Voordat tarwebrood de belangrijkste soort brood werd in Nederland, was roggebrood onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar elke dag een sneetje roggebrood eten is geen slecht idee. Op een aantal punten is roggebrood zelfs gezonder dan volkorenbrood. Er zitten bijvoorbeeld meer vezels in en minder koolhydraten.
Roggebrood is goed voor je spijsvertering
Roggebrood zit boordevol vezels, waardoor je hier minder last van kunt krijgen als je meer rogge eet. Vezels absorberen veel vocht en zorgen er daardoor voor dat je makkelijker naar het toilet kan.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
1 doosje Fries Roggebrood weegt circa 500 gram ℮ en bevat 10x2 sneetjes brood.
Rogge zit boordevol goede voedingsstoffen die u helpen met het verkrijgen van een goede weerstand. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op uw bloedsuikerspiegel en helpt het u met het verkrijgen van een lager lichaamsgewicht. Het eten van rogge helpt u tevens uw cholesterol op peil te houden.
Concluderend is roggebrood effectief in het verlagen van serum totaal- en LDL-cholesterolconcentraties bij mannen met verhoogd serumcholesterol . Goede naleving van het consumeren van een relatief grote hoeveelheid roggebrood in het gebruikelijke dieet geeft aan dat roggebrood een praktisch dieetmiddel biedt om serumcholesterol bij mannen te verlagen.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Dit makkelijk te snijden roggebrood (kruimelt niet!) is perfect voor sandwiches: pastrami, corned beef, een Reuben of gewoon gegrilde Zwitserse . Het is ook lekker als toast, een fijne toevoeging aan roerei.
Er zitten 137 kilocalorieën in 1 snee dik (70 gram) roggebrood. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roggebrood'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Bloeddrukverlagende werking. Roggebrood bevat nog een ander element dat voor ons van belang is: kalium. Kalium heeft een gunstig effect op onze bloeddruk en zorgt voor een goede vochtbalans. Het werkt onder andere het bloeddrukverhogende effect van zout (natrium) tegen.
Het brood bevat alleen granen en geen zout. Dat maakt Terrasana het gezondste roggebrood. Logisch ook dat Terrasana roggebrood op het suboordeel 'Zout' verreweg het beste scoort. Terrasana is van nature zoetig van smaak doordat zetmeel tijdens het kiemen wordt omgezet in suikers.
Diverse soorten zoet beleg zoals: Nutella, aardbei, banaan, etc. Diverse soorten hartig beleg zoals: kaas, ham, rosbief, etc. Diverse soorten garneringen zoals: kiemen, rucola, verse munt, pistache, hazelnoot crunch, kaneel, kokos, etc.
Net als zuurdesembrood is roggebrood goed voor uw darmgezondheid en kan het helpen de spijsvertering te verbeteren . Een van de redenen waarom roggebrood goed is voor uw darmmicrobioom is omdat het prebiotica bevat, zoals β-glucan, een oplosbare vezel die kan helpen een gezonde darm te bevorderen.
Voordat tarwebrood de belangrijkste soort brood werd in Nederland, was roggebrood onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar elke dag een sneetje roggebrood eten is geen slecht idee. Op een aantal punten is roggebrood zelfs gezonder dan volkorenbrood. Er zitten bijvoorbeeld meer vezels in en minder koolhydraten.
Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
De gezonde eigenschappen van rogge: Het draag bij aan verlaging van het LDL-cholesterol. Dit vooral door de lignanen erin.
Er zijn echter twee soorten brood die steeds vaker voorkomen op de lijsten met populairste broden, omdat ze als gezond worden beschouwd en goed zijn voor de spijsvertering : speltbrood en roggebrood.
Is roggebrood gezonder dan volkorenbrood? Voor het antwoord hierop moeten we het met elkaar vergelijken. In een snee volkorenbrood zitten wat minder calorieën, namelijk 82. Het bevat ook iets minder vet (0,7 gram), minder koolhydraten (13,8 gram), minder suikers (0,7 gram) en minder vezels (2,3 gram).
Gerookte zalm en roomkaas passen bijvoorbeeld uitstekend bij roggebrood, en dat geldt ook voor diverse vleeswaren, zoals corned beef of pastrami.
Roggebrood beleggen
Al met al is roggebrood dus een goed alternatief voor een boterham of cracker. Maar hoe gezond roggebrood echt is, heeft natuurlijk ook te maken met hoe je het belegt. Een plak roggebrood rijkelijk beleggen met kaas of spek is héérlijk, maar niet het meest gezond.
Dun gesneden deli Corned Beef of Pastrami is ingeklemd tussen roggebrood met zuurkool en een pittige zelfgemaakte dressing. Probeer deze deliklassieker vandaag nog voor lunch of diner. Dun gesneden deli Corned Beef of Pastrami is ingeklemd tussen roggebrood met zuurkool en een pittige zelfgemaakte dressing.
Naast het feit dat rogge helpt bij gewichtsverlies , kan de indrukwekkende hoeveelheid vezels in rogge ook helpen bij constipatie, het verlichten van maagpijn en krampen, het verminderen van overmatige gasvorming en zelfs het voorkomen van ernstige aandoeningen zoals maagzweren, darmkanker en borstkanker.
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Bolletje roggebrood is een gezond en vetarm product. Daarnaast bevat roggebrood een hoog gehalte aan voedingsvezels, waardoor het past in een gezond eetpatroon.