Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen. Heb je alleen gekookte pasta over? Voeg dan weer een lepeltje olijfolie toe om het plakken te voorkomen.
Doorgaans blijven ze diepgevroren minstens drie maanden goed. Pastasauzen komen bijvoorbeeld na al die tijd ongeschonden uit de diepvries.Hoewel de lage temperatuur de binding van de saus wel kan beïnvloeden.Dat hoeft echter geen probleem te zijn.
macaroni met hamblokjes en kaas is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast.
De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
tagliatelle met zalm en spinazie in roomsaus is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar.
Pastasauzen kun je over het algemeen heel goed invriezen. Zelf heb ik inmiddels 6 porties bolognesesaus in de diepvries liggen. Op het moment supreme hoef ik alleen nog maar een bakje uit de diepvries te halen, pasta te koken en smullen maar!
Het is namelijk mogelijk om vleeswaren in te vriezen zodat je die op een later moment kan eten. Het Voedingscentrum raadt aan om een open verpakking vleeswaren gemiddeld 3 tot 4 dagen in de koelkast te bewaren. Als je het langer wilt bewaren, is invriezen dus een goede optie.
Bij kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt check je best de verpakking. Werd de maaltijd al eens eerder ingevroren? Vries die dan niet opnieuw in. Afhaalmaaltijden vries je beter niet in: het risico op voedselinfectie is groot.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia's. Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.
Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren.
De meeste sauzen en soepen bederven snel met uitzondering van een vinaigrette, maar ook die gaat kwalitatief mettertijd achteruit. De koelkast en diepvries zijn de plaats voor alle sauzen en soepen gemaakt met bouillon, puree, melkproducten of eieren te bewaren.
Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur.
Of houd je over van de afhaalmaaltijd? Resten van een restaurantmaaltijd kun je veilig meenemen om morgen thuis op te eten. Ook resten van afhaalmaaltijden kun je veilig bewaren en opeten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Een restje kaassaus kan je zonder probleem invriezen en later opnieuw gebruiken als saus. Het is helaas erg risicovol om de saus te gebruiken als basis voor kaaskroketten. De basis voor kroketten dient een flink stuk steviger te zijn dan de saus.
Ja, je kunt kaassaus van tevoren maken en bewaren in de koelkast.
Ja, je kunt ovenschotels invriezen!