Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Suikervrij eten kan je helpen bij het afvallen. Doordat je geen tot weinig suikers binnenkrijgt, zal je bloedsuikerspiegel stabieler zijn gedurende de dag. Hiermee voorkom je eetbuien en dus extra calorieën. Daarnaast consumeer je meer natuurlijke suikervrije producten met een suikervrije levensstijl.
Het afkicken van suiker zal je op meerdere fronten moeten aanpakken. Het aanleren van nieuwe gewoontes kost je gemiddeld 60 dagen. Je insulinegevoeligheid verbeteren kan enkele maanden tot een jaar duren. Ook je lichaam weer aanleren om energie uit vet te halen kan even duren.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Nee, want je lichaam heeft suiker nodig als energiebron. Deze energie kun je het best halen uit van suikers die van nature aanwezig zijn in groente, fruit en zuivelproducten als melk- en yoghurt. De suikers in producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.
Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker. Allinsonbrood bestaat uit 100% volkorenmeel, geen vet, minder gist en meer water. Er worden geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken, dus ook geen suiker.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Vooral in sappen en frisdranken zitten veel zuren die de kans op tandbederf vergroten. Een goed begin om suikervrij te eten zou al beginnen met het laten staan van sap en frisdrank. Water, thee en koffie zonder toegevoegde suikers zijn goede substituties.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Een merkbaar droge, jeukende en strakke huid kan een indicatie zijn voor diabetes. Tot wel 40% van de patiënten heeft hier last van. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde toevoer van voedingsstoffen aan de huid, waardoor: de huid moeilijker het nodige vocht kan vasthouden en sneller uitdroogt.
Suiker beschadigt het collageen in de huid enorm. Dit noemen we 'Glycatie'. Glycatie is een proces waarbij suiker zich gaat binden aan eiwitten. Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE's, ook wel versuikerde eiwitten.
Suikers zijn slecht voor je huid
Koekjes, snoep en chocolade bevatten bewerkte suikers. Te veel suikers zorgen voor een vermindering van het collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en sneller oud. Bekende voorbeelden van snacks met bewerkte suikers zijn koekjes, snoepjes en chocolade.
Dagelijks eten volwassen Nederlanders gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers (14 suikerklontjes), dat zijn 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilo suiker per jaar! Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger.
Dus, wat is nu eigenlijk slechter, suiker of zout? Het antwoord is: suiker. Je lichaam heeft zout nodig om te kunnen functioneren. Behalve de suikers in fruit en groente, heb je verder eigenlijk geen suiker nodig.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
Wist je dat kaas in verschillende diëten past? Kaas is namelijk koolhydraatarm en suikervrij. Ook zijn er veel verschillende magere Weydeland kaassoorten!
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.