Vrij vastkokende aardappel Vrij vastkokende aardappelen behouden goed hun vorm maar krijgen een iets kruimigere structuur als je ze kookt. Je kan ze dus in hun geheel serveren, maar ze passen zeker zo goed in een salade of een ovenschotel. Ze zijn ook heel geschikt om frietjes van te snijden.
Frietaardappelen zijn bloemige aardappelen. Ze hebben zachter en meliger vruchtvlees omdat ze meer zetmeel bevatten. Ze vallen een beetje uiteen tijdens het koken en zijn vooral geschikt voor friet, puree, gepofte aardappelen en soep.
In de supermarkt worden aardappels onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: vastkokend en kruimig. Kruimige aardappels zorgen voor zachte friet met knapperige buitenkant. Risico is wel dat de friet uit elkaar valt. Vastkokende aardappels vallen minder snel uit elkaar maar resulteren vaak in slappe friet.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
Ingeval van Phytophthora, ben je verplicht om vroeger te oogsten. Anders gaan ook de knollen aangetast worden door deze schimmel. Snij het aangetaste loof dan weg en laat de aardappels nog enkele weken in de grond zitten vooraleer te oogsten.
Aardappelziekte tijdig herkennen
Dat doe je aan de bruin zwarte vlekken op de stelen en het blad van de aardappelplant. Deze vlekken ontstaan meestal het eerst op de stengels, specifiek bij de bladoksels. Bij vochtig weer merk je aan de onderkant van het blad witte schimmel pluisjes.
Bij het eten van groene en beschimmelde aardappels krijg je al snel te veel solanine binnen. Je wordt gelukkig gewaarschuwd: aardappels met veel solanine smaken uitgesproken bitter. Het woord alkaloïd betekent alkali-achtig. Deze stoffen reageren in zuivere toestand basisch (alkalisch).
Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Solanine ontstaat onder invloed van licht in de schil en uitlopers van aardappelen. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Gekiemde aardappelen die nog stevig zijn, relatief kleine spruiten hebben en geen rimpels of verschrompeling vertonen, zijn prima om te eten, zolang je de gekiemde delen en zachte plekken eraf snijdt . Er is echter nog steeds een kans dat je ziek wordt. Als je aardappel gekiemd en verschrompeld is, dan is hij te ver heen. Gooi hem weg.
Een iets kruimige aardappel is dan de beste keuze. Soorten die zich naast de speciale patataardappelen goed lenen voor het maken van patat zijn onder andere het Bintje, Frieslander, Désirée, Première, Victoria, Santé en Markies.
Het eten van gefrituurd voedsel kan uw risico op ziekten vergroten
Verschillende onderzoeken bij volwassenen hebben een verband gevonden tussen het eten van gefrituurd voedsel en het risico op chronische ziekten. Over het algemeen wordt het eten van meer gefrituurd voedsel geassocieerd met een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hartziekten en obesitas ( 11 ).
Als het gaat om een aardappelsoort die echt geschikt is voor friet dan is dat bintje of frieslander. De twee soorten lijken op elkaar en zijn beide uitstekend voor frieten. Het is aan te raden om grote bonken van deze aardappelen te bestellen, zo kunt u patat van een mooi formaat maken.
Krieltjes koken
Je kan ze simpelweg in licht gezouten water koken tot ze gaar zijn (reken op zo'n 10 à 15 minuten, afhankelijk van de grootte) en ze met wat verse kruiden serveren als bijgerecht.
Doe ze in een pan met koud water en een snuf zout en zorg dat ze net onder staan. Aardappelen moeten in koud water worden gekookt om te voorkomen dat de aardappelen uiteen vallen tijdens het koken. Als je al begint met kokend water, heb je bovendien meer kans dat de aardappels te snel aan de buitenkant gaar worden.
Aardappelen bevatten vezels, vitamines en mineralen. Ze geven energie en helpen voor een goede darmwerking. Aardappelen kunnen plekjes of uitlopers krijgen. Wanneer je deze ruim wegsnijdt, kun je aardappelen gewoon eten.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Experts op het gebied van voeding suggereren dat het met mate consumeren van aardappelschillen gunstig kan zijn voor de spijsvertering. Het hoge vezelgehalte kan helpen om de stoelgang te reguleren en constipatie te voorkomen .
Moet je nieuwe aardappelen twee keer koken? Het is een fabeltje! Het klopt dat jonge aardappelen meer solanine bevatten, een stof die licht giftig is. Voor volwassenen is er echter geen probleem, aangezien het afhangt van hoeveel je binnenkrijgt per kilo lichaamsgewicht.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Niet eten – Gooi deze kazen weg als er schimmel op zit
Dit geldt ook voor geraspte kaas en kaas inplakken. Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.
Witte schimmel is een belangrijke ziekte van aardappel en veel andere breedbladige gewassen . De witte schimmelpathogeen overwintert in de grond als sclerotia, die tot vijf jaar levensvatbaar in de grond kunnen blijven. Witte schimmelbeheerprogramma's omvatten de integratie van culturele praktijken en de toepassing van fungiciden.
Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.