De afscheiding mag tot 1 meter hoogte zonder omgevingsvergunning worden geplaatst. Wilt u vóór de voorgevel- rooilijn een afscheiding plaatsen die hoger is dan 1 meter, dan moet u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen.
In de begripsbepalingen van de Woningwet wordt onder 'rooilijn' verstaan: “Een lijn die, behoudens toegelaten afwijkingen, bij het bouwen aan de wegzijde (de voorgevelrooilijn) of aan de achterzijde (de achtergevelrooilijn) niet overschreden mag worden.”
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Als u gaat bouwen tegen de erfgrens mag dat alleen als dat de grens is tussen uw erf en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens naast openbaar toegankelijk gebied ligt, moet u 1 meter uit de erfgrens blijven.
De rooilijn is in Nederland een lijn die bij het bouwen niet overschreden mag worden. Deze lijn wordt door de gemeente bepaald en is vastgelegd in het bestemmingsplan. De voor- en achtergevelrooilijn bepalen de plaats van de voor- en achtergevel van een gebouw.
Er kan onderscheid worden gemaakt tussen de voorgevelrooilijn, achtergevelrooilijn en zijgevelrooilijn. De voorgevelrooilijn is de denkbeeldige lijn aan de wegzijde die niet mag worden overschreden door een bouwwerk. Het is de grens tussen de openbare weg en de aangrenzende eigendommen.
De voorgevelrooilijn is de lijn waarop de voorgevel van de woning is geplaatst en waarvan de ligging in het bestemmingsplan of de bouwverordening van de gemeente is vastgelegd. De gemeente kan altijd voor je nagaan of er een voorgevelrooilijn in het bestemmingsplan is opgenomen.
Bent u het niet eens met uw buren over de grens tussen uw stukken grond? Zoek in uw eigendomsakte en het Kadaster naar informatie over de erfgrens. En controleer of deze grens veranderde door verjaring. U kunt ook samen bij de notaris een nieuwe erfgrens afspreken.
Zo moet je voor het planten van een heg of heester minimaal 50 cm afstand houden van de erfgrens. Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is).
Definitie: De kadastrale grens (of erfgrens) is de grens tussen twee stukken grond op de kadastrale kaart en wordt bepaald door het Kadaster.
De algemene regel is dat bijgebouwen buiten de 4 meter hoger mogen zijn dan 3 meter mits zij dus aan specifieke regels voldoen. Deze regels hebben te maken met de dakvorm en de bouwhoogte ten opzichte van het erf van de buren.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Een rooilijn is de grens tussen de openbare weg en de aangrenzende (private) eigendom. Een rooilijn is niet hetzelfde als een bouwlijn. Een rooilijn is het begin van een private eigendom, die grenst aan de openbare weg. En een bouwlijn is de onzichtbare lijn die bepaalt vanaf waar de woning mag gebouwd worden.
Een rooilijnplan geeft voor een weg met een belangrijke verbindende functie aan waar de (toekomstige) grenslijn zal komen te liggen. De rooilijn heeft tot doel de openbare weg op een bepaalde breedte te brengen of te handhaven en te beletten dat op deze weg en zijn aanhorigheden bouwwerken worden opgericht.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2mag je 15m2bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
De buren moeten meewerken aan de oprichting van een scheidsmuur. Zoals hiervoor al aangegeven kunnen buren te allen tijde de medewerking van de andere buur vorderen voor het oprichten van een schutting of andere erfafscheiding op de erfgrens. Dit geldt als er nog geen scheidsmuur op de erfgrens staat.
Wat het ladderrecht inhoudt
In de wet is de mogelijkheid opgenomen om iemand anders zijn grond of gebouw te gebruiken om werkzaamheden uit te kunnen voeren. Vroeger werd dit recht het “ladderrecht” genoemd.
Twijfelt u aan de juistheid van gegevens in een registratie die het Kadaster beheert? Meld het dan bij ons. U helpt ons de registraties zo actueel en juist mogelijk te houden. Op deze pagina leest hoe u dit meldt voor verschillende gegevens die wij beheren.
HET KADASTER LEGT SLECHTS KADASTRALE GRENS VAST
De kadastrale grens wordt vastgelegd door het kadaster. Het kadaster kan derhalve geen oordeel geven of er sprake is van bevrijdende verjaring. Bij betwisting van de verjaringsclaim kan slechts de rechter een bindend oordeel geven.
Wanneer je zelf de meetgegevens aanlevert bij het Kadaster bedragen de kadastrale kosten van deze methode van uitmeting in 2020 € 293,00. Kunnen deze meetgegevens niet aangeleverd worden, dan geldt er een tarief van € 440,00. Van het Kadaster ontvang je na de aanvraag een offerte met daarin de definitieve kosten.
Hoe bepaal ik de voorgevel, achtergevel en zijgevel van mijn woning en kan een (hoek)woning meerdere voorgevels hebben? Nee, een woning heeft in het kader van het vergunningvrij bouwen altijd maar één voorgevel.
De bouwlijn is de lijn die bepaalt waar de voorgevel van je woning moet komen. Dit is niet hetzelfde als de rooilijn. De rooilijn is namelijk de lijn die de grens aangeeft tussen openbaar domein en privé eigendom.
"Voorgevellijn: denkbeeldige lijn die strak loopt langs de voorgevel van een gebouw tot aan de perceelsgrenzen."