Als je partner depressief is, heeft dat gevolgen voor de relatie. De partner van iemand die depressief is, loopt risico om ook depressief te worden. Het kan echt zwaar zijn om met iemand die depressief is te leven. Je hebt hulp en handvatten nodig om hiermee om te gaan.
Depressie kan de oorzaak zijn van relatieproblemen. Een depressie slokt alle energie op. Iemand met een depressie voelt zich vaak schuldig omdat de rol van partner niet ingevuld kan worden zoals men zou willen. Geduld en acceptatie van de partner met een depressie zijn belangrijke facetten in een relatie.
Je kan dus best dooddoeners vermijden, zoals: 'je overdrijft', 'stel je niet zo aan' of 'anderen hebben het veel moeilijker dan jij'. Een luisterend oor bieden is van groot belang. Probeer te luisteren naar de gevoelens en gedachten die bij hem of haar spelen, zonder daar een oordeel over te vellen.
Een depressie heeft niet alleen gevolgen voor degene die lijdt aan de depressie, maar ook voor degene die met deze persoon samenleeft. Samenleven met een depressieve partner is zwaar. De relatie is vaak niet meer zoals voorheen. De partner dient zich in veel gevallen aan te passen en heeft veel te incasseren.
Luister en geef geen oordelen.
Veroordeel die gedachten niet maar leg uit dat dit een onderdeel van de depressie is.Laat de persoon praten en vraag door. Mensen met een depressie denken vaak dat zij de gedachten 'zijn' waardoor ze negatief over zichzelf denken en zo in een negatieve spiraal terecht komen.
U voelt zich hopeloos, waardeloos of heel erg schuldig. U vindt het moeilijk om zich te concentreren, u merkt dat het denken langzamer gaat. U vindt met moeilijk om beslissingen te nemen. U bent onrustig (of anderen zien aan u dat u onrustig bent), of juist heel traag in uw beweging.
De duur van depressieve episodes (de periode waarin zich depressieve symptomen voordoen) is per persoon verschillend. De helft van de depressieve episodes duurt korter dan drie maanden. Ongeveer 20% van de episodes duurt meer dan twee jaar. De gemiddelde duur van een depressieve episode is acht maanden.
Kenmerkend voor een depressieve stoornis is rusteloosheid, somberheid, concentratieproblemen en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Iemand die depressief is, beleeft nergens meer plezier aan en heeft weinig energie om iets te ondernemen.
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
Oordeel niet en bied een luisterend oor aan. Al is het maar af en toe een belletje, kaartje of berichtje. Probeer te laten weten dat je er voor hem of haar bent en dat deze persoon er toe doet. Vraag ook of je wat kunt doen of betekenen maar liever niet: ''Als ik een keer wat kan doen, dan zeg het maar.''
Zware depressie
Zware depressies hebben een grote invloed op het dagelijks leven: je gaat op den duur nergens meer naar toe, het lukt niet meer om te werken, boodschappen te doen, voor je kinderen te zorgen en een normaal dag- en nachtritme te volgen.
Mensen die zich bijvoorbeeld lang eenzaam voelen en/of een klein sociaal netwerk hebben, hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van een depressie. Gevoeligheid voor een depressie kan ook te maken hebben met mentale factoren: sommige persoonlijke eigenschappen of karaktertrekken.
Goede of slechte ervaringen of gebeurtenissen die je leven opeens erg veranderen, kunnen ervoor zorgen dat je depressief wordt. Voorbeelden daarvan zijn het verlies van je partner, ontslag of een verhuizing. Maar denk ook aan schokkende gebeurtenissen die je somber en angstig maken, zoals een beroving of een ongeluk.
Liefdesverdriet, iedereen heeft er weleens aan geleden. Een relatiebreuk is een gebeurtenis met een grote impact, die soms zelfs tot een depressie leidt.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in.Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.
De helft van alle mensen met een depressie is hersteld na een drietal maanden, al dan niet met professionele hulp. Duurt de depressieve periode erg lang of word je sterk beperkt in het aanhouden van je normale dagelijkse bezigheden, roep dan zeker hulp in. Contact opnemen met je huisarts is een goede eerste stap.
Meeste depressies op middelbare leeftijd
Depressies lijken het vaakst voor te komen op middelbare leeftijd. Een op de tien 40- tot 50-jarigen geeft aan het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Na de 'midlife' periode geeft men minder vaak aan een depressie te hebben of te hebben gehad.
Depressies kunnen zeer ingrijpende gevolgen hebben voor de persoon en hun omgeving. Naast het psychisch lijden en de beperkingen in het sociale leven van de cliënt, hebben depressies vaak grote gevolgen voor relaties. Partners kunnen overbelast worden of de relatie met de kinderen raakt mogelijk verstoord.
Toch kan dagelijks minimaal één betekenisvolle sociaal contactmoment een positief effect hebben op je depressieve gevoelens. Door te praten met iemand die je vertrouwt, kun je jouw gevoelens kwijt. Daarnaast kan die persoon je helpen herinneren aan jouw positieve punten die je zelf misschien uit het oog bent verloren.
Naast gevoelens van somberheid kunnen ook gevoelens en gedachten van leegte, onmacht en minderwaardigheid een signaal zijn. U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.