Een piercing groeit dicht wanneer het juweel te vroeg wordt uitgehaald in de voorziene genezingsperiode of als je het te lang uithaalt na de genezingsperiode. Velen denken dat het een goed idee is om het gaatje op eigen houtje te doorprikken, maar dat is het niet.
Wanneer je een navelpiercing goed laat helen (d.w.z. je aan de aanbevolen geneestijd houdt), zal een navelpiercing in principe niet dichtgroeien, maar hooguit een stukje krimpt. Vaak kan je deze met behulp van een insertion pin en glijmiddel op waterbasis weer iets oprekken, zodat je navelpiercing weer goed past!
Doe dan een beetje warm water in een schoon eierdopje of shotglaasje en zet die om je piercing. Ga na het weken even met een wattenstaafje langs de kant die je los wilt halen zodat je losgeweekte deeltjes weg kunt vegen. Probeer het eens met schone handschoenen voor meer grip.
Ook mag je broek niet te hoog in de taille zitten. Je kleding zal dan niet in de weg zitten tijdens, maar ook na het piercen. De navelpiercing is een surface piercing. Dit houdt in dat het sieraad door een huidplooi wordt gezet.
Een helixpiercing is pas na 6 tot 9 maanden of langer volledig genezen. Als je de piercing langer dan een jaar hebt en volledig genezen was vóór dat je het sieraad eruit hebt gehaald blijft het vaak open.
Hou het accessoire goed vast en draai aan het staafje om je sieraad los te krijgen. Is je piercing geïrriteerd of nog niet genoeg genezen? Dan doet een wissel vaak meer kwaad dan goed. Laat het sieraad zitten tot je piercing helemaal genezen is.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Slaap niet op de kant van de piercing
Bij een navelpiercing, mag je niet op je buik slapen. Probeer op je rug te slapen. Het kan enige tijd duren om aan een bepaalde slaaphouding te wennen maar het is het waard.
In principe kan je nooit te dik zijn voor een navelpiercing! Bij een gevouwen buik zetten we een floating navel piercing, zoals eerder vermeld. Het is wel afgeraden om een navelpiercing te zetten als er te veel druk komt op de piercing. Druk vergroot de kans dat er irritaties en ontstekingen ontstaan.
Ja, absoluut. Samenvattend geldt er dus dat een navelpiercing een litteken geeft boven je navel. Het kan dan gebeuren dat er verklevingen ontstaan rondom je darmen en je baarmoeder. Door die verklevingen kan je baarmoeder minder goed functioneren en kun je problemen ervaren met je vruchtbaarheid.
Huidpiercings zijn zelden een gezondheidsprobleem, maar piercings in kraakbeen kunnen nare gevolgen hebben als ze ontstoken raken. Een milde ontsteking kan men het best behandelen met azijn en de piercing laten zitten. Bij ernstiger ontstekingen zijn antibiotica aan te raden.
Symptomen van piercing afstoting
Als je lichaam een piercing afwijst, kan je de volgende symptomen ervaren: - De sieraden zijn merkbaar verplaatst. - De hoeveelheid weefsel tussen de ingangs- en uitgangsgaten van de piercing wordt dunner (er moet minstens een halve centimeter weefsel tussen de gaten zitten).
Het plaatsen van navelpiercings kan gevoelig zijn, dit is wel afhankelijk van jouw eigen pijngrens en de gevoeligheid rondom de navel. Het is belangrijk dat je je tijdens het zetten van de navelpiercings ontspant en niet teveel over de pijn nadenkt.
De navel is dan bijvoorbeeld te diep of heeft juist te veel weefsel. Dat zal zorgen voor een constante druk op het sieraad, waardoor de wond niet genezen kan. Hierdoor ontstaat vaak irritatie of ontstekingen. Wanneer dit het geval is, is het misschien verstandig om een navelpiercing achterwege te laten.
Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
Titanium. Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.
Ook een navelpiercing heeft een flinke geneesperiode nodig, meestal tot wel 9 maanden. Zwemmen, in bad gaan of naar de sauna gaan kun je tijdens deze periode het beste niet doen.
Sommige mensen zeggen er bijna niks van te voelen, en anderen vinden het redelijk pijnlijk. Gelukkig is het zetten in een paar seconden gebeurd en zou het jammer zijn als je je hierdoor laat tegenhouden om de piercing te nemen. Nadat de navelpiercing erin zit is het in de meeste gevallen nog even gevoelig.
Het plaatsen van een navelpiercing kan in een piercing en tattoo shop gedaan worden en zal ongeveer tussen de 20 en 25 euro kosten. Het laten zetten van een navelpiercing kan ook risico's met zich mee brengen, laat dit dus doen door een specialist en laat je goed informeren bij je piercer.
Direct na het piercen kan er wat bloed vrijkomen en kan de plaats rondom de piercing rood worden en een beetje opzwellen. De roodheid en zwelling kunnen enkele weken aanhouden. Als er al bloed zichtbaar is dan is dit slechts de eerste paar dagen.
Zeker tijdens de laatste weken kan er flink wat spanning op je piercing komen te staan. Soms kun je hierdoor last krijgen van irritatie of kan de spanning op je huid er uiteindelijk voor zorgen dat je piercing zelfs uitgroeit. Irritatie kun je herkennen aan een gevoelige, iets rode huid.
De genezing duurt 6 tot 8 weken. Als je er niet te veel mee 'speelt' zal het sneller genezen. Als je er wel veel mee speelt, kan het 2 tot 4 weken langer duren.
Oorlel piercings zijn de meest voorkomende piercings. Mensen van jong tot oud kiezen elke dag voor piercings in het oor. Oorlel piercings zijn relatief pijnloos omdat ze worden gezet in een vlezig stuk huid zonder kraakbeen. Het zetten is eenvoudig, snel en hij geneest meestal redelijk goed.
Neem de tragus, het stukje kraakbeen aan de voorkant van je oor: in de tragus vind je acupunctuurpunten die je honger, hormonen en stress beïnvloeden. Een piercing door je tragus zou dus invloed kunnen hebben op deze dingen. En neem de neus, waar acupunctuur vaak toegepast wordt om verstoppingen op te lossen.
Fabel: Piercen is veel pijnlijker dan een gaatje laten schieten. Bij veel juweliers en accessoirewinkels zie je ze, de speciale plekjes om een gaatje in je oren te laten schieten. En dat kan vaak al op zeer jonge leeftijd. Toch raden Koko en haar team je aan om ook oorbellen te laten piercen.