Je brengt de haarverf op in droog, ongewassen haar. Het is sowieso beter om je haar niet te vaak te wassen, maar was je haar als je het gaat verven zeker twee dagen van tevoren niet. Er zijn dan meer natuurlijke oliën en talg op je hoofdhuid aanwezig die de hoofdhuid beter beschermen tijdens het verfproces.
Haar verven op gewassen haar
Het antwoord is: nee. Sterker nog, vaak wordt afgeraden om je haar te verven op gewassen haar. Dit komt omdat het huidvet dat op je hoofd ligt voordat je je haar weer wast, je haar en hoofdhuid beschermt tegen schadelijke stoffen in de haarkleuring.
Met schone haren naar de kapper kan heel fijn zijn, maar beter is nog te vragen wat je kapper graag zou willen. Kom je alleen om je haren te laten stylen voor een feestje bijvoorbeeld, dan zou haar dat een dag niet gewassen is misschien zelfs beter zijn.
Was je haar de eerste 24 uur na een kleuring niet, zodat de pigmenten zich goed kunnen hechten. De pigmenten hechten zich de eerste 24 uur en als je dan gaat wassen, verlies je pigment.
Voor optimaal resultaat kun je je haar maar beter 1 of 2 dagen niet wassen voordat je het gaat verven. Op die manier pakt de verf beter en bevat je haar meer natuurlijke oliën die je hoofdhuid beschermen tijdens het verfproces. Kam je haar ook niet te veel voordat je begint met verven.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je haarkleur snel kan vervagen. Dit kan bijvoorbeeld door de zon komen, de verkeerde shampoo, chloor of de haarverf die je gebruikt.
Haarverf of kleuring beschadigd het haar, en dan vooral de punten. Als je het eerst knipt en verft/kleurt heb je niets gewonnen want de punten zijn al weer zwakker. Als je eerst verft/kleurt en dan knipt zijn de puntjes weer sterker.
Op de dode haarpunten na, brengt haarkleuring geen serieuze gezondheidsrisico's met zich mee, zegt Vogel. “De verf zoals wij dat bij de kapper en in de winkel kunnen kopen, is niet schadelijk.” Toch kunnen sommige mensen allergisch worden, wat zich uit in roodheid, jeuk en schilfers op de hoofdhuid.
Je lokken te vaak wassen is nooit gezond, maar zeker bij gekleurd haar moet je dit zoveel mogelijk proberen te vermijden. Hoe vaker je je haar wast, hoe sneller de kleur zal vervagen door de hoeveelheid chloor in het water en door de stoffen in shampoo. Probeer je haar maximaal twee tot drie keer per week te wassen.
Heb je droog, poreus of beschadigd haar en je wilt dit gaan verven, wees dan voorzichtig met de kleur. Droog en beschadigd haar zuigt het pigment uit de haarverf op en zorgt ervoor dat de kleur vaak veel donkerder uitvalt dan verwacht. Soms tot wel drie kleurhoogtes donkerder! Neem daarom zeker een kleurhoogte lichter.
In principe mag je je haar iedere 5 tot 8 weken opnieuw kleuren. Met uitzondering van blond haar. Blond haar heeft vaak een beschadiging opgelopen waardoor het herstelproces langer duurt, in dat geval mag je het haar eventueel om de 12 tot 15 weken opnieuw kleuren.
Wanneer je je haar liever niet zelf wil verven, maar wel zo lang mogelijk plezier wil hebben van jouw haarkleur, is droogshampoo een goede oplossing. Het te vaak wassen van je haar is namelijk een boosdoener voor jouw kleurbehoud.
De tijd iets overschrijden kan geen kwaad. Haarverf verliest na circa 45 minuten zijn werking. De haarverf langer laten inwerken zorgt niet voor vreemde effecten. Als je het echt veel te lang hebt laten zitten, kan je haarkleur iets donkerder uitvallen.
Haarstyling gebruiken voor het verven
Het is dus niet alleen belangrijk om je haar gedurende 24 uur voor het verven niet meer te wassen, maar vermijd na de laatste wasbeurt ook liever producten als gel, wax en droogshampoo.
Door vaak het haar te verven wordt de haargroei niet verminderd, maar het kan wel leiden tot het afbreken van het haar. Het haar wat nog in de hoofdhuid zit kan niet door de verf worden bereikt, waardoor de verf in feite geen haarverlies kan veroorzaken.
Haarverf- en kleuringsproducten verminderen de haargroei niet. Frequent gebruik kan wel leiden tot droog, beschadigd haar dat gevoelig is voor breken.
WECOLOUR haarverf is zachter en minder schadelijk en bevatl veel minder schadelijke stoffen. Dit komt doordat er geen ammonia, resorcinol en ppd in de haarverf zit. Daarnaast is de kleurcrème van kapperskwaliteit met als doel dat de kleur zo lang mogelijk mooi blijft.
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Misschien had je dit niet verwacht, maar vrouwen gaan gemiddeld gezien net iets minder vaak naar de kapper dan mannen, namelijk eens per 4 tot 12 weken. Toch is het eigenlijk wel logisch te verklaren. Een vrouw heeft gemiddeld gezien langer haar en daardoor groeit het haar relatief minder snel.
Lang haar, als je lang haar hebt en je wilt dit graag ook lang houden, dan wordt er aangeraden om eens in de 3 maanden naar de kapper te gaan. Je haar groeit ongeveer 1 centimeter per maand, zo bespaar je 2 centimeter.
En ja, je kan je haar meer twee keer achter elkaar verven. Hoewel dit niet aangeraden is doen veel mensen het toch. Daarnaast moet je erop letten dat je niet meer dan 2 keer je haar verft in een periode van 4 tot 6 weken.
Belangrijker: het is verschrikkelijk slecht voor je haar. De haarverf kan je huid irriterenIn donkere haarverf zit p-phenylenediamine, wat een vervelende allergische reactie kan veroorzaken. Je hoeft je niet gelijk druk te maken, want allergische reacties zijn erg zeldzaam. Maar heftig zijn ze wél.