Kun je een spijkerbroek op 40 graden wassen? Ja, de meeste spijkerbroeken kunnen veilig op 40 graden Celsius worden gewassen. Dit temperatuurniveau is vaak voldoende om vuil en geuren te verwijderen zonder de stof te beschadigen.
Je kan denim best op een koude temperatuur wassen – lees: 30°. Zo zorg je ervoor dat de stof niet verkleurt of krimpt. P.S. Om de kleur van een zwarte jeans mooi te houden, was je hem op een zo laag mogelijke temperatuur. Nog net iets kouder dan 30° als dat mogelijk is.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
U kunt de broek volgens het onderhoudslabel strijken, meestal op lage temperatuur. Spijkerbroeken met elastaanvezels kunt u wassen met fijnwasmiddel bij maximaal 30 °C op een programma voor fijne was of een antikreukprogramma. Anders loopt de stof uit en kan het materiaal beschadigen.
Wasvoorschriften om een spijkerbroek te laten krimpen
Voordat je je spijkerbroek gaat wassen check je even de wasvoorschriften van je geliefde spijkerbroek. En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Als je ze in de machine wast, krimpen ze. Maar als je ze in bad draagt (onze favoriete methode), krimpen ze niet alleen, maar gaan ze ook als gegoten zitten. Als je jeans van onbewerkt denim koopt, neem wel dan je gebruikelijke taillemaat, maar een pijplengte die twee tot drie keer zo lang is.
Spijkerbroek wassen
Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Jeans met aangebrachte versiersels mogen helemaal niet in de wasmachine.
Wasmiddel voor donkere was
Je kan ze voor blauwe producten maar eveneens voor zwart, bruine of antracietgrijze broeken of rokken gebruiken. Het is de moeite waard ze te proberen! Gebruik nooit meer dan voorgeschreven. Teveel wasmiddel is helemaal niet nodig en bijzonder slecht voor het milieu.
40 graden wordt door veel mensen voor allerlei soorten was gebruikt. Het is in ieder geval een prima temperatuur voor de bonte was. Bij 40°C lopen de kleuren namelijk niet uit, terwijl de was wel goed schoon wordt. Ook wasgoed dat echt vuil is kun je goed op deze temperatuur wassen.
Je kleren wassen op 40 graden is dan wel beter voor het milieu, maar de meerderheid van de bacteriën wordt er niet door gedood. Volgens nieuw onderzoek bevatten kledingstukken na zo'n wasbeurt slechts 14 procent minder bacteriën dan ongewassen.
Kies de juiste temperatuur
Maar met een te lage temperatuur wordt wasgoed soms niet goed schoon. Was niet alleen maar op lage temperaturen. Dat veroorzaakt viezigheid en problemen in je machine. Onderhoud de wasmachine goed door minstens eens per maand een wasprogramma van 60°C of heter te draaien.
Tip 3: Het beste is om jeans apart te wassen van andere kleding. Was lichte en donkere jeans apart om verkleuring te voorkomen. Stop nooit meer dan 4 of 5 jeans tegelijk in de wasmachine in verband met het maximale trommelgewicht. Tip 5: Gebruik vloeibaar wasmiddel, hierdoor blijft de wassing mooier.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Sommige wasmachines hebben een speciaal wasprogramma voor je jeans/spijkerbroek. In deze stand wordt meer water gebruikt om een keer extra te spoelen zodat er geen wasmiddelresten op je jeans/spijkerbroek achterblijven.
Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen.
Voordrogen: Je kunt je jeans in de droger drogen op een lage temperatuur gedurende maximaal een half uur laten draaien. Schud ze daarna kort uit en ze drogen veel sneller aan de lucht. In de zon leggen: Leg jeans plat in de open lucht en draai ze na een uur om.
Het beste is om spijkerbroeken apart te wassen, was ook nooit meer dan 4 spijkerbroeken tegelijk, dit in verband met het maximale trommelgewicht van je wasmachine.
Gebruik bij de eerste keer wassen geen wasmiddel, maar voeg een kopje natuurazijn toe. Dit zorgt ervoor dat de kleur beter vastgehouden wordt. Na de eerste wasbeurt kan je jouw donkere jeans prima wassen in een donkere was met koud wasprogramma, mits je waslabel dit ook aangeeft.
Zit er meer of minder elastaan in je broek verwerkt, dan kan de broek ongeveer een halve tot één hele maat uitlopen. Het verschil tussen twee maten bij een jeans is ongeveer 2,5 tot 5 centimeter. Als je broek een flinke maat uit lubbert is hij 5 centimeter groter dan toen je hem kocht.
Linnen, katoen, viscose,… zullen over het algemeen krimpen in lengte in de was. Verkort dus wat minder dan nodig (bijvoorbeeld 1 à 1,5 cm). Na een wasbeurt is de lengte dan perfect. Bij zware benen blijft een nieuwe broek hangen op de benen.
Was je spijkerbroek op 90 graden. Voeg zoals gewoonlijk ook wasmiddel toe aan je was. Door de hitte van het water en het centrifugeren op een hoge stand zullen de stofvezels van je spijkerbroek krimpen. Stap 2: Nadat je broek is gewassen, stop je 'm gelijk in de droger en je zet het apparaat op de warmste stand.