Omdat zowel blootstelling aan chloor en sommige haarkleuringen je haar breekbaar en poreus maken, kan het haar makkelijker de andere chemische stoffen absorberen die de verkleuringen veroorzaken.
Chloor, zout zeewater en gekleurd haar
Ook chloor en zout zeewater doen weinig goeds voor gekleurd haar. Chloor houdt een zwembad dan misschien wel schoon, maar het verwijdert ook de natuurlijke oliën en vocht uit het haar. Daardoor wordt het haar droog, broos en gaat het makkelijk klitten.
Veel mensen denken dan "Oh nee, groen haar door chloor!", maar dat is niet het geval. De groene gloed komt doordat het metaal 'koper' een soort coating om je haar legt. Dit geeft vervolgens een groene kleur af.
Een voedende leave-in conditioner of kokosolie (de heilige beautygraal uit de keuken); als je iets op je haar smeert, creëer je een fysieke barrière tussen je haar en het zwembadwater. Afwerken met een SPF in spray voor je haar zorgt ervoor dat je haarkleur beschermd blijft tegen uv-straling.
Helaas zijn blond geverfd haar en het zwembad geen ideale combinatie. Door de algicides in het zwembadwater, die de vorming van algen tegengaan, kan je mooie blond geverfde haar groen uitslaan. Dit betekent niet dat je helemaal niet het zwembad in kan.
Chloor is helemaal niet goed voor het haar en zeker niet voor gekleurd haar. Het zorgt er soms zelfs voor dat je lokken een groene ondertoon krijgen en dat wil je natuurlijk niet hebben. Een oplossing is om minder vaak te gaan zwemmen.
Het is echter vrij gemakkelijk om chloor uit je haar te krijgen. Je kunt het chloor onder je eigen douche uit je haar spoelen met een speciaal product voor zwemmers of met een huismiddeltje als appelazijn of zuiveringszout.
Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
Chloor is een chemische stof die wordt gebruikt om zwembaden veilig en hygiënisch te houden. Maar hoewel het bacteriën kan doden, kan het ons haar ook beschadigen. Chloor ontdoet haar van haar natuurlijke oliën, en breekt de beschermende laag op ons haar uit elkaar.
Zwembadwater kan irritatie van de ogen uitlokken, maar geen haaruitval. Het zwembad heeft vaak een slechte reputatie door de antibacteriële producten die er gebruikt worden, of door het chloorwater.
Door chemicaliën in het zwembadwater kunnen je haren groen uitslaan. Ook het chloor droogt de haren uit en zorgt ervoor dat de verf sneller uit de haren trekt. Het is dus beter om een paar weken te wachten met zwemmen na het verven. Het is trouwens niet helemaal onmogelijk om te gaan zwemmen met geblondeerd haar.
Is het een lichte groene gloed, dan kun je de fles ketchup meenemen onder de douche en voor je je haar met shampoo gaat wassen even op nat haar inbrengen, minuut of 2 laten inwerken en uitspoelen en daarna je haar normaal wassen.
Om dit te begrijpen hierbij een korte toelichting: Je haar kan groen worden wanneer je je haar 2 of meer tinten donkerder kleurt. Het groen worden van het haar heeft ermee te maken dat de kleur van het haar warmte mist wanneer je het donkerder gaat kleuren. Het mist kleurnuances zoals goud of koper.
De huid verdient dan natuurlijk de nodige bescherming, maar je mag ook zeker je haar niet vergeten. Want ook haar wordt blootgesteld aan de zon, zeewater en chloorwater van het zwembad. Dit zorgt ervoor dat je haar sneller verkleurt, afbreekt, pluizig wordt of uitdroogt.
Chloor zit in het water om het schoon te houden en verspreiding van bacteriën en vuil te voorkomen. Maar helaas is het niet zo goed voor je huid. Het droogt de huid uit en kan ook huidirritaties veroorzaken. Even douchen na het zwemmen kan dit voorkomen.
Het is ook geen verrassing dat zonlicht de kleur van je haar kan doen verbleken. Heb je van nature blond haar dan wordt dit vaak nog blonder door de zon. Maar wist je dat pigment in gekleurd haar nog gevoeliger is voor de zon? De zon zorgt ervoor dat gekleurd haar vervaagd en beschadigd.
Om je haar na het wassen en zwemmen goed te verzorgen kan je het beste gebruik maken van een voedende leave-in conditioner. Een leave-in conditioner zorgt ervoor dat het vocht van het haar dat door het chloor weg is gegaan weer wordt aangevuld.
Het grootste voordeel van een badmuts is dat je makkelijker en sneller kan zwemmen. Hierdoor ben je dan meer gestroomlijnd met het water en heb je minder weerstand. Daarnaast voel je, je hoofd ook minder zwaar aan bij het zwemmen.
Welke shampoo moet je gebruiken na het zwemmen? Een chelating shampoo. Dat is een clarifying shampoo (sterk reinigende shampoo) die ingrediënten bevat die chloor uit je haar verwijderen.
Het zout in zeewater en met name chloor in zwembadwater zijn funest voor je haar. Het maakt je haar droog en kan zelfs geblondeerd haar groen maken.
Veel experts geloven dat herhaalde blootstelling aan chloor het effect ervan op de huid kan doen verergeren. Als je regelmatig zwemt kan je dus best af en toe een pauze van een paar dagen inlassen. Vermijd zwemmen als je een opstoot hebt van eczeem, psoriasis, acne of als je merkt dat je huid nogal droog aanvoelt.
Vlecht zo strak als je wilt en je kan er prima mee zwemmen. Tip: bescherm je hoofdhuid wel tegen de zon, of zet een hoed op. Kan je haar absoluut niet tegen vocht en wil je het resoluut beschermen tegen de zon? Kies dan voor een tulband of een zomers sjaaltje dat je op een bepaalde manier om je hoofd bindt.
Ascorbinezuur neutraliseert zowel het hypochloriet als het loog. Bij de meeste supermarkten en drogisterijen kun je dit middel onder zijn gewone naam vinden: vitamine C. Haal de goedkoopste vitamine C-tabletten die je kunt vinden en verpulver ze tot poeder om op te lossen in je spoelwater.
In de zomer is het heel belangrijk dat je de beste haarproducten gebruikt. Denk aan shampoo's, haarmaskers, oliën en spray's die UV-filters bevatten. Deze filters beschermen je haar tegen schadelijke UV-stralen. De Biosilk summer Therapy lijn is hier een goed voorbeeld van.