Kan je iemand ontslaan die langdurig ziek is?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt?Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan je ontslagen worden als je langdurig ziek bent?

Een langdurig afwezige medewerker met een contract van onbepaalde duur mag je niet ontslaan enkel en alleen omdat hij of zij ziek is. Je hebt altijd een gegronde reden nodig. Denk bijvoorbeeld aan slechte prestaties voor de werknemer ziek werd of een gebrek aan werk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 1819.brussels

Wat gebeurt er als een werknemer langdurig ziek is?

Als er sprake is van langdurig ziekteverzuim (zes weken of langer), dan houdt u een re-integratiedossier bij. U bespreekt elke zes weken de voortgang met uw werknemer en past het Plan van aanpak waar nodig aan. U meldt uw werknemer ziek bij het UWV, uiterlijk op de eerste werkdag na de 42e ziekteweek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboned.nl

Kan mijn baas mij ontslaan als ik ziek ben?

Basisregels. Je werkgever mag je niet ontslaan omdat je ziek bent. Ook al ben je lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang je ziek bent, wordt je arbeidsovereenkomst gewoon geschorst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stepstone.be

Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte?

Als u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, mag uw werkgever u ontslaan. Hij kan daarvoor een ontslagvergunning bij ons aanvragen. Hij moet dan wel kunnen aantonen dat het ontslag redelijk is. U kunt ook in goed overleg uit elkaar gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kun je worden ontslagen als je ziek bent?

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen als je baas je weg wil hebben?

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischplatform.nl

Heb je altijd recht op transitievergoeding na 2 jaar ziekte?

Transitievergoeding na 2 jaar ziekte

Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag? Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel mag je ziek zijn op werk?

Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Hoe lang is langdurig ziek?

Bij een griepje of verkoudheid ziek je thuis een weekje uit. Daarna kun je vaak weer aan het werk. Soms is het minder onschuldig en ben je langer uitgeschakeld, maar vanaf wanneer ben je langdurig ziek? Dat is het geval als je langer dan vier weken niet kan werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Hoe iemand ontslaan tijdens ziekte?

De enige manier waarop ziekte kan gelden als wettelijke ontslagreden, is wanneer je werknemer vaak korte periodes ziek is en je laattijdig verwittigt over zijn ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op liantis.be

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op proficientgroep.nl

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Wat zeg je wel en niet tegen de bedrijfsarts?

Wat zeg je tegen je bedrijfsarts?
  • Vertel de bedrijfsarts daarom zo precies en concreet mogelijk wat je mankeert en hoe je momenteel (dis)functioneert. ...
  • De bedrijfsarts werkt volgens een richtlijn: dat kan je extra stress bezorgen. ...
  • Bij een burn-out werkt dat niet: je brein is ontregeld en je bent uitgeput.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op csrcentrum.nl

Heb ik recht op uitkering na medisch ontslag?

Ik ben ontslagen wegens medische overmacht, wat nu? Wanneer je voor de mutualiteit arbeidsongeschikt blijft, behoudt je je recht op ziekte-uitkering. Wanneer de mutualiteit oordeelt dat je arbeidsgeschikt bent, kan je een werkloosheidsuitkering aanvragen. Schrijf je dan ook in bij VDAB, Actiris of Forem.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetacv.be

Wat is een medisch ontslag?

Als je ontslag neemt om medische redenen, dan hoef je de opzegperiode niet te presteren en kun je zonder schorsing van de RVA meteen stempelen. Je krijgt geen opzegvergoeding. Je bent je job kwijt. Dit wil zeggen dat je werkgever niet langer meer betaalt voor je pensioenopbouw of extra legale voordelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op algida.be

Hoe lang kan een werknemer ziek zijn?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat mag een bedrijfsarts vertellen aan werkgever?

Arbodienst/bedrijfsarts aan werkgever

De arbodienst of bedrijfsarts mag alleen noodzakelijke gegevens aan uw werkgever doorgeven. Bijvoorbeeld gegevens die uw werkgever nodig heeft om te beoordelen of hij uw loon moet doorbetalen. Of gegevens die nodig zijn voor uw verzuimbegeleiding en re-integratie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autoriteitpersoonsgegevens.nl

Wie bepaalt of je beter bent?

Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnvconnectief.nl

Wat moet ik doen bij langdurige ziekte?

Blijf je toch langer ziek, dan moet je onmiddellijk een nieuw 'getuigschrift van arbeidsongeschiktheid' naar je ziekenfonds sturen. Op dat getuigschrift moet de dokter de nieuwe einddatum noteren. Anders zal je geen ziekte-uitkeringen meer ontvangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op abvvmetaal.be

Kan mijn werkgever mijn huisarts bellen?

De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wat moet de werkgever doen na 1 jaar ziekte?

Is er sprake van dreigend langdurig verzuim, dan moet de werkgever een re-integratiedossier bijhouden. Hierin staan het verloop van de ziekte en alle activiteiten die beiden hebben ondernomen om terugkeer naar werk mogelijk te maken. Iedere zes weken moet de werkgever de voortgang met de werknemer bespreken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Kan niet werken door psychische klachten?

Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op artra.nl

Waarom niet ziek uit dienst?

Gevolgen ziek uit dienst gaan van een medewerker: Door premiedifferentiatie hogere premie Whk. Betalen ziekengeld aan UWV bij niet voldoen aan re-integratie verplichting. Financiële consequenties; afhankelijk van de wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zandvoort-legal.nl

Wat moet er uitbetaald worden bij ontslag?

Hoef je geen opzegtermijn uit te doen, dan moet je werkgever je een ontslagvergoeding uitbetalen. Die krijg je dan uitbetaald samen met het vakantiegeld, je eindejaarspremie en eventuele extralegale voordelen die je normaal gezien tijdens de opzegperiode zou ontvangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stepstone.be

Wat gebeurt er met je loon als je langdurig ziek bent?

In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hierover afspraken staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Loopt uw contract af terwijl u nog ziek bent? Dan kunt u vanaf dat moment een Ziektewet-uitkering krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Populaire vragen