In uw oksel zitten ongeveer 10 tot 20 lymfeklieren. Kankercellen kunnen losraken van de tumor en zich via de lymfebanen door het lichaam verspreiden. Dit noemen we uitzaaiingen. Als borstkanker uitzaait, gaat dit meestal via de lymfeklieren in de oksel.
Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een kleiner, verhard plekje gaan. Daarnaast kan het zo zijn dat de verharding/verdikking aanvoelt als een langwerpige zwelling of als een verdikte schijf.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.
In de oksels bevinden zich lymfeklieren. Deze klieren kunnen wat onregelmatig aanvoelen, dat is niet erg. Toch kan zich ook hier een kwaadaardig knobbeltje ontwikkelen. De klieren en het weefsel in de oksels hangen nauw samen met het borstweefstel.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Die ontsteking heet hidradenitis. Het is een onschuldige maar vervelende afwijking, die soms operatief moet worden behandeld. Een zweetklierontsteking kan plotseling (acuut) ontstaan waarbij zich een abces vormt, of kan chronisch (aanhoudend) zijn met afwisselend meer en minder klachten.
U kunt niets doen tegen een opgezette lymfeklier. Het verdwijnt zodra de ontsteking of infectie voorbij is. U kunt proberen dit te versnellen, door bijvoorbeeld gezonder te gaan eten. Het kan zijn dat de lymfeklier na de infectie toch nog groter blijft dan normaal, maar dit gaat uiteindelijk vanzelf weer over.
Een lymfeklier met een uitzaaiing doet geen pijn, voelt aan als een harde knikker. U kunt de uitzaaiing voelen als deze ongeveer een centimeter groot is. Een lymfeklier wordt ook groter bij een infectie. Het verschil: dan is de klier wel pijnlijk en slinkt meestal na enkele weken.
Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is.
Alle lymfeklieren zijn met elkaar verbonden via lymfebanen: daardoor kunnen de lymfocyten (cellen in de lymfeklieren) ook uitzaaien naar andere plaatsen. Tussen 5 en 7 op de 100.000 mensen krijgen lymfeklierkanker (5de meest voorkomende kanker). Lymfeklierkanker is niet besmettelijk en meestal niet erfelijk.
oksels (meerv.) [anatomie] de holte tussen de arm en de romp, bij de schouder.
De lymfeklieren en lymfevaten zijn onderdeel van het natuurlijk afweersysteem van uw lichaam. In uw oksel zitten 10 tot 20 lymfeklieren. Borstkanker verspreidt zich meestal het eerst naar de lymfeklieren in de oksel (okselklieren). Daarom moeten deze klieren soms verwijderd worden.
WARMTE-UITSLAG
Wanneer je lichaam begint te zweten mengt het zweet zich met het vuil dat door de dag heen op je huid is beland. Dit zorgt voor jeuk aan de oksels, zeker bij overmatig zweten. Om dit te voorkomen moet je ze regelmatig wassen. Na het douchen is het goed om je oksels grondig te drogen.
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Via de lymfevaten komen de kankercellen in de lymfeklieren. Van een uitzaaiing in een lymfeklier merkt u in het begin niets. Het duurt maanden tot jaren voordat de lymfeklier zo groot is dat u deze kunt voelen. U voelt dan een stevig bolletje onder de huid van ongeveer 1 tot 2 centimeter groot.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
Een lipoom groeit langzaam en kan variëren in grootte, van enkele millimeters tot meer dan 10 centimeter. Als de zwelling heel snel groeit, is het waarschijnlijk geen lipoom. Ga in dat geval altijd langs je huisarts.
Een lipoom (ook wel vetbult genoemd) is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen onder de huid. Ze komen vooral voor in de nek, op de schouders, bovenarmen, bovenbenen en rug. Gewoonlijk kunt u ze duidelijk voelen als zachte, makkelijk te bewegen knobbels. Ze zijn tussen de twee en tien centimeter groot.
Hoe gaat het verder met een vergrote lymfeklier? De zwelling van de lymfeklier verdwijnt nadat de ontsteking genezen is. Soms kan een lymfeklier na een infectie toch nog lange tijd iets groter blijven dan voor de infectie.
Als de klieren in de oksel vergroot zijn, neemt de radioloog met een naald ook wat cellen uit de oksel weg. Deze cellen worden in het laboratorium onderzocht. Na de echografie met een punctie wordt u meteen verwezen naar een verpleegkundig consulent/specialist mammacare op onze borstkliniek.
Haar helpt luchtjes verspreiden
Die ontstaat pas als bacteriën het talg dat bij het zweet zit afbreken. De okselharen zouden een extra oppervlak vormen waar deze geurstofjes zich aan hechten en van waaruit ze zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden.
Het lichaam kent veel verschillende typen lymfocyten. De hoofdgroepen zijn B-lymfocyten en T-lymfocyten. Lymfeklierkanker wordt meestal gevonden in de lymfeklieren, en soms in aangrenzende organen van deze klieren, zoals de longen of de lever.