Onderwijs is gratis in Zweden. Kinderen in de leeftijd 7-16 jaar zijn schoolplichtig, maar veel kinderen beginnen al op 6-jarige leeftijd en een meerderheid van de 16-19 jarigen neemt deel aan onderwijs. Studeren aan een universiteteit is gratis voor studenten uit Zweden en andere EU-landen.
Waarom studeren in Zweden? Het is een groot voordeel dat je in Zweden geen collegegeld hoeft te betalen en dat studeren, op het inschrijfgeld na, gratis is!Dit wordt namelijk betaald door de regering. Daarnaast is het fijn dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over de huisvesting.
Zo ook hun hoger onderwijs: in Zweden, Finland, Denemarken en Noorwegen kan je gratis studeren. Investeren in hun kenniseconomie stond steeds hoog op de agenda. Door hun hoge onderwijsniveau en uitgebreid aanbod van Engelstalige masters, is Scandinavië een geliefde bestemming van de Europese student.
Onderwijs is gratis in Zweden. Kinderen in de leeftijd 7-16 jaar zijn schoolplichtig, maar veel kinderen beginnen al op 6-jarige leeftijd en een meerderheid van de 16-19 jarigen neemt deel aan onderwijs. Studeren aan een universiteteit is gratis voor studenten uit Zweden en andere EU-landen.
België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en de Scandinavische landen vragen geen collegegeld of in elk geval minder dan de ongeveer 1.800 euro die een student in Nederland betaalt.
Studeren in Noorwegen is gratis , ongeacht uit welk land je komt (in het Engels).
Engeland domineert samen met de VS de ranglijsten voor beste universiteiten, dus het grote aantal Nederlanders dat er studeert is niet verrassend. Een studie of uitwisseling in Engeland brengt echter wel een groot nadeel met zich mee: de kosten.
De beste universiteiten vind je in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn de TU Delft en de UvA de beste plekken om te studeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse QS World University Ranking. De beste negen universiteiten van de wereld bevinden zich allemaal in de VS en Engeland.
De meeste Zweden gaan na hun leerplicht (tot 16 jaar) naar de 3-jarige gymnasieskolor. Naar zo'n gymnasium ga jij waarschijnlijk ook. Het niveau in Zweden is te vergelijken met havo/vwo.
Een Zweeds schooljaar loopt van midden augustus tot begin juni. De schooldag begint rond 8u en eindigt rond 15-16u. Dit varieert echter van dag tot dag.
In Zweden gaan kinderen 9 jaar lang naar de basisschool / onderbouw voortgezet onderwijs.Vervolgens gaan ze 3 jaar naar de bovenbouw, ook wel 'gymnasia' genoemd (niet te verwarren met het gymnasium in Nederlandse zin). De meeste exchange studenten komen daar ook terecht tijdens hun High School programma.
Herinvoering basisbeurs
Het kabinet wil de basisbeurs in het hoger onderwijs in het studiejaar 2023-2024 opnieuw invoeren voor alle studenten. Studenten die komend studiejaar (2022-2023) beginnen met hun studie profiteren dus vanaf hun tweede studiejaar van een basisbeurs, als ze aan de criteria daarvoor voldoen.
Studeren in Denemarken is dus gratis, maar er tegenover staan wel hogere kosten voor levensonderhoud. Een volledige master in het buitenland volgen, houdt natuurlijk wel in dat je moet emigreren en een inwoner van Denemarken moet worden en daarvoor het een en ander moet regelen.
Ben je werkloos en wil je studeren mét behoud van je uitkering, laat dit dan zeker vóór de start van je opleiding weten aan VDAB/Actiris. Als uitkeringsgerechtigde werkzoekende moet je namelijk beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Het aanvatten van een studie of stage kan die beschikbaarheid in het gedrang brengen.
Leiden is de beste studentenstad van Nederland! De stad die bekent staat om een historische binnenstad, gezellige kroegen en de oudste universiteit van Nederland [7] behaalt een mooie eerste plek.
En daarmee is zij niet eens de duurste Amerikaanse universiteit. Het bedrag dat Harvard vanaf september aanrekent, valt uiteen in 27.448 dollar inschrijvingskosten, 9.260 dollar voor een kamer en alle maaltijden en 3.172 dollar voor diverse onkosten.
Studeren in Finland
Finland is wellicht niet het eerste land waar je aan denkt om te gaan studeren, maar ook hier hoef je geen collegegeld te betalen. Net zoals in Noorwegen kun je via dit portaal een overzicht terugvinden van alle universiteiten en studies, die je kunt filteren aan de hand van jouw wensen.
Studeren in Duitsland is goed voor je portemonnee. Je betaalt geen collegegeld, de kosten voor levensonderhoud zijn vaak laag en je kunt je Nederlandse studiefinanciering gewoon meenemen.
Het staat in de Griekse grondwet geschreven dat publiek onderwijs gratis moet zijn voor Griekse burgers. Een bachelor volgen aan een publieke universiteit is voor Griekse en voor EU/EER-studenten dan ook gratis. Ook voor internationale studenten is de prijs doenbaar, zo'n 1500 euro per jaar.
Als je wilt studeren in een land binnen de Europese Unie heb je als Nederlander geen visum nodig. Voor de meeste landen buiten de Europese Unie heb je daarentegen wél een visum nodig om te kunnen studeren of werken.
Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
Wij mensen houden van gratis dingen (ook al bestaat er eigenlijk niet zoiets als gratis), dus waarom ook niet gratis studeren? Het maakt studeren in het hoger onderwijs aantrekkelijker én goedkoper voor de studenten. Daarnaast werkt het dus ook nog stimulerend op het internationaliseren van de universiteiten.