Mag ik mijn ruwhaar/plukhond laten scheren? Plukken is voor de ruwhaar de beste oplossing. Als de vacht hier (plaatselijk) niet geschikt voor is, of als de (oudere of zieke) hond zo'n lange behandeling niet meer aankan, wordt in overleg met U een andere techniek gekozen, bijvoorbeeld scheren of knippen.
Doet het plukken van een hond pijn? Als de vacht van uw hond pluk rijp is, heeft uw hond absoluut geen pijn van het plukken. De meeste honden vinden het zelfs prettig, omdat de rijpe vacht “de dode haren” meestal ook jeuk met zich mee brengt.
Ja, bij plukhonden is het plukken van de vacht echt een noodzaak. Doe je dit namelijk niet, dan krijgt de hond enorme jeuk. De hond zal zich gaan krabben tot bloedens toe.
Ruwharige vacht
Bij een ruwharige hond, of draadhaar genoemd bij sommige rassen, is het nodig om de losse haren uit de haarschacht te plukken. Liefst met de vingers zodat de haren niet per ongeluk afgebroken worden. Op deze manier wordt er aan de onderliggende nieuwe haar weer een impuls afgegeven om te groeien.
Knippen of scheren
Poedels hebben bijvoorbeeld een vacht die door blijft groeien. Deze honden moeten dus regelmatig geschoren of geknipt worden omdat anders de haren teveel gaan klitten. Ook sommige andere langharige honden zoals Shih Tzu's, kunnen baat hebben bij een korte vacht. Bijvoorbeeld in de zomer.
Husky, labrador of jack russel niet scheren
Voorbeelden hiervan zijn de stokhaarvachten zoals de huskies en chow-chows, maar ook de kortere variant zoals de labrador en jack russels. Soms zien we het ook bij langharige vachten met onderwol zoals bijvoorbeeld de golden retriever.
De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .
Pluk de vacht
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, Schnauzer, West Highland White Terriër en de Schnauzer.
Plukken. Bouviers, Schnauzers, de meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met wortel en al met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.
Als je de hond dan wast, kunnen de haarzakjes gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Plukken op de onderwol moet om de zes maanden gebeuren. Strippen is de helft van de plukvacht eruit halen. De hond wordt niet geheel ´bloot´ geplukt.
Een volledige trimbeurt duurt 1 tot 5 uur. Dit is afhankelijk van het ras, conditie van de vacht en het temperament van de hond. Iedere hond behandel ik met de grootst mogelijke aandacht.
Deze oude haren worden met de hand uitgeplukt. Deze 'oude' haren staan los in de huid, en worden door de nieuwe haren in het haarzakje los geduwd. Plukken doet dus geen pijn, zoals soms wordt gedacht. Als je een plukvacht niet regelmatig plukt, kan de hond last krijgen van jeuk en in het ergste geval huidontstekingen.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van overmatig haarverlies bij honden is een parasietenplaag, zoals mijt, luizen of vlooien. Krijgt je hond met name bij de staartaanzet en de nek kale plekken, dan zijn vlooien vaak de boosdoeners.
Houd haren in het gehoorgang kort door te knippen, scheren of in kleine gedeeltes uit te plukken. Pluk het er alleen maar eruit met de vingers als het heel makkelijk eruit komt. Zorg dat de oren droog blijven of zijn na het zwemmen of wassen. Gebruikt geen wattenstaafjes om in het gehoorgang van je hond te pulken.
Indien de vacht gaat wisselen en de hond zodoende in de verharing komt, dan is “ontwollen” de trimtechniek die hier op toegepast kan worden. Voorbeelden van stokharige honden zijn: Duitse Herder, Siberische Husky. Honden met deze vachtsoort hebben korte dekharen en nagenoeg geen ondervacht.
Lang haar met veel ondervacht
De langharige vacht heeft een dubbele vacht, een lange ondervacht en lange dekharen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Boomer, Birard en Bobtail. Het gehele jaar door verliezen zij haren en hebben snel klitten en vuil in de vacht.
Simpelweg elke hond kan geschoren worden als er genoeg haar op staat.
Scheren is vaak de oplossing voor ernstige klitten
Dit is het inkorten van de haren bij de hond door middel van een tondeuse. Dit kan op veel verschillende lengtes variërend van 1,5 mm tot 50 mm. Meestal wordt er niet korter dan 9,5 mm geschoren. Een geschoren hond is dus geen kale hond!
Er is één ding waar alle trimexperten het over eens zijn: plukken kan alleen bij ruwharige hondenrassen of honden met een plukvacht! Deze vachten hebben twee soorten haar: een zachte ondervacht en een lange, dichte en ruwe bovenvacht.
Doet dit pijn? Nee, als de haren plukrijp zijn betekend het dat ze oud genoeg zijn en los in de huid staan. Is de hond niet plukrijp, zal het wel pijn doen en wordt de plukbeurt uitgesteld. Plukken gebeurd vaak bij ruwharige honden zoals: Teckels en Jack Russels.
Menig trimsalon zegt Schnauzers te kunnen trimmen, maar maken het niet waar. Wees voorzichtig, een Schnauzervacht is in ondeskundige handen gauw (onherstelbaar) verpest. Het is niet nodig om een Schnauzer regelmatig te wassen. De vacht pakt niet makkelijk vuil aan en een goede borstelbeurt verwijdert het meeste vuil.
Met een kniphond naar de trimsalon
De kniphond heeft een krullende vacht waar snel klitten in gevormd worden. De hond moet dus met regelmaat geborsteld worden. Ook een methode om klitvorming te vertragen of te voorkomen, is door regelmatig de vacht te föhnen.