Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Is het branden van kaarsen echt ongezond? Helaas is het antwoord ja. Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt.
Kan je dan nooit meer een kaars branden? Kaarsen stoten fijnstof uit, en dit is slecht voor je longen. Toch betekent dat niet dat je nooit meer een kaarsje kunt branden. Zo af en toe een kaarsje branden is niet erg, vertelt De Kok, zo lang je maar goed ventileert.
Elke brandende kaars zorgt voor fijnstof in huis en dat is nooit gezond. Wel kunnen geurkaarsen voor een allergische reactie zorgen. Dat komt door de stofjes die worden toegevoegd voor de lekkere geur of mooie kleur. Een allergische reactie kun je herkennen aan brandende ogen en hoesten.
Brand je die kaarsjes binnen dan vervuil je de lucht in huis, en kunnen er giftige stoffen zoals benzeen en tolueen vrijkomen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Word je daar regelmatig aan blootgesteld, dan kan je de hersenen, longen en het centraal zenuwstelsel beschadigen.
Een kaars uitblazen is ongezond vanwege de rook
De blazers trekken in ieder geval aan het kortste eind. Dat komt vooral door de rook die ze bijna onvermijdelijk inademen. Een uitgeblazen maar nog nagloeiende lont is niet langer warm genoeg om het kaarsvet om te zetten in kooldioxide.
Laat de kaarsen nooit onbewaakt achter. Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn.
Paraffine is een minerale olie die vaak als brandstof in kaarsen zit. Kaarsen met paraffine erin zijn veilig te gebruiken.
Kaarsen op basis van natuurlijke was zijn een stuk gezonder omdat daar geen paraffine in zit. Anderzijds zijn ze duurder in aankoop. Denk bijvoorbeeld aan sojawas, bijenwas, koolzaadwas en raapzaadwas.
Uiteraard bepaalt de dikte en de lengte wel de houdbaarheid van de kaars. Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen.
Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie. De dampen en stoffen die vrijkomen als je zo'n gezellig lichtje aansteekt zijn helaas niet erg gezond voor je..
Langere brandtijd, soja kaarsen branden 30% tot 45% langer dan paraffine kaarsen. Geen roet, bij soja kaarsen komt maar liefst 90% minder roet vrij ter vergelijking met paraffine kaarsen.
Als je je waxinelichtjes maakt van een natuurlijke was zoals kokoswas, koolzaadwas of sojawas dan is dat vele malen beter voor je gezondheid.
Gewone kaarsen zorgen voor een warme, huiselijke sfeer. Geurkaarsen hebben dezelfde functie, maar verspreiden ook nog eens een fijne geur in je huis. Iedere geur zorgt weer voor een andere vibe binnen je interieur. Zo werken sommige geuren rustgevend, zoals een bloemige geur.
Alle kaarsen even ongezond
Niet echt, aldus de toxicoloog. “In principe leveren alle kaarsen fijnstof.” Ook de populaire sojakaarsen of kaarsen met zogenaamd natuurlijke ingrediënten stoten dus fijnstof uit. Dit geldt ook voor geurkaarsen.
'Kaarslicht staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde en wordt dan ook gebruikt om doden te gedenken. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare tastbaar.
De IKEA kaarsen worden gemaakt van stearine, paraffinewas en / of plantaardige was. Afhankelijk van het type kaars en de vervoersafstand zijn sommige grondstoffen meer geschikt dan andere om kaarsen van te maken.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
Helaas bevatten de meeste geurkaarsen paraffine, blijkt uit de studie. De wetenschappers beweren dan ook dat deze kaarsen schadelijke dampen afgeven die in verband worden gebracht met zowel kanker als astma. Maar: je loopt pas risico als je echt jarenlang kaarsen met paraffine brandt.
Zorg ervoor dat de houten lont altijd 0,5cm boven de soja uitsteekt. Dit zorgt voor een optimale verbranding, en dat betekend weer langer plezier van je kaars. Als je de lont wilt trimmen, wacht dan tot de kaars volledig gestold is en tik zachtjes tegen de lont aan. Op deze manier breekt de lont af.
Hoe lang gaat een kaars mee? Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.
Wanneer je toch nog wat langer wilt genieten van jouw geurkaars, let er dan op dat je jouw kaars niet langer dan 4 uur achter elkaar brandt. Na 4 uur branden wordt het glas natuurlijk alleen maar heter en heter. Bij sommige kaarsen klapt dan het glas wanneer de kaars langer dan 4 uur achter elkaar aan staat.
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af. Doe 's avonds de kaarsen aan om je huis natuurlijk een beetje op te warmen en het staat ook nog eens gezellig.
Als je weggaat moet je nooit een kaars laten branden! Kaarsen zijn open vuur en dus gevaarlijk. Wil je toch iets laten branden, gebruik dan nepkaarsen op batterijen. Deze kaarsen zijn voorzien van een ledlampje en vormen geen gevaar.