Ja, net zoals je Griekse yoghurt of crème fraîche kunt gebruiken om te koken of bakken kun je hier ook de Ísey Skyr producten voor gebruiken.
Ze zijn warm het allerlekkerste! Je kan ze ook kort opwarmen in de magnetron voor het opeten. Maar niet gevreesd; ook koud zijn ze lekker en niet droog!
Deze soort yoghurt bevat meer vet en calorieën dan gewone volle. Er wordt immers room aan toegevoegd, waardoor hij gemiddeld 10% vet bevat. Daardoor kun je deze soort yoghurt scheppen en gebruiken om zure room of crème fraîche te vervangen.
Hoe eet je skyr? Wij eten 'm het liefst van al natuur en ongezoet: met wat granola en seizoensfruit erbij, klaar. Er bestaan ook soorten skyr met toegevoegd fruit, maar je begrijpt dat daar dan meestal ook suikers aan zijn toegevoegd.
Als je de yoghurt wilt verhitten, kun je het best de dikke soorten nemen, zoals Griekse, Bulgaarse of Turkse yoghurt. Deze schiften namelijk niet bij verhitting. Gewone yoghurt doet dat wel. Kies voor de volle varianten voor een meer romige smaak.
Wist je dat je yoghurt en kwark ook kunt verwarmen? Yoghurt en kwark kun je goed gebruiken als alternatief voor kookroom tijdens het bereiden van een maaltijd. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en zorg ervoor dat deze producten niet meekoken.
Yoghurt kan in een warme saus makkelijk schiften.Gebruik het daarom het liefst op kamertemperatuur. Bovendien is yoghurt alleen geschikt om te verfijnen en moet je deze niet laten meekoken.
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Als je bezig bent met afvallen of gewicht wilt behouden, kan Skyr yoghurt een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet. Het hoge eiwitgehalte in Skyr yoghurt zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
Over het algemeen wordt skyr gezien als gezond, omdat er geen vet in zit: deze is volledig verwijderd tijdens het productieproces. Er zitten ook weinig calorieën in. Tegelijkertijd zitten er veel meer eiwitten in dan in gewone yoghurt en bevat het probiotica – iets wat goed voor de darmen zou zijn.
Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken. Dit tussendoortje met groente met dipsaus op basis van yoghurt is snel en makkelijk te maken!
Na opkloppen bereik je tot wel 30% meer volume. Deze stand blijft behouden in de koeling tot wel 2 dagen.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Als we yoghurt dan verwarmen tot aan het kookpunt, zal dit web verdichten: de eiwitten klonteren samen. Wat je dan ziet is enerzijds samengeklonterd eiwit (lijkt een beetje op gestold eiwit van een ei) en anderzijds water.
Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden. Staat er "te gebruiken tot", dan is de voedselveiligheid niet gegarandeerd. Die producten gooi je dus beter weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt [30].
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Skyr bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten. Maar er zitten juist veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen, in. Het heeft een hoog gehalte aan eiwitten en calcium heeft, maar een laag vetgehalte. Voor de hoeveelheid eiwitten is heel gunstig.
Je cholesterol verlagen doe je ook met: Meer magere zuivelproducten: zowel kaas als melk, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr vinden we verzadigde vetten, wat je ongezonde LDL-cholesterol verhoogt.
skyr is rijk aan eiwitten en arm aan vet en wordt vaak gegeten als ontbijt of als snack. Het gezondste is natuurlijk om de naturel versie te kopen. De meeste mensen (ik ook) kopen echter skyr met een smaakje. Hier wordt vaak fruit en extra zoetstoffen aan toegevoegd.
Ja, de bacteriën in Ísey Skyr zijn levend en actief. Het product bevat onder andere de probioticum Bifidobacterium bifidum en Islandicus culturen.
Een fris alternatief voor room is yoghurt. Dit product kun je goed gebruiken in sauzen en dressings. Houd er wel rekening mee dat je yoghurt niet te hoog mag verhitten omdat het een gefermenteerd product is. Kook het daarom niet mee, maar voeg het pas aan het einde aan je gerecht toe zodat de saus niet kan schiften.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
En ook al is de verleiding groot om een plastic bakje van bijvoorbeeld boter of yoghurt te hergebruiken om snel iets op te warmen, doe het niet: deze bakjes zijn niet geschikt om iets in te verhitten.