Huilen kost bijna twee keer zoveel energie als gewone activiteiten en ongeveer vier keer zoveel energie als bijvoorbeeld liggen en rondkijken in de box. Het is dan ook niet zo vreemd dat kinderen en volwassenen lichamelijk moe worden van huilen.
Bij een burn-out of overmatige stress raak je fysiek, psychisch en emotioneel uitgeput. Als je moe of uitgeput bent, dan kun je minder hebben. Dat herkent bijna iedereen. Na een feestje of een lange dag werken ben je eerder geïrriteerd en sneller geëmotioneerd.
Huilen is eigenlijk iets heel moois: je lichaam troost zichzelf. Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht.
In Vermoeidheid als emotie stelt psychotherapeut Ronald Pino dat moeheid, hoewel ervaren als een lichamelijke toestand, toch veeleer een geestesgesteldheid is. Bij moeheid is er hetzelfde aan de hand als bij blozen, dat zichtbaar lichamelijk van aard is, maar de uitdrukking is van een psychologisch verschijnsel.
"Westerse vrouwen huilen inderdaad vaker en langer dan mannen", zegt Vingerhoets. Mannen huilen volgens hem 0 tot 1 keer per twee maanden. Vrouwen 2 tot 5 keer per maand. Dit heeft volgens hem verschillende redenen.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen je een beter gevoel geeft. Er komen opgekropte emoties en energie los. Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren. Tranen helpen je daarnaast om uit het moment te komen als je te intens voelt.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Daarnaast is huilen gezond omdat het je lichaam stimuleert oxytocine en endorfines aan te maken. Deze hormonen zijn kalmerend, pijnverlichtend en zorgen ervoor dat je in een beter humeur komt. Al voel je je tijdens het huilen misschien verschrikkelijk, achteraf zul je je meestal juist een stuk beter voelen.
Als u zich echter vaak verdrietig en somber voelt, en de klachten langer dan twee weken voortduren, kunt u te maken hebben met een depressie. Het is belangrijk de depressieve klachten tijdig te herkennen. Zodra u weet wat er aan de hand is, kunt u er zelf iets tegen ondernemen of u kunt hulp zoeken.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Mentale vermoeidheid
Vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit. Als je mentaal vermoeid bent, kan het voor jou ook moeilijker zijn om prikkels te verwerken. Je bent snel gestrest, hebt in weinig dingen zin en bent soms ook negatief. Vaak voel je je ook moe en futloos.
Burn-out: Fysieke en/of mentale instorting (fase 12)
Je stort in, zowel fysiek als mentaal. Er komt helaas niets meer uit je. Al je plannen zijn omgevallen. Het leven dat je hebt opgebouwd stelt niets meer voor.
Burn-out is afgeleid van het Engels en betekent 'opgebrand'. Iemand met een burn out is dan ook figuurlijk opgebrand en emotioneel uitgeput. Je voelt je vaak afstandelijk of geïrriteerd bij andere mensen. In latere stadia van een burn-out kan er ook sprake van een lage dunk van de eigen kwaliteiten en competenties.
Begin jij gelijk te huilen bij een verkeerde opmerking als je moe bent? Je bent niet de enige, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor deze plotselinge huilbuien, is je amygdala. Die is betrokken bij het aansturen en verwerken van emoties, zoals angst en agressie.
Zoek en maak gebruik van mensen en middelen in je omgeving om je te helpen met het verwerken van je verdriet. Praat met mensen over wat het met je doet en hoe jij je voelt. Geef jezelf de tijd en ruimte om je gevoelens te uiten en deze op die manier te verwerken.
Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
'Tranen zijn heel belangrijk voor de functie van het oog', zegt oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De bovenste cellen daarvan, het epitheel, kunnen niet tegen uitdroging. 'Die cellen zijn heel gevoelig, die moeten voldoende vochtig blijven.
Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee.
Bovendien gaat je hart sneller kloppen. Daardoor komt er ineens veel adrenaline vrij. Door het sneller kloppen, stijgt de bloeddruk, ook in de kleine vaatjes in je hersenen. Ook dat kan pijn veroorzaken.