Het profielwerkstuk (PWS) is ook herkansbaar. De leerling moet zich hiervoor uiterlijk een week nadat het PWS- cijfer bekend gemaakt is opgeven.
Ja. Voor havo en vwo is het profielwerkstuk onderdeel van het combinatiecijfer. Het combinatiecijfer moet een voldoende zijn om te kunnen slagen. Mocht een onvoldoende voor je profielwerkstuk er dus voor zorgen dat je combinatiecijfer onvoldoende is, kun je daardoor zakken.
Volgens de slagingseisen moet je op havo- en vwo-niveau minstens een 4 halen voor ieder afzonderlijk deel van het combinatiecijfer, zo ook voor je profielwerkstuk. Voor vmbo-gl/tl geldt dat je profielwerkstuk met een voldoende of goed beoordeeld moet worden om te kunnen slagen.
Het profielwerkstuk is officieel geen vak. Maar omdat het profielwerkstuk alleen een schoolexamen betreft, stelt de school zelf vast of het profielwerkstuk op vwo-niveau is afgerond en of het resultaat wordt meegenomen in de beoordeling. Behaalde cijfers tellen mee in de uitslagbepaling voor het vwo-diploma.
Ja, het PWS moet worden afgerond voor de start van het eerste tijdvak van het eindexamen. Voor havo en vwo telt het PWS zelfs mee in het combinatiecijfer, dat met een voldoende moet worden afgerond om te slagen.
Het te laat inleveren van het PWS kost de leerling één herkansing. Ouders worden ook hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022). Het slagingspercentage van dit jaar is ook iets onder het niveau van pre-corona.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Toegestane uitzonderingen eindcijfers
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn;je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Het profielwerkstuk is behoorlijk groot en je moet er dus ook veel tijd aan besteden. Het is daarom erg belangrijk dat je een onderwerp kiest waar jij je lang mee bezig kunt houden. Als je het onderwerp niet interessant vindt, zal het heel moeilijk zijn om motivatie op te brengen om ermee aan de slag te gaan.
Anders maak je het voor jezelf moeilijk en kan de samenhang binnen je PWS ontbreken. Een goede onderzoeksvraag begint vaak met de woorden 'in hoeverre', 'wat', 'hoe', 'waarom' en 'wanneer'. Hierdoor maak je het onderwerp vaak al specifieker. Aan de andere kant moet de onderzoeksvraag ook niet te smal zijn.
Bijvoorbeeld als je twee vijven en verder allemaal zessen hebt in je 'minimumpakket', waardoor je gemiddelde lager is dan een 6,0. Dan voldoe je niet aan de slagingseisen. Maar, als je voor een extra vak een 8 hebt gehaald, compenseert dat voor de twee vijven en ben je toch geslaagd.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd.
Gelukkig staat de opbouw min of meer vast: een PWS opent met een inleiding, inhoudsopgave en samenvatting. Daarna behandel in de hoofdstukken je onderzoeksopzet, deelvragen en onderzoeksresultaten. Tenslotte trek je je conclusie(s) in het laatste hoofdstuk. Je sluit af met de literatuurlijst en de bijlagen.
Doorgaans worden leerlingen tussen 12:00 uur en 17:00 uur gebeld over de examenuitslag. De normering van het tweede tijdvak wordt op dinsdag 2 juli 2024 bekendgemaakt. Later die dag ontvang je de uitslag en weet je of je cijfer voor je herkansing voldoende is om te slagen.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Geen extra herkansing of duimregeling in 2023
En succesvol zijn in hun vervolgopleiding. Leerlingen moeten hiervoor de kennis en vaardigheden hebben. Daarom is er bij het examen in 2023 geen mogelijkheid tot extra herkansing of een duimregeling.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Heb je twee 5'en, dan moet de rest een 6 of hoger zijn, inclusief twee compensatiepunten om te slagen. Heb je één 5 en één 4, dan moet je minimaal drie compensatiepunten halen, en de rest moet 6 of hoger zijn. Met een 3 op je eindlijst ben je sowieso gezakt.
2 keer gezakt voor havo examen
In de wet staan geen consequenties, bijvoorbeeld dat de leerling van school af moet. Als je meerderjarig bent, heb je meer opties om je diploma te halen. Bijvoorbeeld door op eigen gelegenheid staatsexamen te doen of naar het volwassenenonderwijs te gaan.
Vooral de vierde klas havo staat al jaren als probleemklas bekend. Daar blijven de meeste leerlingen zitten. Onderzoeken hiernaar hebben nooit keiharde oorzaken aangewezen, maar in de onderwijswereld worden wel steeds dezelfde verklaringen genoemd.
In 2021/2022 zit 45 procent van de leerlingen in het derde leerjaar op het havo of vwo. 22,2 procent van de derdejaars leerlingen in het voortgezet onderwijs volgt een vwo-opleiding en bijna 23 procent zit in het derde jaar van de havo. Tien jaar eerder ging het om respectievelijk 21,5 procent en 20,7 procent.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4 procent van alle kandidaten voor het eindexamen. Dat is 2,6 procentpunt lager dan in 2019, het laatste jaar voor de jaren met coronamaatregelen. Toen slaagde 92,0 procent van alle examenkandidaten. Dit staat in de brief van minister Paul aan de Tweede Kamer over de Examenmonitor 2023.