Als je het vervangt, kun je meestal een gelijke hoeveelheid skyr gebruiken in plaats van Griekse yoghurt of Griekse stijl yoghurt waar het recept om vraagt. Skyr is alleen vaak iets dikker, wat kan resulteren in een iets andere consistentie.
Waarom skyr zo goed voor je is
Dat laatste maakt het product zo bijzonder. Ter vergelijking: in eenzelfde portie Griekse yoghurt zit 8 à 10 g vet. Het hoge eiwitgehalte maakt skyr ook erg geschikt voor sporters: het ondersteunt het spierherstel en de spieropbouw.
Ik vraag me af of je skyr kunt vervangen door Griekse yoghurt in een recept en andersom? Zolang je het vetpercentage (vervang bijvoorbeeld geen volle yoghurt door magere skyr) en de smaak op elkaar afstemt, kun je deze twee ingrediënten door elkaar gebruiken .
Griekse yoghurt is iets vetter en steviger dan een gewone yoghurt. Zowel Sojade als Alpro bieden een alternatief op basis van soja. Sommige bereidingen zoals de Griekse tzatziki bijvoorbeeld kan je ook maken met gewone sojayoghurt als je geen Griekse yoghurt voorhanden hebt.
De Turkse yoghurt kun je vergelijken met de Griekse yoghurt die ook is uitgelekt zodat je een dikke yoghurt overhoudt. Maar ook hierin zijn er veel varianten van stevig tot lopend en van vol tot mager. Turkse yoghurt wordt gemaakt van ingedikte melk en mager melkpoeder.
Omdat karnemelk zure eigenschappen heeft, kunt u in recepten waar Griekse yoghurt voor nodig is, beter karnemelk gebruiken.
Over het algemeen kun in recepten vaak wel kwark gebruiken in plaats van Griekse yoghurt, zure room met ricotta, roomkaas, mascarpone en hüttenkäse.
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos.
Ja, melk kan worden gebruikt in plaats van Griekse yoghurt bij het bakken . Voeg een eetlepel citroensap of witte gedestilleerde azijn toe voor elke kop melk om zure melk te creëren. Dit zal een vergelijkbaar smaakprofiel opleveren als Griekse yoghurt. Gebruik echter, net als karnemelk, ¼ minder melk in het recept dan het recept voorschrijft.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Gezondheidsvoordelen
Probiotica: Yoghurt is een uitstekende bron van probiotica, met name BB12, dat uniek is voor skyr en de gezondheid van de darmen bevordert . Hartgezondheid: Bewijs toont aan dat zuivelproducten zoals skyr in verband kunnen worden gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, dankzij mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.
Wij bakken graag met onze grotere 24oz Traditional Skyr-kuipen! Skyr voegt een zachte textuur toe aan gebakken goederen en dit bananenbrood...
Hoe bewaar je skyr op de juiste manier? Skyr moet altijd in de koelkast bewaard worden . Hoe eerder je het in de koelkast zet, hoe beter.
Skyr is bijzonder rijk aan eiwitten en een goed onderdeel van je menu als je wilt vermageren. Het wordt namelijk gemaakt op basis van magere melk, en heeft altijd een laag vetgehalte, weinig suikers en Nutri-Score A. Eén portie zuivel staat gelijk aan 125 gram skyr.
Een van de opmerkelijke kwaliteiten van skyr is dat het zijn romige textuur en smaak behoudt, zelfs als het wordt verwarmd, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is dat geschikt is voor zowel warme als koude gerechten.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Als dat bij jou het geval is, maak je dan geen zorgen — er zijn verschillende vervangers die beter bij jouw smaak passen. Mildere alternatieven zijn cottage cheese, roomkaas en mayonaise . De beste vervangers voor Griekse yoghurt zijn romig, eiwitrijk en iets minder pittig.
Skyr heeft meestal een dikke en romige consistentie, terwijl Griekse yoghurt en Griekse stijl yoghurt dik zijn, maar meestal niet zo dik als skyr. Een andere contrasterende factor is hun vetgehalte. Skyr wordt volgens de traditionele methode gemaakt van magere melk, wat resulteert in een vetgehalte van minder dan 1%.
Cottage cheese is een prima alternatief voor Griekse yoghurt, omdat het minder calorieën bevat, veel eiwitten bevat en een mildere smaak heeft. Hierdoor is het een makkelijke toevoeging aan recepten.
Bij de biowinkel kom je meerdere merken plantaardige varianten op yoghurt tegen. Bijvoorbeeld Provamel en Sojade. Deze merken hebben ook varianten waarin geen suiker zit.
Kwark staat enorm bekend om zijn eiwitgehalte, maar Skyr weet dit te overtreffen. Dankzij deze eiwitten en het feit dat er bijna een halve gram vet in zit, maakt het Skyr ook wat calorierijker. Aan de andere kant staan eiwitten bekend om bouwstoffen.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Griekse yoghurt is een geweldige vervanger voor kwark met een iets pittigere smaak. De textuur zal echter niet de interessante wrongelstukjes van kwark hebben.
'Gewone' (Nederlandse) yoghurt vs Griekse yoghurt
Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat maximaal 1% vet. Griekse yoghurt bevat ongeveer 10% vet. Bij de productie van Griekse yoghurt wordt namelijk het vocht eruit gezeefd, zodat een dikke, romige yoghurt overblijft.
Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten. Als je niet van Griekse yoghurt houdt zijn er genoeg andere gezonde alternatieven, zoals kwark.