Hieruit concludeerde de studie dat de gezichtsbotten van vrouwen krimpen vanaf het 35ste levensjaar en bij mannen vanaf een leeftijd van 45. Dit houdt in dat wanneer de jaren verstrijken de kaak en de jukbeenderen in lengte verminderen. De oogkassen worden wijder en het voorhoofd wordt vlakker.
Als uw tanden en kiezen zijn getrokken, heeft het kaakbot op deze plaatsen geen functie meer. Hierdoor verdwijnt (slinkt) het kaakbot in de loop van de jaren. Als u dan een tandimplantaat wilt laten plaatsen, hebt u misschien te weinig kaakbot over, waardoor het implantaat te weinig houvast heeft.
In de loop der tijd wordt de schedel letterlijk kleiner.
(De schedel krimpt bij het ouder worden; doordat de huid niet krimpt, wordt de huid in verhouding met de schedel te groot.) Het krimpen van de schedel komt door progressieve osteoporose. Botweefsel wordt continu afgebroken en weer opgebouwd.
Botafbraak kan geremd worden door medicijnen zoals bisfosfonaten. Deze geneesmiddelen helpen de botgezondheid te verbeteren en het risico op fracturen te verkleinen.
Als je hebt gemerkt dat je tanden bewegen, loszitten, dat er grote spleten tussen je tanden ontstaan of dat je minder tandvlees hebt, dan heb je misschien last van botverlies rond je tanden of in je kaakbeen.
Kaakbot herstellen
De hoeveelheid kaakbot neemt af, zodra u een tand of kies bent verloren of als u last heeft van tandvleesontstekingen. Er zijn verschillende mogelijkheden het kaakbot weer op te bouwen. In sommige gevallen kan de implantoloog de botopbouw tegelijk doen met de plaatsing van het implantaat.
Meestal groeit de losgeraakte tand weer goed vast en moet de spalk na ongeveer 4 weken worden verwijderd. Het lijkt dat alles dan weer in orde is en dat is meestal ook het geval. Soms echter blijkt na een paar maanden of langer, dat de wortel van de losgeraakte tand gaat oplossen.
Door het trekken van de tanden en/of kiezen zal uw kaakbot zo'n 6 tot 9 maanden flink slinken. Tussen het trekken van tanden en het definitief plaatsen van een prothese zit een periode waarin de wonden moeten helen.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
De gemeten botdichtheid wordt vergeleken met waarden die, in het algemeen horen bij uw leeftijd en geslacht. De waarden worden weergegeven in een T-score. Bij een uitslag van: T-score tussen de +1 en -1 is alles prima. Bij een uitslag van: T-score tussen de -1 en -2,5 is er sprake van osteopenie (verminderde botmassa).
Hoeveel een mens krimpt, verschilt per persoon. “Sommige mensen kunnen 10 centimeter krimpen in hun leven”, zegt Van Amstel. Het is ook niet per se zo dat mensen met 'staande' beroepen sneller krimpen. “Bij het zitten ligt er nog meer druk op de ruggewervels.
Deuken en onregelmatigheden in de schedel zijn simpelweg variaties in de anatomie. Iedereen heeft variaties in de botstructuur, net als dat iedereen een ander gezicht heeft. Soms worden er baby's geboren met een schedelinkeping.
Door veroudering wordt je huid slapper, minder rekbaar en minder soepel. De huid verliest haar natuurlijke vet onder het oppervlak van de huid, wat een jeugdige huid wel heeft. Door deze processen ontstaan rimpels.
Kenmerken van parodontitis
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
Bij implantaten zijn de pockets vaak dieper en wordt meestal de grens van 6mm aangehouden, waarbij er nog sprake kan zijn van een gezonde pocket. Bij natuurlijke tanden en kiezen is er bij een pocket van 6 mm of dieper, wel sprake van een ernstige situatie.
Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
"Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken.
Wat gebeurt er als parodontitis niet wordt behandeld? Wanneer parodontitis niet wordt behandeld zal de ontsteking zich waarschijnlijk uitbreiden en het botverlies toenemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van uw tanden en kiezen.
Slinken van de kaak
Echter, na het trekken van een tand of kies zal de kaak gaan slinken. Hoeveel dit is, is per persoon verschillend. Hoe langer echter wordt gewacht, des te meer de kaak zal slinken. Rechts ziet u een voorbeeld; bij de pijl is er een deuk zichtbaar in de kaakwal: daar is het bot geslonken.
het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen. Mocht de achterste kies ontbreken, dan kunnen alleen de kiezen/tanden voor in de mond als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige kantelkrachten, wat de levensduur van de pijler(s) negatief beïnvloedt.
In principe kan bij iedereen met een volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Er moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Er is voldoende kaakbot aanwezig. Voor een goede houvast is voldoende kaakbot een noodzaak.
Bij een gezond gebit staan tanden en kiezen niet los. Maar let op, het komt vrij veel voor dat tanden in het volwassen gebit een klein beetje wiebelen. De een heeft dit meer dan de ander. De gezondheid van het tandvlees heeft hier onder andere mee te maken.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
De eerste melktandjes verschijnen rond de leeftijd van 6 maand, al kan dat individueel nogal verschillen. Rond 2,5 jaar is het melkgebit volledig ontwikkeld. De melktanden vallen spontaan uit, meestal vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Dan groeien de 32 definitieve tanden uit.