Een keramisch mes is gemaakt van materiaal dat harder is dan staal. Daardoor kan het niet op de normale manier geslepen worden.
Ook het lichte gewicht van de messen wordt door veel mensen als prettig ervaren. Verder heb je met een keramisch mes natuurlijk ook geen last van roest. Een nadeel is dat de keramische messen niet tot nauwelijks goed bij te slijpen zijn. Tussendoor aanzetten op een aanzetstaal of slijpstaaf is ook niet mogelijk.
Als je een mes intensief gebruikt, dan kun je je slijpstaaf dagelijks of in ieder geval met enige regelmaat gebruiken. Je mes blijft hierdoor scherp en je stelt het grotere onderhoud met een slijpsteen of slijpmachine nog even uit.
Zelf de kartelbasissen bijwerken
Als u het aandurft om uw broodmes zelf bij te houden, dan kunt u dat redelijk gemakkelijk doen. U hebt daarvoor maar weinig nodig: een ronde vijl met een diameter die in de kartels past. Dat mag ook een keramische of diamant 'aanzetstaal' (slijpstaaf) zijn.
Ideaal voor reguliere messen. Maar kartelmessen zijn een vak apart. Om alle kartels weer scherp te slijpen is handwerk nodig en speciale machines die het slijpen van kartels mogelijk maken. Zonder jarenlange ervaring lukt het nooit om kartels weer in scherpe en originele staat te slijpen.
Je haalt het lemmet van je mes langs de slijpstaaf, alsof je er een plakje af wilt snijden. Dit zorgt ervoor dat je mes zijn scherpte weer terugkrijgt. Doordat een slijpstaaf maar weinig materiaal verwijdert, kun je een slijpstaaf vaker gebruiken dan bijvoorbeeld een messenslijper.
Hou een A4-tje aan een rand (of hoek) vast en laat het papier hangen. Snij nu met je mes in de rand waaraan je het mes vasthoudt. Het mes moet gemakkelijk door het papier snijden, waarbij je het hele lemmet van hiel tot mespunt gebruikt. Als dat zonder haperingen lukt is het mes bruikbaar scherp.
Als je zelf een mes wilt slijpen zijn daar enkele methoden en materialen voor. Het meest gebruikt is een slijpstaaf van diamant of keramiek en slijpstenen.
Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden. Wacht hiermee ook zeker niet te lang, want hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen.
Hoe frequent je moet slijpen, hangt af van het mes en van hoe vaak je het mes gebruikt. Bij dagelijks gebruik van een koksmes wordt aangeraden om toch gemiddeld één keer per maand je messen te slijpen.
Het lemmet is gemaakt van keramisch materiaal dat zeer scherp is. Door de hardheid van het materiaal blijft de rand veel langer scherp in vergelijking met conventionele messen. Zeilers, tuigers en zeilmakers gebruiken dit mes voor touwwerk aan boord of in de tuigerij, maar het kan ook gebruikt worden in de keuken!
Wat is aardewerk of keramiek? Aardewerk en keramiek zijn twee benamingen voor serviesgoed dat voornamelijk uit klei bestaat. Keramisch servies heeft een wat meer robuuste uitstraling dan porselein, maar ook dit kan misleidend zijn.
Keramische materialen hebben een aantal zeer bruikbare mechanische eigenschappen. Ze zijn zeer hard en bezitten een hoge vloeigrens (sterk).Ze zijn erg slijtvast, hittebestendig, isoleren zowel elektrisch als thermisch en zijn niet magnetisch.
Een koksmes is een alleskunner; het kan gebruikt worden voor het snijden van vlees, vis en groente, maar ook voor het fijnsnijden van bijvoorbeeld kruiden of het pellen van knoflook.
In de middenmoot zitten opvallend veel dure messen. De duurste uit de test is Kai Shun Classic van 200 euro en die haalt een ruim voldoende (7,1) en Robert Herders 1922 is 170 euro en haalt een ronde 7. De uitblinker, zo valt in de nieuwe Consumentengids te lezen, is de Zwilling Miyabi type Gyutho 7000D van 20 cm.
Messen in de vaatwasser, vaatwas tips. Een vaatwasser is ongeschikt voor het reinigen van keuken en koksmessen. Etensresten die achterblijven op uw vaatwerk of resten van uw vaatwasmiddel kunnen invreten op het lemmet of de snede van uw mes en corrosievorming (roestplekjes) zal plaatsvinden.
Doordat het aanzetstaal geen materiaal af neemt, slijt je mes niet.
Als u uw mes op een slijpsteen slijpt of laat slijpen, ligt het mes haaks op de steen en wordt haaks op de mesrichting geslepen (naar de rug en/of naar snede). Bij een doortrekslijper trekt of duwt u het mes in de lengterichting door de slijper.
De hoek van de vouw die aan je Europese mes is geslepen is zo'n 30 tot 40 graden. Per kant hanteer je dus een hoek van 15 tot 20 graden tussen je mes en je aanzetstaal. Houdt deze hoek zo constant mogelijk. Als je het aanzetstaal verticaal met de punt op je snijplank zet heb je al één stabiele kant.
Zelf je schaatsen slijpen is niet moeilijk.Wel heb je hiervoor het juiste materiaal nodig: een slijpblok, een slijpsteen en afbraamsteen. Lees hier meer over dit materiaal. Noren schaatsen hebben ook een ronding.