Primeur: licht kan gegevens opslaan als geluid op een microchip | wibnet.nl. Wetenschappers van de universiteit van Sydney zijn erin geslaagd om licht op een computerchip op te slaan als geluidsgolven. Daarmee kan het supersnelle licht worden toegepast in computers.
Al vanaf 2001 werken natuurkundigen aan het afremmen en stilzetten van licht, maar voorheen wisten ze alleen de informatie in de lichtbundel op te slaan. De fotonen (lichtdeeltjes) zelf verdwenen door absorptie en werden later opnieuw opgebouwd.
Licht kent een aantal eigenschappen die al heel lang bekend zijn, zoals intensiteit en golflengte (kleur). Deze eigenschappen verraden zichzelf doordat ze waarneembaar zijn met het blote oog. Andere eigenschappen, zoals de draaiing van licht en de verandering van die draaiing, kunnen we niet direct waarnemen.
Licht beweegt zich voort zoals de golven op de zee, het geluid in de lucht, de trillingen op een snaar. Licht is een deeltje. Licht bestaat uit een stroom van deeltjes, fotonen genaamd, die zich gedragen als knikkers op een knikkerbaan.
Licht ontstaat als atomen veel energie bevatten. De atomen geven die energie af door licht uit te stralen. Kijk naar de zon, onze grootste lichtbron. Die bestaat uit allerlei gezellige gassen, die met elkaar reageren.
Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm wordt, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars; het vlammetje wordt zo snel warm dat het licht gaat geven.
Daglicht zorgt ervoor dat je dagritme in balans blijft en je een 24-uursritme behoudt. Licht beïnvloedt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. We nemen licht waar met onze ogen. Die verzamelen het en geven het door aan onze hersenen.
Licht is een vorm van elektromagnetische straling, maar dan wel specifiek de straling die waarneembaar is met het menselijk oog. Hieronder zie je het spectrum van elektromagnetische straling dat we kennen en waar licht in dit spectrum valt. Zoals je ziet is zichtbaar licht maar een heel klein deel van het hele spectrum.
Het zichtbare spectrum strekt zich uit over golflengten van ongeveer 380 nm (nanometer) (violet) tot 780 nm (rood) in vacuüm en lucht. In vacuüm plant licht zich, zoals alle elektromagnetische straling, voort met de lichtsnelheid.
Het woord 'lamp' stamt af van het Latijnse woord "Lampas" dat fakkel/toorts betekent. Voordat de lamp werd uitgevonden, maakte men gebruik van andere objecten die licht gaven, zoals toortsen en fakkels. Wetenschappers beweren dat de eerste lamp, de olielamp, stamt uit 12000 en 15000 voor christus.
Lichtvervuiling en slaap
Gevolg: moeheid, slechter geheugen, mindere concentratie, onhandig zijn en een kort lontje hebben, verhoogde kans op hart en vaatziekten, suikerziekte, depressie en obesitas. Dat wil je toch niet! Wat je beter kunt doen is in de loop van de avond de verlichting in huis dimmen.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt. Vooral wie gevoelig is voor licht, valt dan moeilijker in slaap.
Licht is een belangrijk onderdeel van de menselijke biologische klok. Als u overdag meer daglicht tot u neemt, slaapt u 's nachts bijvoorbeeld beter. Uw biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam op het juiste moment van de dag worden afgestemd.
Kleurtemperatuur bij lampenlicht
tot 2700K: Extra warm wit. 2700K - 3000K: Warm wit. 3001K - 4000K: Neutraal wit. meer dan 4000K: Koud wit.
Daglicht (6500 Kelvin)
Koud wit licht of daglicht wit heeft een Kelvin waarde van 6400. Deze kleurtemperatuur wordt gebruikt in ruimtes waar opperste concentratie belangrijk is en/of in ruimtes waar prestaties verbeterd moeten worden. Kortom, ruimtes waar specifieke activiteiten plaatsvinden waar de lichtkleur van wezenlijk belang is.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.
Net zoals een overmaat aan UV-licht (licht dat zich buiten de hoge kant ons zichtbare spectrum bevindt) schadelijk kan zijn voor uw huid, kan een overmaat aan blauw licht schadelijk zijn voor uw ogen. In het ergste geval kan er zelfs vroegtijdige maculadegeneratie optreden.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Melatonine maakt ons slaperig en cortisol houdt ons wakker. De aanmaak van melatonine begint wanneer het donker wordt en gaat de hele nacht door. Zodra het weer licht begint te worden begint de productie van cortisol op gang te komen wat de hele dag doorgaat. Mits je wat daglicht mee krijgt natuurlijk!
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Lang dachten onderzoekers dat het menselijk oog niet in staat was om infrarood licht te zien. Maar een nieuwe studie veegt die conclusie van tafel. Onder bepaalde omstandigheden is ons netvlies toch in staat om infrarood licht te detecteren.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, welke vergelijkbaar is met normale halogeenverlichting en gloeilampen. Staat er bij een led lamp "warm wit" aangegeven? Dan is dit bijna altijd 2700K.