Vaak duurt het nog wel even voordat er echt een buikje te zien is. Maar ben je 7 weken zwanger, dan merk je waarschijnlijk wel dat je buik opgeblazen voelt.
Ben jij 8 weken zwanger, dan kan het zijn dat je al een buikje hebt. Maar het kan ook nog weken duren voordat je zichtbaar zwanger bent. Waarom die verschillen er zijn, en wat er gebeurt in jouw zwangere buikt, lees je hier in het nieuwste blog van de verloskundigen uit Amsterdam-Zuid.
Dat is de vraag van veel zwangere vrouwen. Want op je zwangerschap ben je natuurlijk hartstikke trots en je wilt natuurlijk dat al vanaf week 1 en prachtige babybuik te zien is! Zo snel gaat dat helaas niet. Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken.
Je baby. Je zit in de 7e week van je zwangerschap en je baby is inmiddels al 10.000 keer groter dan op het moment van bevruchting. Inmiddels is hij ongeveer 1 centimeter groot, vergelijkbaar met een erwtje. Hij lijkt steeds minder op een kikkervisje en gaat er steeds meer als een mensje uit zien.
De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.
Kun je nu al een buikje hebben? Ja het kan zijn dat je met 5 weken zwangerschap al een klein buikje begint te zien. Maar dat is nog niet door jouw baby of doordat je baarmoeder groeit. Een buikje in het hele prille begin van je zwangerschap wordt eerder veroorzaakt door je darmen.
Je baarmoeder wordt groter en groter, en uiteindelijk rekken de banden waarin je baarmoeder hangt op, wat vaak pijn aan de banden veroorzaakt. Door de groei zitten je darmen eigenlijk in de weg, wat kan resulteren in een gespannen, gezwollen buik en darmen die een beetje van slag zijn.
Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkramp, groeiende borsten, spotten na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Dit lijkt best wel een lijst met symptomen, maar lang niet iedereen heeft last van alle symptomen.
De baby in week 7:
De hersenen groeien heel hard, iedere minuut komen er zo'n 100 nieuwe hersencellen bij. Hierdoor is het hoofd in verhouding veel groter. 50% van het embryo bestaat uit hart en hersenen. Het hart ligt aan de oppervlakte en is nog niet ingesloten in de borstkas.
De eerste bewegingen
Soms al voor de 16e week. Als dit je eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je je baby pas na de 20e week voelt.
Tijdens je zwangerschap kan je buik soms erg gespannen of hard aanvoelen. Het lijkt dan wel alsof je buik op knappen staat. Geen paniek! Waarschijnlijk heb je last van harde buiken.
Het korte antwoord: niet veel. Dat de vorm van je buik iets zegt over het geslacht van je baby, kunnen we scharen onder bakerpraatjes. Een grote buik betekent ook niet automatisch dat je een groot kind krijgt. Andersom betekent een klein buikje ook niet dat je baby (te) klein is.
Je kunt als je 9 weken zwanger bent al een beginnend buikje gaan zien. Je baarmoeder zit nog diep in je bekken, maar groeit heel hard. Ook de ontwikkeling van de placenta is begonnen.
Je buik 10 weken zwanger
Veel zwangeren kunnen niet wachten tot ze hun buikje kunnen showen, hij lijkt maar niet dikker te willen worden (behalve dan het extra vetlaagje wat je misschien op je buik en heupen gekregen hebt).
Een slanke, maar dikke buik kan 3 oorzaken hebben: een te hoog vetpercentage, te veel buikvet of een disbalans in je hormonen.
Je baarmoeder ligt onder je schaambeen. Daarom kun je de baarmoeder niet voelen. Aan je baarmoeder zitten links en rechts je eileiders en eierstokken.
Bij 7 weken is het embryo te zien als een wit vlekje van ongeveer 9-10 mm.met een knipperend hartje en een dooierzakje. Bij 8 weken is het embryo ongeveer 14 mm en is het hartje altijd zichtbaar als het een goede zwangerschap is, ook als je toch onverwacht minder ver zwanger bent.
De echo met 7 weken wordt vrijwel altijd inwendig gedaan. Het embryo is dan nog zo klein dat die niet te zien is met een uitwendige echo. De vitaliteitsecho is er om vast te stellen of de innesteling goed is gegaan en of het embryo levend is, of het hartje dus klopt.
Tegenwoordig is de echo niet meer weg te denken. De meeste verloskundigen bieden je een echo aan rond 7-8 weken zwangerschap. Dat is het moment dat je ziet of de zwangerschap goed zit of niet.
De gemiddelde kans op een miskraam per week: Week 4 tot 6: kans op miskraam is 12%. Week 7 tot 9: kans is ongeveer 10%. Week 10 tot 12: ongeveer 8% kans op een miskraam.
Bandenpijn: Bandenpijn is een stekende pijn aan de zijkant van je buik en soms richting je liezen. Het is een onschuldige kwaal waar veel vrouwen last van hebben.
Vooral vrouwen die al eerder zwanger geweest zijn en weten hoe het voelt, kunnen dan een duidelijk verschil merken. Ze merken dan dat de buik sneller groeit en dat ze sneller zwaarder worden. Meestal zijn de zwangerschapskwaaltjes ook een stuk heviger als je zwanger bent van een tweeling.
Het moment waarop je écht verschil gaat zien aan je zwangerschapsbuik is tussen de 12 en 18 weken. Dit kan natuurlijk ook altijd eerder of later zijn. Wees dus niet ongerust als je op week 12 nog vrij weinig ziet. Voordat jouw omgeving het ook gaat zien, kan het nog pas veel later zijn.
Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, stress, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt. Een andere veelvoorkomende oorzaak van een opgezette buik is heel natuurlijk, namelijk gasvorming.
Als het een puntbuik is, en u de foetus vooraan en laag draagt, dan wordt het een jongen.Als de buik rond is en u draagt de baby hoog en rondom, dan wordt het een meisje.