosselen doorgaans geserveerd met frieten, en traditioneel wordt hierbij vaak een Belgische tripel geserveerd. Deze tripels hebben vaak een complex smaakprofiel met hints van fruitigheid, kruidigheid en zoetheid, die uitstekend passen bij de natuurlijke zilte en hartige smaak van mosselen.
Ook de royal-mosselen van het Albert Heijn-huismerk kunnen de goedkeuring van de meeste juryleden wegdragen. Voor Everaars is het zelfs de favoriet van de test. ''Hier mankeert niet veel aan: een goede smaak en een goede structuur. "Vers is toch het allerbest, zo blijkt uit de PZC-test.
Mosselen goed spoelen tot er geen zand meer uit komt. Daarna mosselen checken; alle mosselen die dicht zijn zijn goed, kapotte exemplaren verwijderen. Mocht mossel open staan: even op tikken met bolle kant lepel. Als ze nu langzaam dicht gaan zijn ze goed, anders ook weggooien.
Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht: na enkele tellen zal ze sluiten. Is dat niet het geval, gooi ze dan weg. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam.En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
De mosselen die komen te drijven, zijn waarschijnlijk tijdens de spoelbeurt geschrokken en hebben wat zuurstof gehapt. Daardoor komt er een luchtbelletje in de schelp te zitten en komt die boven drijven. Geen reden tot paniek dus! Je kan drijvende mosselen gewoon lekker meekoken en opeten.
Blauwe mosselen leven in ondiepe wateren tot ongeveer 50 m diepte of in getijdengebieden. Ze kunnen tot 5 uur zonder water overleven door hun schelp goed af te sluiten en zich zo tegen uitdroging te beschermen.
„Mossels hebben een sterke sluitspier. Als je ze aanraakt, of in de open lucht legt, dan sluiten ze hun schelp met alle kracht die ze in zich hebben. Zo beschermen ze zichzelf tegen beschadiging of uitdroging.” Een mossel die ziek of dood is, kan dat niet meer.