Heeft u een geldig autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A, A1 of A2)? Dan hoeft u geen apart bromfietsrijbewijs te hebben. U krijgt het rijbewijs AM automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
Als je AM2-examen (brommer) hebt gedaan, mag je zowel op een brommer als in een brommobiel rijden. Uitzondering: als je al een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) hebt, mag je ook op een (elektrische) bromfiets, scooter of brommobiel rijden.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Scooter rijden met een motor- of autorijbewijs
Ben je in het bezit van een motorrijbewijs A of een autorijbewijs B, dan krijg je het bromfietsrijbewijs AM daarbij automatisch bijgeschreven. Je mag op en in de volgende voertuigen rijden met het rijbewijs AM: Bromfietsen. Scooters.
Met een rijbewijs B op zak, mag je op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snoerfiets of brommobiel rijden. Je hoeft dan dus geen aparte cursussen meer te volgen of een rijexamen te doen.
Je mag op een scooter van maximaal 50 cc rijden met rijbewijs B.
Scooter rijden zonder rijbewijs leeftijd
In Nederland mag je pas een scooter, snorfiets of bromfiets besturen als je 16 jaar of ouder bent en in het bezit bent van een geldig AM-rijbewijs. Het rijden zonder rijbewijs onder de leeftijd van 16 jaar is dus niet toegestaan.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Het is mogelijk om met een B-rijbewijs een motorscooter te besturen. Dit kan alleen wanneer u uw rijbewijs vóór 19 januari 2013 heeft behaald en het voertuig een trike of MP3 LT-motorscooter is. Heeft u uw autorijbewijs na 19-01-2013 behaald? Dan heeft u het A-rijbewijs nodig.
A1 is voor een lichte motor, A2 voor een middelzware motor en A voor onbeperkt. Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3.500 kilo en je mag maximaal 8 personen vervoeren, jezelf niet meegerekend.
Op dit moment werkt de overheid aan het nieuwe Nederlandse Reglement rijbewijzen; de richtdatum voor invoering is 1 juli 2023. In de regeling wordt opgenomen dat bestuurders met een B-rijbewijs ook een elektrische bestelwagen mogen besturen met een totaalgewicht tot 4250 kg.
Rijbewijs B-bestuurder mag zonder vrachtwagenrijbewijs ZE-bestelauto tot 4.250 kg rijden. Bestuurders met een B-rijbewijs mogen sinds 1 januari 2023 een zero-emissiebestelvoertuig (elektrisch of waterstof) tot maximaal 4.250 kg besturen.
Sinds 1 januari 2023 kunt u het theorie-examen afleggen met audiotolk. U kunt kiezen uit Frans, Duits of Engels. U hoort de vragen en antwoordmogelijkheden eerst in het Nederlands en daarna in de taal die u gekozen hebt.
De kosten verschillen per gemeente. Gemiddeld kost je rijbewijs bij de gemeente in 2023 € 44,65. Wil je met spoed je rijbewijs hebben? Hiervoor betaal je in 2023 € 34,10 extra aan je gemeente.
De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen:Lege massa van maximaal 400 kg. Dit is het gewicht (de massa) van een voertuig, in kilogram, zonder passagiers en lading. Bij elektrische voertuigen is dit ook zonder het gewicht van accu's.
In Nederland moet je voor het besturen van een 125 cc motor gewoon je A rijbewijs hebben, maar er zijn landen in Europa waar je deze “lichte” motor mag besturen met je B rijbewijs. Zo is het in ons buurlanden België en Duitsland al mogelijk na het volgen van een aantal praktijk lessen.
Aangezien een quad een driewielig motorvoertuig is met vier wielen, mag iedereen met rijbewijs B op een quad rijden.
Er zijn twee manieren om een motorrijbewijs te halen. Rechtstreeks en via de getrapte manier. Rechtstreeks A1, A2 of A halen is afhankelijk van de leeftijd, geslaagd zijn voor het motortheorie-examen en of je een autorijbewijs hebt. Om op de zwaarste categorie motoren te mogen rijden is rijbewijs A nodig.
Met een A1 rijbewijs mag je een 125 cc motor rijden met een maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW).
Iedereen die zijn rijbewijs B heeft behaald voor 1 januari 1989 is in het bezit van een rijbewijs BE (ook als wordt dit niet expliciet vermeld op je rijbewijs).
Uw rijbewijs is 10 jaar geldig vanaf de dag dat u uw rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. Dit kan anders zijn als: U ouder bent dan 65. U een medische situatie heeft.
Is het maximale gewicht van de auto en het maximale gewicht van de aanhanger minder dan 3500Kg, dan mag dit ook met rijbewijs B; 3. Wanneer het maximale gewicht van de auto en de aanhanger zwaarder is dan 3500Kg is rijbewijs B+ of BE benodigd; 4.
Regels voor gebruik brommobiel
een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben. En u heeft het praktijkexamen voor de brommobiel gedaan. Op uw AM-rijbewijs staat de code AM4 (de 4 staat voor vierwieler). een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben.
Als je voor de derde keer in overtreding bent voor het rijden zonder bromfietsrijbewijs, kan de bromfiets in beslag genomen worden. Er kan zelfs een OBM (Ontzegging Besturing Motorrijtuigen) worden uitgereikt als je zonder bromfietsrijbewijs blijft rijden. Op dat moment kun je ook geen autorijlessen volgen.