Laat de melk eerst afkoelen voordat je het bij elkaar gooit. Het liefst de melk van één dag bij elkaar doen en de datum erop zetten. Op het moment van geven kun je de melk van verschillende dagen bij elkaar doen in een fles. Er zijn verschillende bewaarschema's voor het bewaren van moedermelk.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
Kunstvoeding en (gekolfde) moedermelk mag gemengd worden maar je mag kunstvoesingspoeder nooit aanlengen met gekolfde melk. Eerst maak je een hoeveelheid poeder aan met water en daarna meng je de 2 melkjes door elkaar tot je de gewenste aantal milliliters hebt.
Moedermelk bewaren in bewaarzakjes
De meeste zakjes kunnen rechtop blijven staan, maar je kunt ze ook liggend bewaren in de koelkast of diepvriezer. Enige nadeel: het zijn wegwerpzakjes, dus je kunt ze niet opnieuw gebruiken.
Als je moedermelk nog kan worden geconsumeerd, kan je er ook mee koken, tot groot genoegen van je baby! Je kan bijvoorbeeld yoghurt maken, ijs, pudding, rijstpudding, griesmeel met melk, koekjes voor peuters, groentesoep, aardappelpuree, cake, pannenkoeken, ... De mogelijkheden zijn eindeloos.
Liever niet vaker opwarmen
Het is het beste om moedermelk maar één keer op te warmen. Heb je de melk opgewarmd en weer koud laten worden? Geef het dan binnen één tot twee uur en uiterlijk bij de volgende voeding.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot.
Vanuit een strikt gezondheidsperspectief raden we aan om melkbewaarzakken slechts één keer te gebruiken . Dit komt omdat een hergebruikte bewaarzak een mogelijk bacterierisico voor baby's kan vormen vanwege hygiënische redenen. Bewaarzakken kunnen echter, wanneer ze goed gesteriliseerd zijn in heet water, meer dan één keer gebruikt worden.
Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren. Bij een goede productie en geen klachten van te volle, pijnlijke borsten mag de frequentie van kolven minder vaak zijn.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Moedermelk en flesvoeding zijn zeker te combineren. Het kan echter wel een tijdje duren voordat jij en de baby gewend zijn aan die combinatie.
Was de onderdelen één keer per dag in de vaatwasser of in heet sop. Je hoeft de onderdelen niet uit te koken, behalve als je kolft voor een zieke of te vroeg geboren baby. Doe alle onderdelen dan één keer per dag in een ruime pan water kokend water. Laat het ongeveer 5 minuten doorkoken.
Waarom is deze perfecte temperatuur zo belangrijk? Nou, te warme melk kan de gevoelige mond en keel van de baby verbranden, terwijl te koude melk de maag van streek kan maken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de temperatuur van de fles te controleren en aan te passen.
Starten met doneren
Als je groen licht krijgt om moedermelk te donoren, kan je starten met afkolven voor de donormelkbank. Het is belangrijk dat je eerst een stabiele moedermelkproductie voor je eigen baby hebt bereikt, meestal rond 6 weken na de bevalling, voordat je begint met kolven voor donatie.
Zes maanden uitsluitend. Borstvoedingorganisatie La Leche League hanteert als uitgangspunt dat de gezonde, voldragen baby als voedsel alleen moedermelk nodig heeft totdat hij, ongeveer halverwege het eerste levensjaar, tekenen vertoont aan andere voeding toe te zijn.
De meeste moeders kolven 10-15 minuten per borst, totaal 20-30 minuten dus. Gebruik je een dubbelzijdige kolf, dan ben je 10-15 minuten bezig. Soms kan een korte pauze helpen om de toeschietreflex weer opnieuw op te wekken.
Het goede nieuws: elke hoeveelheid moedermelk is goed voor uw baby , of u nu uitsluitend borstvoeding geeft of aanvult met kunstvoeding, en of u nu borstvoeding geeft, wat moedermelk afkolft of uitsluitend kolft.
Het is normaal dat je de eerste keren weinig tot geen melk kolft, ook als de melkproductie al goed op gang is. Hygiëne is belangrijk bij het geven van borstvoeding, het kolven en het bewaren van moedermelk. Was voor het kolven je handen met zeep of gebruik handalcohol.
Optie 1: Handwas
Open de Ziplock en spoel eventuele eerste melkresten weg met warm zeepwater. Leg de zak in warm zeepwater en was grondig, zorg ervoor dat alle onderdelen, met name de ziplock, schoon zijn om ophoping van resten te voorkomen. Spoel de zak grondig af met schoon water.
Bewaar moedermelk nooit in wegwerpflesvoeringen of plastic zakken die niet bedoeld zijn voor het bewaren van moedermelk . Vers afgekolfde of gekolfde melk kan worden bewaard: Bij kamertemperatuur (77°F of kouder) gedurende maximaal 4 uur. In de koelkast gedurende maximaal 4 dagen.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast.
Overigens het is niet aan te bevelen om de moedermelk onnodig veel te schudden. Bepaalde eiwitten breken dan al af in aminozuren en verliezen hun beschermende werking. Dit gebeurt ook tijdens het koelen of invriezen.
Soms kan het zijn dat ontdooide moedermelk stinkt en/of zepig ruikt. Je zou denken dat de ontdooide moedermelk niet meer bruikbaar is omdat het 'rot' ruikt. Vetontbindende enzymen in de moedermelk die jouw baby bij het verteringsproces helpen, kunnen al geactiveerd zijn en de melk doen stinken.