Om het luie oog te trainen plakt u op het goede oog van uw kind een oogpleister. Hierdoor kan uw kind alleen met het luie oog kijken. Het goede oog is bedekt en kan niet meehelpen. Het luie oog moet zo harder werken en gaat daardoor beter zien.
Soms is het dragen van een bril voldoende. Doordat de ogen met de brilcorrectie een goed beeld doorgeven aan de hersenen kan het luie oog weer herstellen.
Als een lui oog wordt ontdekt als uw kind nog heel jong is, kan het luie oog vaak weer goed leren zien. Het is dan meestal niet nodig het goede oog lang af te plakken. Een paar uur per dag tijdens een paar maanden is vaak genoeg. Soms is het nodig om het afplakken van het goede oog een aantal jaren vol te houden.
Ja, dat is zeker mogelijk. Wel of geen lui oog, het is altijd noodzakelijk om eerst een vooronderzoek te doen naar wat mogelijk is.
Het rendement van behandelen is bij volwassenen minder dan bij jonge kinderen. Daarom is het belangrijk om een lui oog op jonge leeftijd te constateren en behandelen. Als volwassene kun je geen lui oog meer ontwikkelen, dat betekent echter niet dat je er geen last van hoeft te hebben.
Lui oog bij volwassenen
Hoewel een lui oog alleen kan ontstaan bij kinderen, kan je als volwassenen natuurlijk ook last hebben van amblyopie. Hier is op latere leeftijd vaak weinig aan te doen. Maar er worden wel eens operaties aan de oogspieren uitgevoerd om scheelzien te herstellen.
Amblyopie is een slecht gezichtsvermogen van één oog, ontstaan doordat dit oog zich in de vroege kinderjaren niet normaal heeft kunnen ontwikkelen. In het Nederlands spreekt men van een 'lui oog'. Amblyopie komt bij ongeveer 4% van de bevolking voor.
Sommige vormen van scheelzien kunnen volledig of gedeeltelijk gecorrigeerd worden met een brilcorrectie. Mocht het scheelzien met een bril en/of oefeningen onvoldoende gecorrigeerd kunnen worden dan kan een oogspieroperatie uitkomst bieden. De orthoptist zal u hierin adviseren.
Vanaf de leeftijd van 18 jaar mogen wij wettelijk ooglaserbehandelingen uitvoeren. Echter, onder de leeftijd van 21 adviseren wij geen laserbehandelingen aan onze cliënten.
Een gezichtsscherpte van 100% na een excimerlaser behandeling is niet vergelijkbaar met de kwaliteit van zien vóór de behandeling. Dubbelcontouren, wazig zien,slecht zien in het donker, droge ogen, wisselende gezichtsscherpte zijn gebruikelijke bij-effecten van de behandeling.
Door het oog wat te draaien in een bepaalde richting kan de oogarts de spieren opzoeken. De spieren worden verzwakt of versterkt door ze te verplaatsen of in te korten. Op deze manier wordt het oog weer 'rechtgezet'.
Uw patiënt moet een minimale visus van 0,5 met één of twee ogen hebben om te mogen rijden. Dit mag ook met bril of lenzen zijn. Verder mogen er geen ernstige afwijkingen zijn in het centrale deel van iemands gezichtsveld. Het gezichtsveld van uw patiënt moet horizontaal 120 graden zijn en verticaal 40 graden.
Bij scheelzien is er ook kans op dubbelzien. Op jonge leeftijd is die kans heel klein omdat het beeld van het afwijkende oog in de hersenen wordt onderdrukt. Als dit een tijd achter elkaar gebeurt, ontwikkelt het scherpzien van dit oog zich niet. Dat wordt ook wel een lui oog genoemd.
Symptomen van een lui oog (amblyopie)
Bij de volgende symptomen kan het zijn dat uw kind een lui oog heeft: uw kind loenst of kijkt scheel;uw kind grijpt ernaast als het iets wil pakken of struikelt vaker (uw kind ziet minder diepte);uw kind heeft een bril, maar ziet nog steeds slecht met 1 oog.
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.
Eventueel kunt u met een oogarts spreken over een tweede ooglaserbehandeling. Tijdens een ooglaserbehandeling wordt een minuscule hoeveelheid, ter dikte van een menselijke haar, van uw hoornvliesweefsel verwijdert. Extra behandelingen zijn mogelijk, wanneer er niet te veel weefsel van het hoornvlies is verwijderd.
Vaak komt scheelzien op latere leeftijd door een slechter functionerende of uitgevallen hersenzenuw. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld suikerziekte, een verwonding, een neurologische aandoening, vaatziekten of een hersenbloeding zijn. Hoe dit zich verder ontwikkelt en wordt behandeld, verschilt.
Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van scheelzien, zijn onder andere erfelijke aanleg of medische problemen in de periode rond de geboorte. Ook afwijkingen aan het oog en sommige brilsterkte-afwijkingen kunnen het ontstaan van scheelzien in de hand werken.
HOE KUNT U HET HERKENNEN? Een oog kijkt recht vooruit en het andere kijkt naar binnen, buiten, boven of beneden. De hersenen ontvangen daardoor twee visuele beelden, waardoor de persoon wazig of dubbel zicht kan ervaren. Het oog kan constant of met onderbrekingen loensen.
Als je één lui oog hebt en met het andere oog slechtziend bent, kun je dan direct lenzen nemen zonder dat je eerst een tijd een bril hoeft? Antwoord: Dat is mogelijk.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.