Over het algemeen voel je niet dat je een hoge bloeddruk hebt. Je ervaart dus geen duidelijke klachten. Maar ook al merk je er niets van, op de langere termijn is een hoge bloeddruk wel degelijk schadelijk voor het lichaam. Een hoge bloeddruk is namelijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
Klachten bij een hoge bloeddruk
Niet iedereen ervaart dezelfde hoge bloeddruk klachten of symptomen. Daarom is het altijd raadzaam om uw huisarts te bezoeken indien u uzelf niet lekker voelt of dat u bovenstaande hoge bloeddruk symptomen constateert bij uzelf. De huisarts kan dit dan verder onderzoeken.
Ga zitten op een hoge stoel, rechtop en met uw benen naast elkaar. Blijf minstens 5 minuten rustig zitten, zonder te praten. Meet dan de bloeddruk. Schrijf steeds op wat u gemeten heeft: de bovendruk en de onderdruk.
Hoe kun je het herkennen? Je voelt doorgaans niet dat je een verhoogde bloeddruk hebt. Bij zeer hoge waarden kun je last hebben van hoofdpijn in het achterhoofd, sneller vermoeid geraken en vlugger kortademig.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
De bloeddruk varieert immers gedurende de dag. 's Morgens vroeg en 's avonds is de bloeddruk vaak iets lager dan 's middags, maar bij het opstaan kan de bloeddruk snel stijgen. Spannen we ons in, dan stijgt de bloeddruk en bij rust daalt hij weer.
Praat niet tijdens de meting. Het dalen mag niet onderbroken worden door bijvoorbeeld opnieuw op te pompen. Door stuwing krijgt u dan te hoge waarden. Tussen twee metingen in moet de luchtkamer helemaal leeg zijn, zodat de tweede meting begint vanaf de nulstand.
Gratis Google Fit app kan ook hartslag en bloeddruk meten met de smartphone. Google heeft nu ook metingen van hartslag en ademhaling toegevoegd aan de gratis Google Fit app.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Belangrijk om te onthouden
140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
Stress en je hart
Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Dat hoeft niet ongezond te zijn. Het helpt je juist om alert te zijn en om tijdelijk beter te presteren.
Door sport, beweging, praten en door emoties kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De meeste artsen zullen pas de diagnose van een te hoge bloeddruk (hypertensie) stellen wanneer er bij iemand op tenminste zes verschillende momenten een te hoge bloeddruk is gemeten.
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart. Een voorbeeld is een studie die liet zien dat senioren die acht weken lang bessen aten een lagere bloeddruk hadden.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.
Er wordt meestal in de bijsluiter van het toestel aangegeven de meting te doen op de linkerarm. Veel mensen denken dat dit is omdat het hart links ligt, maar dat is niet juist. Het is enkel omdat dit statistisch de 'handigste' arm is omdat de meeste mensen rechtshandig zijn.
De VivoWatch SP kan daarmee onder andere de hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed, stressniveaus en bloeddruk meten. De VivoWatch SP heeft GPS ingebouwd waarmee je je workouts in kaart kan brengen. Het horloge is tot 50 meter waterdicht en heeft ook een hoogtemeter ingebouwd.
SmartBP is een app voor het beheren van uw bloeddruk, met uw iPhone/iPod touch/iPad apparaten (bekijk de compatibiliteitsbenodigdheden) kunt u uw bloeddrukinformatie vastleggen, bijhouden, analyseren en delen. Bovendien kan SmartBP met Apple HealthKitverbinden.
Meestal is de oorzaak van een lage bloeddruk niet bekend. Als je rustig in bed ligt is de bloeddruk lager dan bij inspanning. Dat is normaal.
In de nacht is je bloeddruk relatief laag. Tegen de tijd dat je wakker wordt, stijgt je bloeddruk om in de loop van de dag weer wat af te nemen. Tegen het eind van de middag en in de avond stijgt je bloeddruk weer.
Houd er ook rekening mee dat je bloeddruk hoger kan zijn door wat je eet of drinkt, medicijnen of als je emotioneel bent. Je bloeddruk kan omhoog gaan na het eten of drinken van bijvoorbeeld: drop en zoethout.
Praat niet tijdens de meting. Meet de bloeddruk gedurende 6-7 dagen achter elkaar, tussen 6-9 uur en tussen 18 en 21 uur minimaal 2 x de bloeddruk. Utrechts UMC heeft een video ontwikkeld met een duidelijke instructie voor thuis de bloeddruk meten.
Symptomen hoge bloeddruk
Hoewel je een hoge bloeddruk niet altijd voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid.
Tijdens dit onderzoek wordt uw bloeddruk gemeten in liggende positie. De meting wordt een aantal keren herhaald tot de bloeddruk stabiel is. Hierna staat u op en wordt de bloeddrukmeting gedurende minimaal 3 minuten in staande houding een aantal keren herhaald.