Het bijzondere van konijnenkeutels is dat ze direct te gebruiken zijn op de moestuin. De meeste mest moet je eerst composteren. Omdat je zelf de konijnen voert heb je zelf controle over wat er in de mest zit. Met mest die je moet betrekken van een boerderij bijvoorbeeld, kun je niet zeker weten wat erin zit.
Omdat konijnen van nature ook erg schone dieren zijn, doen ze hun behoefte vaak al in een bepaalde hoek. Zet het bakje hier neer en doe er eventueel al wat oude keutels in. Omdat konijnen graag wat eten tijdens het poepen, kan je een hooiruifje naast het bakje zetten.
Konijnenkeutels eten, ja het kan. Het lijkt misschien heel vies maar het is heel belangrijk dat konijnen hun eigen keutels opeten. Op deze manier krijgt het konijn voedingsstoffen binnen die hij bij de vorige ronde nog niet binnen heeft gekregen. De keutels die het konijn op eet, heten blindedarmkeutels.
Er kunnen ook bepaalde parasieten in de konijnenkeutels zitten. Giardia duodenalis is de meest bekende. Vaak voor het konijn geen probleem, maar voor honden wel. Honden kunnen hier ernstige en hardnekkige diarree van krijgen.
De keutels bestaan uit restjes hooi en ander vuil. Gezonde keutels zijn licht vochtig als ze vers zijn maar drogen snel. Als je ze goed bekijkt en er ééntje openbreekt zie je dat er hele kleine stukjes hooi en plantvezels in zitten. De kleur van normale keutels kan variëren van lichtbruin tot bijna zwart.
Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen (zie symptomen), maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia's en andere knaagdieren.
De keutels kunnen vers of gecomposteerd gebruikt worden, composteren gaat snel. De mest verbrandt de wortels niet, geeft langzaam zijn voedingsstoffen af en houdt ook het vocht goed vast. Konijnenkeutels zijn goud waard voor je moestuin!
Harde keutels zijn een teken van verstopping of obstipatie. Brijige of waterige ontlasting is te dun. Uw endeldarm kan goed geleegd worden: als er telkens ontlasting achterblijft, heeft u regelmatig een gevoel van aandrang om te ontlasten.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Er kunnen verschillende redenen zijn. - Lichamelijke kwaal. Wanneer je konijn altijd zindelijk was, en ineens begint naast de wc te plassen zou je het eerst kunnen denken aan een gezondheidsprobleem zoals een infectie aan de urinewegen, blaasgruis, blaasstenen of een nierziekte.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Stalmest is een gecomposteerd mengsel van stro en koemest. Het is een ideale meststof voor de moestuin en bevat relatief veel stikstof.
Moestuin: Bemest met een mulchlaag van compost vanaf oktober (kleigrond) tot maart (zandgrond), ook bij fruit. Aan het eind van de winter kun je bemesten met een gemengde organische mest voor de moestuin. Ook kun je groenbemesters zaaien.
Bij de aanleg van een tuin of een nieuw plantbed wordt een basisbemesting gegeven. Werk de mest eventueel licht onder. Meng je ook compost, goed verteerde koemest, bladaarde of een gemengde organische mest door de grond dan komt het bodemleven goed op gang.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Verzakking van de dunne darm (enterocele)
Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak 's nachts het gevoel hebt dat u moet poepen.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Vacht. Een glanzende vacht is een van de aspecten waaraan je al gauw kunt zien of een konijn gezond is. De uitdrukking 'lekker in je vel zitten' nemen konijnen, net als veel andere dieren, heel serieus. Als een konijn niet lekker in z'n vel zit dan zie je dit heel duidelijk.
Vaak zijn de blindedarmkeutels zwart en zit er een dun laagje slijm omheen, waardoor ze een beetje glimmen De tweede soort poep zijn de losse keutels, die vaak worden gezien in het hok – ze zijn meestal lichtbruin, droog en kleiner dan de blindedarmkeutels.
Alle konijnen hebben altijd beslist dag en nacht ongelimiteerd hooi nodig. 25 Gram biks per kg. lichaamsgewicht (hangt af van het energieverbruik van het konijn, als het konijn magerder wordt mag je meer geven). Dit lijkt weinig, maar het is echt voldoende voor een huiskonijn dat goed hooi eet.
muizen kunnen ziektes over brengen, dus ja het kan schadelijk zijn.. gif zou ik zeker niet neerleggen, de kans is groot dat je konijn dat ook binnen krijgt.. heb je een binnenhok op poten? dan zou je het voer daar in kunnen zetten, wij hebben iig geen last van muizen in het konijnenhok.
Tularemie, ook bekend als konijnenkoorts, is een bacteriële infectieziekte die kan overgedragen worden van dier op mens. De bacterie die tularemie veroorzaakt komt veel voor in de natuur. Vooral knaagdieren (hazen, konijnen) en insecten kunnen een bron zijn.
Klassiek kan myxomatose herkent worden aan de dikke oogleden, dikke lippen, gezwollen neus, gezwollen oren en zwelling onder de staart. Een geïnfecteerd konijn verslechterd vaak heel snel. Andere symptomen zijn; minder alert, koorts en waterige tot etterige uitvloeiing uit de ogen. De eetlust blijft meestal goed.