Gebruik daarom een goed oplosbaar wasmiddel bij het wassen en gebruik geen wasverzachter. Bovendien houdt een softshelljas niet van hoge temperaturen in de wasmachine en van centrifugeren. Je kunt de jas het beste aan een kledinghanger laten drogen. Na het reinigen moet je de mantel regelmatig impregneren.
Wassen. Het is belangrijk om voor het wassen van jouw jas alleen een technisch wasmiddel te gebruiken, zoals de onderhoudsmiddelen van Nikwax of Grangers. Dit zijn pure wasmiddelen zonder parfums, chemicaliën en/of zouten. Het is tevens belangrijk om tijdens het wassen geen wasverzachter te gebruiken.
Een softshell jas is vaak niet geheel waterdicht, maar wel waterafstotend en zeer ademend. Dit houdt in dat regendruppels goed van de softshell jas afrollen en dat je transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Je wordt daardoor dus niet klam en nat. Dit is vaak veel fijner dan een echte waterdichte (hardshell) jas.
Wat draag je onder een softshell skijas? Gebruik altijd een basislaag met een softshell, om te profiteren van de rekbare stof en bewegingsvrijheid. Twee basislagen kunnen een goede optie zijn voor koudere dagen, omdat basislagen behoorlijk wat warmte toevoegen, maar zonder veel ruimte in beslag te nemen.
Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
Gebruik daarom een goed oplosbaar wasmiddel bij het wassen en gebruik geen wasverzachter. Bovendien houdt een softshelljas niet van hoge temperaturen in de wasmachine en van centrifugeren. Je kunt de jas het beste aan een kledinghanger laten drogen. Na het reinigen moet je de mantel regelmatig impregneren.
Gebruik zeepvlokken of een mild handwasmiddel en roer het water een beetje door zodat er wat schuim ontstaat. Gebruik nooit heet water voor kledingstukken die chemisch gereinigd moeten worden. Het zal de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat de stof krimpt.
Een softshell heeft het isolerende karakter van de tweede laag en het winddichte karakter van de derde laag, echter zonder waterdicht te zijn. Het grote voordeel hiervan is dat het ademend vermogen veel hoger ligt dan bij een hardshell, die wel volledig waterdicht is.
Waslabels vertellen op welke temperatuur je de softshell of regenjas mag wassen (op 40 of 30 graden in de wasmachine, of op de hand in koud water) en eigenlijk is het al bij aanschaf zinvol om te informeren naar dit waslabel.
Is een softshell jas geschikt voor de winter? Tot bepaalde temperaturen in de winter is een allround softshell jas nog zeer geschikt om te dragen, bijvoorbeeld in combinatie met een trui of andere tussenlaag. Wordt het echt kouder (onder de 6 graden) dan zijn er ook speciale winter softshell jassen met teddy voering.
Beste prijs: Regatta Cera IV Softshell Jas
De Regatta Cera IV is je antwoord. De jas zit niet alleen lekker; hij is ook nog eens gevoerd! De warme fleece voering geeft je extra bescherming op de frissere voor- en najaarsdagen. De Regatta Cera IV is bovendien waterafstotend en winddicht.
Een hardshell jack is waterdicht en een softshell is waterafstotend. Een softshell jas biedt u ook meer warmte en is vaak meer ademend dan een puur regenjack. Conclusie, een softshell jas is waterafstotend en u moet het wel heel erg bont maken, wil je in deze jas echt nat worden.
Softshell kan met een normale naald (nr 90 of 100) genaaid worden. Je kan het beste niet meteen borduren op Softshell, hierdoor komen er teveel gaatjes in de stof. Het beste borduur je op een andere soort stof welke je bevestigt op de Softshell.
Na de wasbeurt hang je de softshell te drogen of, als het waslabel het toestaat, stop je hem in de droger. Een voordeel van de droger is dat die de werking van de impregneerlaag herstelt. Warmte zorgt er namelijk voor dat die laag weer dekkend over de buitenstof wordt verdeeld.
De jas is vaak te wassen in de wasmachine, maar let op: op niet heter dan 40 graden. In de wasmachine kun je een paar tennisballen laten meedraaien, net als in de wasdroger.
HG waterdicht 100% synthetisch textiel is de oplossing om uw jas doeltreffend te impregneren. De kleding wordt niet alleen waterdicht, maar het middel beschermt textiel ook nog eens doeltreffend en eenvoudig tegen de meeste vlekken.
Was je skikleding na elke wintersport
Daarom moet je de skibroek en ski jas wassen na elke wintersport, ook na kort gebruik. Zo behoudt het materiaal zijn ademend vermogen. Daarbij wordt de kleding van binnenuit viezer dan je gewone kleding.
Gebruik een wolwasprogramma of een dons wasprogramma en zet de temperatuur op maximaal 30 graden. Centrifugeer zo kort mogelijk. Zorg dat alle ritsen dicht zijn en doe de jas in de wasmachine.
Gebruik een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel en spoel de kleding goed uit. Stop je kleding (over het algemeen) NIET in de droger, maar hang deze in de schaduw op om te drogen. Behandel zeer vuile plekken voordat je de kleding wast.
Softshell is wel waterafstotend, waarmee het prima bestand is tegen een lichte bui. Daarnaast is softshell ook vrij rekbaar, wat bijdraagt aan het draagcomfort. Ook heeft softshell een glad oppervlak, dit maakt het zeer geschikt om te bedrukken met bijvoorbeeld een naam, stal- of teamlogo!
De belangrijkste eigenschap van softhell is het ademend vermogen en daarnaast dat het comfortabel draagt omdat het flexibel en elastisch is.
Een hardshell is volledig waterdicht, volledig winddicht en goed ademend. Textiel wordt waterdicht gemaakt door een coating of een membraan aan te brengen aan de binnenzijde van de stof. Een stof mag waterdicht genoemd worden als de waterdrukkolom minstens 5.000 mm is.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Wol is een pluizige stof. Toch wil je deze bij het wassen voorkomen. Door wrijving ontstaan pluisjes bij bijvoorbeeld de ellebogen. Deze pluisjes kun je verwijderen door gebruik te maken van een pluizentondeuse of een pluizenkam.
De meeste dry-clean-only items kun je dus zonder problemen wassen op het handwas- of wolprogramma van je wasmachine.