De kans dat je hondsdolheid in Nederland en West-Europa op loopt is klein. Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich. Besmettingen vinden vaak buiten Europa plaats, meestal door een krab of beet van een hond, kat of aap.
Besmetting met hondsdolheid komt voor bij alle zoogdieren, maar besmetting van mens op mens komt zelden voor. Hoofdzakelijk vindt besmetting van mensen plaats door honden, maar ook besmetting door katten en vleermuizen komt vaak voor.
U kunt rabiës krijgen als u gebeten, gelikt of gekrabd bent door een besmet dier. Of als speeksel van het dier op het slijmvlies van bijvoorbeeld uw ogen of mond komt. Vooral vleermuizen, apen, honden en katten kunnen rabiës overdragen. In Nederland komt rabiës bijna niet voor.
Het virus kan terechtkomen in onderhuids bindweefsel of in de spieren via een beet, kras of krab van een besmettelijk dier of via een lik op kleine wondjes of (minimale) huidlaesies. Ook kan besmetting plaatsvinden via intacte (of via beschadigde) slijmvliezen.
Waar komt rabiës voor? Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico). In enkele landen komt het rabiësvirus niet voor (bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Australië, Noorwegen, Zweden en Japan).
Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die als ze eenmaal is uitgebroken, dat wil zeggen als de patiënt eenmaal symptomen van infectie vertoont, vrijwel altijd dodelijk afloopt. Er zijn wereldwijd in de medische literatuur slechts 6 mensen bij wie genezing optrad.
Bij dieren herkent u rabiës aan agressie of plotseling veranderend gedrag. Agressieve dieren proberen te bijten en krabben. Andere symptomen zijn spierkrampen en kwijlen. Kijk voor ziekteverschijnselen bij mensen op de website van het RIVM.
Veelgestelde vragen over hondsdolheid bij de hond
Tijdens de incubatietijd kan het dier heel soms nog gered worden. De meeste geïnfecteerde honden overlijden echter binnen enkele maanden na besmetting.
Het dodelijke virus, dat de hersenen en het ze- nuwstelsel aantast, kon tot op heden alleen worden behandeld door vrijwel directe vac- cinatie na een beet. Volgens deskundigen zijn er wereldwijd slechts 5 gevallen bekend van mensen die rabiës hebben overleefd na het optreden van symptomen.
Dieren zoals honden, katten, apen, vleermuizen kunnen besmet zijn met rabiës, een erg gevaarlijke ziekte. Vertel je kind duidelijk dat het op reis geen dieren mag aaien of voeren en waarom. Laat je direct behandelen bij een beet, krab of lik (op beschadigde huid/slijmvliezen) van een mogelijk besmet dier.
Eisen voordat uw kat mee op reis mag
Voor alle landen gelden de volgende regels: Katten moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Katten moeten geïdentificeerd zijn met een chip (een tatoeage is niet meer geldig)
Jachtluipaard of cheeta (Acinonyx jubatus)Aziatische gouden kat (Catopuma temminckii)Zwartvoetkat (Felis nigripes)Wilde kat (Felis silvestris)
Kies een kamer waar uw kat zich prettig voelt en waar plekken zijn waar uw kat zich kan verbergen, liefst met toegang tot plekjes die hoger zijn dan de hond. Geef hem de tijd. Probeer het contact van uw kat met de nieuwe hond niet te forceren.Laat hen in hun eigen tempo aan elkaar wennen.
Parvovirose (kattenziekte)
De naam doet misschien anders uitschijnen, maar de kattenziekte kan ook bij honden voorkomen.
Ieder warmbloedig dier kan rabiës oplopen, zowel wilde dieren als huisdieren zoals honden en katten.
De eerste symptomen bij mensen zijn hoofdpijn en lichte koorts, waarna spierkrampen ontstaan. Het doorslikken en zelfs zien van water kan zulke verkrampingen van de slikspieren veroorzaken, dat de patiënt bang wordt voor water (hydrofobie, ook wel watervrees).
Het is belangrijk om in landen waar rabiës veel voorkomt bij huisdieren uit de buurt te blijven van honden of katten en deze dus niet te aaien. Daarnaast bestaat er een vaccinatie tegen rabiës. Na 2 vaccinaties met een tussentijd van minimaal 1 week ben je levenslang beschermd.
De rabiësvaccinatie is in geen enkel land verplicht voor mensen. Het vaccin wordt vooral aanbevolen als u langere tijd in een risicogebied verblijft. Rabiës komt vaak voor in Afrika, Oost-Europa, Azië, Zuid- en Midden-Amerika.
De kans dat je hondsdolheid in Nederland en West-Europa op loopt is klein. Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich. Besmettingen vinden vaak buiten Europa plaats, meestal door een krab of beet van een hond, kat of aap. Klachten treden meestal 20 tot 90 dagen na de infectie op.
Hoe? Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk.
Behandeling. Behandeling van deze ziekte is helaas niet mogelijk. Wel kunnen we mensen en dieren behandelen indien ze net gebeten zijn door een besmet dier. Eigenlijk is dit ook preventie, aangezien diegene op dat moment nog geen rabiës heeft.
Hondsdolheid of rabiës is een virale infectie die het centraal zenuwstelsel van zoogdieren aantast. Mensen worden meestal besmet na een beet, een krab of via speeksel van geïnfecteerde honden, katten, vossen, vleermuizen of apen.
Rabiës is een dodelijke ziekte. In de internationale literatuur wordt bij hoge uitzondering melding gemaakt van patiënten met symptomen van rabiës die de ziekte overleefd hebben.
Rabiës kan in een vroegtijdig stadium, dus zo snel mogelijk na een eventuele besmetting, worden behandeld. De behandeling bestaat uit toediening van het specifieke antiserum Menselijk Anti Rabiës Immunoglobuline (MARIG) (aan reizigers zonder voorafgaande vaccinaties) en aanvullende vaccinaties.