Ben je zowel wandelaar als fietser, dan kun je zowel een Garmin outdoor als een Edge aanschaffen. Het gebruik van een outdoor toestel vinden de meeste gebruikers gemakkelijker voor de gecombineerde activiteit. De Garmin Edge kun je met speciale instellingen ook voor wandelen gebruiken.
Wil je naast fietsen ook andere activiteiten met het toestel doen, zoals bijvoorbeeld wandelen, dan kun kijken naar de Garmin Montana serie , Garmin Oregon serie, Garmin eTrex serie , Garmin GPSMAP 65 serie of Garmin GPSMAP 66 serie .
Bij GPS-wandelen loop je geen beschreven of op een kaart ingetekende route maar loop je naar bepaalde punten, zgn. waypoints. Een GPS-apparaat helpt je bij het vinden van de punten. Als een GPS-ontvanger weet waar je naartoe wilt dan kan deze bepalen of je in de goede richting loopt.
De standaard manier om routes bij fietsnavigatie aan te geven is met behulp van zogenaamde waypoints. Dit zijn punten die gewoonlijk bij afslagen en kruispunten op een route worden geplaatst. Je wordt bij het volgen van zo'n route dan van waypoint naar waypoint gestuurd.
1. Garmin Edge 1030 Plus. De beste fietsnavigatie van dit moment is volgens ons de Garmin Edge 1030 plus. Deze uitgebreide Garmin fietsnavigatie heeft eigenlijk alles wat je kunt wensen in een fietsnavigatie.
Komoot – De beste voor fietstochten
Het is een gratis app voor zowel Android als iOS. Je kunt ook kaarten kopen van jouw gebied, een specifieke regio of de hele wereld en deze offline beschikbaar maken.
Een GPX-bestand, ook wel een GPS-exchange format file genoemd, is simpelweg een tekstbestand met geografische informatie. Zoals routes, wegen en waypoints die hierin zijn opgeslagen. Een GPS-toestel wordt dan gebruikt om een GPX-bestand uit te lezen en weer te geven op je scherm.
Gebruik dan de app Walk the city. Hierin staan wandelingen in diverse steden die je in je eigen tempo kunt maken. De meeste zijn rond de vijf kilometer lang. De app werkt zowel op GPS, maar om de batterij te besparen kun je ook offline met de fotonavigatie de routes wandelen.
WandelZapp is verkrijgbaar voor Android en iPhone. De eerste wandeling krijg je gratis. Daarna betaal je € 1,79 per wandeling of een abonnement om onbeperkt wandelingen te downloaden voor € 12,99 per jaar.
De apps van Fietsknoop, Route.nl en ANWB fietsen gebruiken deze knooppunten voor de routes. Lees meer over knooppuntroutes op Nederlandfietsland.nl. De app Fietsknoop werkt gemakkelijk wanneer je zelf knooppuntroutes wilt uitstippelen.
Met de gratis Vitens Wandelapp loop je door prachtige natuur- en waterwingebieden in Nederland. De wandelingen voeren je letterlijk over de bron van je drinkwater. Daarnaast kan je genieten van de prachtige natuur. De wandelingen leiden je door veenlandschappen, stadsparken en zandduinen.
Je kunt onze app en website gratis gebruiken en daarna beslissen of je ook één van onze producten wilt kopen. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de website, het downloaden van de app en het plannen van Tours. Meld je aan met je e-mailadres of Facebook-account en ga van start.
Wil je een gps-bestand downloaden, installeer dan eerst één van de gps-apps op je smartphone, zoals Geo-tracker, GPX-viewer, Viewranger en TopoGPS. Via deze apps heb je toegang tot bestaande gps-routes, maar kun je ook zelf een gps-route maken. Je kunt de apps vinden in de Playstore (Android) of App Store (Apple).
Als je een fiets- of wandelgps hebt, of een smartphone (of tablet) met gps-functie, dan kun je gpx gebruiken. Je downloadt het bestandje op je toestel en opent het vervolgens met een app. De meeste van die apps zijn gratis; je vindt er heel wat verschillende in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
Klik op elk knooppunt waar je langs wil fietsen en klik in de popup op «Via». Klik op het knooppunt waar je wil eindigen en klik in de popup op «Naar». Klik op de groene knop «Plan route». Klik in de linkerbalk op «GPS» en in het volgende scherm «GPX bestand».
Fietsknoop kan offline worden gebruikt en de kaart is te downloaden, met Fietsknoop[+]Plus. Klik hiervoor op het 'download' icoon op het overlayscherm van de eigen route. Wil je een route van iemand anders offline gebruiken? Voeg dan deze route eerst toe aan je eigen lijst met routes.
Wat is het dataverbruik van de app? Data- en energieverbruik van Fietsknoop is vergelijkbaar met andere apps. Afhankelijk van je type telefoon en van de ingestelde nauwkeurigheid van de GPS zal er wat meer of wat minder energie worden gebruikt.