Wij kennen geen onderzoeken die bewijzen dat drugs invloed kunnen hebben op de persoonlijkheid. De omgeving van mensen die verslaafd zijn, noemt echter vaak op dat mensen door hun verslaving zijn veranderd.
Cocaïne is erg verslavend. Cocaïne geeft de gebruiker een blij en verliefd gevoel. Iemand die cocaïne heeft gebruikt voelt zich energieker en zelfverzekerder. Maar zodra cocaïne is uitgewerkt kan iemand stemmingswisselingen, onrust en depressieve gevoelens ervaren.
Cocaïne werkt als stimulerend middel en zorgt voor een versnelde hartslag en ademhaling, vernauwing van bloedvaten (waardoor hogere bloeddruk), minder eetlust en een toename van het uithoudingsvermogen. Daarnaast heeft coke een lokaal verdovende werking en kan bij hoge doseringen de lichaamstemperatuur toenemen.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Voorbeelden van neurotransmitters zijn serotonine, dopamine en noradrenaline. Wanneer je te weinig van deze neurotransmitters over hebt, heeft je lichaam even tijd nodig om ze weer aan te maken. Tot die tijd kun je last krijgen van de naweeën van de drugs.
Wat voel je als je drugs gebruikt? Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Ze kunnen ontspannen, verdoven, oppeppen en je waarneming veranderen, waardoor je de wereld anders ziet en beleeft. Mensen gebruiken drugs voor hun plezier, om zich beter te voelen of om in een roes te komen.
Stoppen met coke lukt meestal niet alleen. Een professionele behandeling verhoogt de slagingskans om blijvend af te kicken. Mensen die naar een kliniek gaan om te stoppen met cocaïne vallen na verloop van tijd vaak terug. De geestelijke afhankelijkheid van coke is heel sterk.
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).
Zuivere cocaïne smaakt nogal bitter. Het heeft geen specifieke geur. Reeds in de oude culturen van Midden- en Zuid-Amerika 'gebruikte' men cocabladeren. Archeologische vondsten van bijna 4000 jaar oud bewijzen dat de plant daar toen al werd verbouwd en dat ze als goddelijk werd beschouwd.
De meeste mensen hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes). De hoeveelheid die men neemt voor het gewenste effect, varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet. De risico's nemen toe naarmate je vaker en meer per keer gebruikt.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Cocaïne kan tot hersenbeschadiging en hersenbloedingen leiden; heroïne tot minder goed groeien, slechtere motorische ontwikkeling (je goed kunnen bewegen) en problemen met leren en gedrag. Ook xtc-gebruik kan effect hebben op leer- en geheugenproblemen bij het kind.
Heroïne en crack blijken samen met alcohol en tabak relatief het meest schadelijk te zijn. Paddo's, LSD en khat scoren relatief laag op deze lijst.
cocaïne (coke): Cocaïne is een stimulerend middel en geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Coke wordt meestal gesnoven, maar kan ook geinjecteerd en gerookt worden.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
Op de lange termijn kan je psychotische episodes ontwikkelen, het kan de hersenen beschadigen en softdrugs vergroot de kans op schizofrenie. Drugs kan ook ademhalingsstoornissen veroorzaken of bewusteloosheid. Daarnaast kan je klachten als black outs of geheugenverlies ervaren bij het gebruik van drugs.
Op lange termijn kan drugsgebruik schadelijk zijn door het ontstaan van lichamelijke en psychische problemen en afhankelijkheid. Het risico op verslaving verschilt per drug: sommige drugs (zoals heroïne en GHB gammahydroxybutyraat (GHB) GHB is middel met een verdovende werking.
Voorbeelden hiervan zijn middelen als cocaïne, XTC en speed, maar ook cafeïne en nicotine. Verdoven: deze drugs geven een ontspannen en vaak ook een slaperig gevoel. Dit zijn middelen als alcohol, canna- bis, heroïne en GHB.
Het risico bij verslaving bij alcohol is veel groter dan bij bijvoorbeeld XTC. Bij herhaald gebruik van XTC neemt het effect namelijk af, je hersenen raken eraan gewend. Cannabis is op zijn beurt wel weer verslavend, maar tegelijkertijd ook minder schadelijk. Ook cocaïne is geestelijk verslavend en zeker schadelijk.
Vrijwel alle drugs stimuleren direct of indirect de afscheiding van de neurotransmitter dopamine stimuleert. Dopamine komt veel voor in dat deel van de hersenen dat te maken heeft met plezier-gevoelens. Als je cocaïne gebruikt leidt dit tot een verhoogde dopamineproductie, waardoor een gevoel van euforie ontstaat.
Amfetamine is in het verleden wel gebruikt als afslankmiddel omdat het de eetlust doet afnemen en de spijsvertering onderdrukt. Xtc is een amfetamine-achtige stof. Door het onderdrukken van de eetlust ga je minder eten en val je af.