Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het hun oude liefdes is vergaan, zegt de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Nancy Kalish van California State University, Sacramento. En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs huwelijken als gevolg.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Maak het bespreekbaar bij je partner en zoek hulp. Gun jezelf de tijd om het te onderzoeken. Neem geen drastische beslissingen zonder dit goed voor jezelf te kunnen verklaren. Probeer er zo goed mogelijk achter te komen wat je precies mist en hoe je het zou kunnen herkennen als je het zou krijgen?
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Het is normaal om iemand te missen die deel van je leven uitmaakte. Zelfs al weet je dat jullie beter af zijn zonder elkaar. En onthoud: het werkte niet, daarom heb je er een punt achter gezet. Dit zijn de redenen waarom het voor jou ook oké is om je rot te voelen.
Ga eerst bijvoorbeeld weer echt met elkaar daten en maak echt de tijd voor elkaar als jullie samen zijn. Misschien deed je aan het eind van jullie relatie nauwelijks nog moeite voor je uiterlijk. Doe dit dan nu juist heel bewust wel weer. Steek tijd en moeite in elkaar om de relatie weer te laten werken.
Ook over je gevoelens na een break-up heeft de wetenschap iets te zeggen. Volgens onderzoek gepucliceerd in The Journal of Positive Pscyhology heeft ruim driekwart van de mensen 11 weken nodig om te herstellen.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Soms kan de liefde écht weer opbloeien, doordat je samen iets bijzonders meemaakt. En ook al is het misschien iets anders dan de prille verliefdheid van een puber, het zorgt er wel voor dat je je realiseert waarom je ook alweer bij je geliefde bent.
Tips voor de partner die liefde aan de ander ontzegt
Geef aan hoe jij je voelt en koppel daar vervolgens een behoefte aan. Maak duidelijk hoe je partner deze behoefte bij jou kan vervullen. Als je alles hebt gedaan maar nog niets hebt bereikt, vraag je dan serieus af of je partner jou wel kan geven wat je nodig hebt.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Hoe lang die periode het beste kan duren is ook afhankelijk van de ernst van de breuk, maar in de regel is het beter om zeker 30 dagen lang uit zijn gezichtsveld te blijven. Wees niet bang dat hij je snel vergeet, zeker als jullie een innige relatie hebben gehad.
Volgens dating expert John Keegan is er een verklaring voor dit typische mannengedrag. Hij zegt tegen Elite Daily: 'Mannen komen terug als je ze negeert, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets zijn verloren wat ze hadden.
Maar waar is dat dan goed voor, elke dag seks? Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.