Zorgvuldig strijken - Als je echter een polo wilt aantrekken die nog warm is van het strijken, gebruik dan jouw strijkijzer op een lage tot middelhoge temperatuur (katoen, wol en viscose). - Strijk jouw polo binnenstebuiten om eventuele sporen te beperken/voorkomen.
Om shirtjes of truien goed te kunnen strijken, moeten ze eerst binnenstebuiten worden gedraaid. Dit is vooral het geval wanneer er afdrukken of andere prints op het wasgoed zijn afgedrukt. Span het shirt eerst zorgvuldig over de strijkplank, zodat de stof al bijna kreukvrij op de strijkplank ligt.
Het omhoog zetten van een polo ziet er al snel uit alsof je te veel je best doet. De kraag van een poloshirt hoort van nature naar beneden. Hierdoor lijkt het bij een opgezette kraag dat je wel stijlvol probeert te zijn, maar het eigenlijk niet bent. Té hard je best doen, valt namelijk wel heel erg op.
Het poloshirt is een sportief en stijlvol vrijetijdsoverhemd. Het geeft de geklede look van een overhemd en heeft het draaggemak van een T-shirt.
Machinewas. De polo kan worden gewassen met normaal wasmiddel en in combinatie met de dagelijkse was. - Was de polo op een kort dagprogramma op 30 graden voordat je de polo voor de eerste keer draagt.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Het ligt vaak aan de stof of het echt nodig is om de kreukels uit je kleding te halen. Strijken kan ervoor zorgen dat je kleren beschadigd raken, zeker als jij je kleding te heet strijkt. Wees dus altijd zorgvuldig met fijne stoffen en strijk vooral niet te heet.
Als je het strijkijzer te heet instelt, riskeert je de stof te beschadigen. Lees voor het strijken de onderhoudsvoorschriften van uw overhemd en leg bij twijfel een katoenen doek of onze strijkdoek tussen het overhemd en het strijkijzer. Een sprayflacon met water helpt ook goed als strijkhulp voor overhemden.
Poloshirts zijn gemaakt van de stof pique. Pique stof heeft als eigenschap dat het enigszins krimpt. Was een poloshirt op maximaal 30 graden.
De beste manier is om een polo aan de lucht te drogen. Sla de polo goed uit en hang het op een wasrek. Vermijd de droger, dit zal de levensduur van jouw polo flink verminderen. Als je jouw kleding op de juiste manier laat drogen, hoef je vaak ook geen strijkijzer meer te gebruiken.
Lees altijd eerst het wasvoorschrift dat je in de trui vindt. Daarop staat beschreven of je de trui (in de wasmachine) mag wassen en op welke temperatuur je dat maximaal mag doen. Normaal gesproken was je een trui op maximaal 30 tot 40 graden Celsius. Een wollen trui of andere delicate stof was je liever op 30 graden.
T-shirt strijken: gewenste temperatuur
Bij het strijken van een T-shirt is het belangrijk dat je de strijkbout op de juiste temperatuur zet. In het kledinglabel van het shirt vind je de gewenste temperatuur. Stel het strijkijzer in en check de ingestelde temperatuur voordat je aan de slag gaat.
Droog, vochtig, nat
Strijken gaat een stuk makkelijker als je was goed vochtig is of wanneer je stoom gebruikt. Dit komt omdat de vezels in een kledingstuk scheefliggen in gekreukt wasgoed. Met stoom of water kun je die makkelijk recht krijgen. Let hierbij wel op wat je doet.
Strijk vochtig
een andere tip is om kleding te strijken wanneer ze nog vochtig zijn. Droge kleding kreukt makkelijker. Je kunt je kleding het beste van de lijn of uit de droger halen wanneer ze nog een beetje vochtig zijn (niet nat). Strijk ze direct, want anders gaan ze muf ruiken.
Stomen is sneller dan strijken. Het is vooral handig voor stoffen die gevoelig zijn voor hitte en druk en voor kleding met plooien, ruches of prints. Stomen helpt ook geurtjes en bacteriën te verwijderen. Stomen is veiliger dan strijken – ook voor je kleding - want je werkt niet met een heet oppervlak.
Vochtige kleding is doorgaans gemakkelijker te strijken omdat de vezels van de stof zachter en flexibeler zijn. Dit maakt het verwijderen van kreukels en vouwen veel effectiever. Het strijken van droge kleding op hoge temperaturen kan soms leiden tot beschadiging van de stofvezels, vooral bij delicate stoffen.
Daarnaast is polyester een stof die erg snel droogt, dus je kan het buiten aan de waslijn hangen. Doe polyester liever niet in de droger, dan kan het krimpen. Daarna is het niet nodig om het polyester textiel te strijken. Strijken is namelijk dit is niet erg goed voor polyester.
Zijde, de meest elegante kreukarme stof
Hoewel er zijde is die gemakkelijker kreukt, is er elastischer en bestendiger zijde die goed tegen kreuken bestand is.
Door te strijken wordt je kleding volledig glad en kreukvrij. Dat is bij je dagelijkse kleding al fijn, maar al helemaal ideaal voor formele kleding. Je strijkt je kleding niet alleen glad, maar strijken helpt, door de hoge temperatuur, ook nog eens bij het verwijderen van vlekken.
Trek over je polo een nette trui aan of mooi vest. Kies voor kleurtonen die met elkaar matchen. Eronder draag je een nette broek en nette schoenen. Voor een meer casual look kies je voor jeans.
De VW Polo is een zeer waardevaste Duitse auto, met een beperkte afschrijving. De Polo Blue-motion 1.2TDI gebruikt in de praktijk ongeveer 1 liter per 23 kilometer, bij zuinig rijden is zelfs 1 op 30 mogelijk!
Volkswagen Polo: € 3.980
De best verkochte occasion, maar niet de goedkoopste qua onderhoud. Wie deze auto rijdt bij een aankoopprijs van zo'n 10.000 euro, is over vijf jaar aan onderhoud en reparatie vanaf de aanschafdatum gemiddeld 3.980 euro kwijt.