De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken 'gezellig' het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen. Het 'wegwassen' van bestrijdingsmiddelen, dat kan dan weer niet.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Peren smaak
Een rijpe handpeer smaakt zachtzoet en sappig. De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken: In een plakje filodeeg in de oven.
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf. In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Peren hebben, net als appels, voldoende goede eigenschappen om af te vallen. Aangeraden wordt om dan ook regelmatig peren te eten. Probeer tenminste één peer per dag te eten. Dit past heel goed in een gezond levenspatroon.
Bij darmproblemen of een opgeblazen gevoel
En dat is goed voor je stoelgang en de spijsvertering. Zeker als je wat last hebt van je darmen of een opgeblazen gevoel, kunnen peren dit verlichten. Ook helpt het tegen diarree. De vezels in peren zorgen daarnaast voor een stabiele bloedsuiker en geven een verzadigd gevoel.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken: Als vulling in een perentaart of gebak.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Houdbaarheid Peren
Peren kun je relatief lang bewaren, en dan natuurlijk het beste ook nog eens in de koelkast. Daarin kun je peren 2 tot 3 weken goed houden. Maar het ligt ook aan de rijpheid van de peren. Natuurlijk is dit fruit het gehele jaar door verkrijgbaar, maar komt meestal uit de koeling.
Wist je dat de pitten van de perzik lijken op die van amandelen. Alleen kan je deze helaas niet eten. De pitten van perziken en nectarines zijn giftig doordat ze cyanide bevatten. Het gif kan schildklierproblemen veroorzaken en er is zelfs kans op het oplopen van een cyanidevergiftiging.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Gezondste bacteriën in klokhuis
Maar wat we daarbij niet vertelden, is dat de meest gezonde bacteriën daarvan in, jawel, het klokhuis zitten. Met het eten, van dit binnenste onderdeel van de appel, krijg je extra vezels en anti-oxidanten binnen. En die zijn hartstikke goed voor je darmen.
Papaya's bevatten veel water en veel vezels, twee zaken die je nodig hebt om je vertering goed op gang te houden. In papaya vind je ook nog papaïne, een enzym dat helpt om aminozuren af te breken en een opgeblazen gevoel tegengaat.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De peer is vrij gezond. Peer bevat geen mineralen van betekenis en slechts 2 vitaminen: C en K. Peren bevatten wel veel vezels die goed zijn om het eten op gelijkmatige wijze te verteren. Peren behoren samen met appels, pruimen, dadels en vijgen tot het fruit met de meeste vezels.
Overrijpe peer kan over het algemeen als veilig voor u worden beschouwd om te eten eenmaal gekookt of gepocheerd. Als de peer die je eet zacht genoeg is om papperig of zacht te worden, het is gewoon niet zo goed als vers. Het kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, veel succes op het toilet!
De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken 'gezellig' het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen. Het 'wegwassen' van bestrijdingsmiddelen, dat kan dan weer niet.