Omdat je een kwitantie particulier stuurt, mag er geen btw over het bedrag gerekend worden. Om btw op een factuur te mogen zetten, heb je namelijk een btw nummer nodig. Je hebt als particulier doorgaans geen btw nummer. Het bedrag dat op de kwitantie wordt vermeld, is dus het bedrag dat jij zal ontvangen.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
Kun jij of kan jouw organisatie btw terugvorderen, kies dan voor 'Factuur met btw'. Je draagt 21% btw (of 9% bij online producten) af aan ons, deze kun je terugvorderen bij de belastingdienst. Kun jij of kan jouw organisatie géén btw terugvorderen, kies dan voor 'Factuur zonder btw'.
Een factuur sturen als particulier mag niet, maar je mag gelukkig wel een kwitantie maken en dat is erg makkelijk. Jij, als particulier, ondertekent deze kwitantie en verklaart daarmee dat het betreffende bedrijf – jouw klant – de betaling heeft voldaan en de producten of diensten ontvangen heeft.
U moet het btw-bonnetje uitreiken voor het verschaffen van maaltijden en bijhorende dranken. De dubbels van de bonnetjes bewaart u. U houdt ook een dagboek van ontvangsten bij waarin u dagelijks de nummers noteert van de btw-bonnetjes die u die dag uitreikte.
Een nulfactuur is een rekening die al betaald is en die de gemeenten dus niet hoeven te betalen.
Een factuur sturen als particulier zonder kvk mag dus niet, in de plaats daarvan kan je een kwitantie maken. Een kwitantie is een document dat ondertekent is door de particulier, die daarmee verklaart dat het bedrijf de betaling heeft voldaan en de goederen of diensten ontvangen heeft.
Zolang alles op de factuur staat mag je ze zelf maken en hierop zelfs de btw-aangifte baseren. Daarna moet je ze verplicht bewaren voor je administratie. Je mag zelf de factuur maken maar zorg wel dat deze aan alle regels voldoet. Met bijna elk boekhoudprogramma kun je professionele facturen maken en versturen.
Voor particulieren hoef je normaal gezien geen factuur uit te schrijven. Daar zijn enkele uitzonderingen op: de verkoop en herstellingen van auto's (of onderdelen ervan), diensten rond verhuizing of meubelbewaring, en de verkoop van gebouwen en werken eraan. Eigenlijk is basiskennis over factureren altijd een must.
Als particulier een factuur opstellen is niet toegestaan
Als particulier mag je geen factuur maken. Ook een kassabon maken is niet toegestaan. Enkel ondernemers die een btw-nummer hebben en die ingeschreven zijn bij de KvK kunnen dat doen.
Goederen met 0% btw zijn bijvoorbeeld goederen die u levert aan een ondernemer in een ander EU land. In sommige branches en bij een aantal activiteiten hoeft u geen btw in rekening te brengen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of als u excursies en rondleidingen verzorgt. U maakt dan gebruik van een btw-vrijstelling .
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de omzetbelasting. Omzetbelasting wordt ook wel btw genoemd. Je mag de KOR in elke rechtsvorm gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro per jaar blijft.
U moet in uw boekhouding duidelijk en overzichtelijk de gegevens vermelden waaruit blijkt dat de goederen of diensten die u levert, zijn vrijgesteld. U hoeft geen btw-aangifte te doen. U bent niet verplicht facturen uit te schrijven. Als u wel facturen uitschrijft, mag u hierop geen btw in rekening brengen.
Daarom moet je het verplicht vermelden op alle documenten van je zaak. Sterker nog: zonder btw-nummer kan je niet eens starten als zelfstandige. Het aanvragen van een btw-nummer is dus een noodzakelijke stap in het wettelijke proces om te starten als zelfstandige.
Vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten
componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten. financiële diensten en verzekeringen. fondsenwervende activiteiten. gezondheidszorg.
Deel de som van je netto inkomen en je kosten door het aantal uren op jaarbasis. Tel je nettojaarinkomen en de kosten op en deel dit bedrag door het aantal uren dat je op jaarbasis zal werken. Deze berekening geeft jou dan een uurtarief.
Voor de meeste freelancers komt het percentage dat je weg moet zetten aan inkomstenbelasting uit op 30 tot 40% van je winst na aftrekposten. Het is handig om dit alvast opzij te zetten. Zo ben je goed voorbereid als de blauwe brief op je mat valt.
Uit onderzoek van diverse onafhankelijke onderzoeksbureaus (waaronder Aberdeen Group, Hackett en Gartner) blijkt dat de handmatige afhandeling van een factuur gemiddeld 25 euro kost. Bij een organisatie waarin de factuurverwerking geautomatiseerd is liggen de kosten een stuk lager, namelijk €2,50 per factuur.
Volgens de wet bent u verplicht uw KvK-nummer te vermelden op alle van uw onderneming uitgaande: Brieven. Orders. Facturen.
Hoe zit het met belastingvrij bijverdienen? Goed nieuws! Je kan in Nederland in 2022 tot € 8.700,- belastingvrij (moet dit woordje hier niet bij?) bijverdienen.
Dat is namelijk belastingvrij tot maximaal 4,50 euro per uur (of als je jonger bent dan 23: maximaal 2,50 per uur), maximaal 150 euro per maand of maximaal 1.500 euro per jaar.
Freelancen zonder inschrijving KvK
Je hoeft je (nog) niet direct in te schrijven als je wilt starten als freelancer. Je kunt als freelancer ook starten zonder officiële inschrijving in het Handelsregister van de KvK. Iedereen mag namelijk een opdracht uitvoeren en een factuur naar een klant sturen.