Een huis verkopen onder de WOZ waarde is een schenkingEr is een mogelijkheid om jouw huis te verkopen onder de WOZ waarde. De Belastingdienst ziet een verkoopbedrag onder de WOZ waarde, als een schenking. Je betaalt over een schenking belasting, dit kan 10% tot 20% zijn.
Het kan leiden tot een lagere opbrengst bij de verkoop en zelfs tot verlies als de verkoopprijs te laag is. Daarom is het essentieel om goed na te denken over de mogelijke gevolgen voordat je een definitieve beslissing neemt. Kortom, het is zeker toegestaan om je huis onder de WOZ-waarde te verkopen.
Kunt u uw huis verkopen onder de WOZ-waarde? Wanneer u uw huis toch voor een goedkope prijs wilt verkopen, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald, dit kan 10% tot 20% bedragen.
Huis onder marktwaarde verkopen
Je huis onder de marktwaarde verkopen kan niet zomaar. De koper moet namelijk bij de koop van een huis twee procent overdrachtsbelasting betalen. En wel over de marktwaarde (werkelijke waarde) van een woning.
Als de taxatiewaarde van de woning onder de vraagprijs ligt, dan kun je bieden onder de vraagprijs. Weet je de taxatiewaarde van de woning niet? Vraag dan de WOZ-waarde van de woning op. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde vaak veel lager is dan de taxatiewaarde.
De WOZ-waarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde van een woning. De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie.
Al deze factoren samen bepalen voor een groot gedeelte de uiteindelijke verkoopprijs. Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning.
Is de marktwaarde hoger dan de WOZ-waarde? Vaak ligt de marktwaarde van je huis (veel) hoger dan blijkt uit de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt voornamelijk gebruikt als richtlijn om de belasting te kunnen bepalen. Hierdoor is de WOZ-waarde bijna altijd lager dan de verkoopprijs.
Vaak ligt de marktwaarde van je huis (ruim) hoger dan de WOZ-waarde. In de praktijk kan het verschil oplopen tot wel tienduizenden euro's. Zeker in de huidige markt, waarin de vraag naar huizen over het algemeen groter is dan het aanbod, zien we woningen die voor ver boven de WOZ-waarde worden verkocht.
Vooropgesteld: de WOZ-waarde, taxatiewaarde en de verkoopwaarde van jouw woning kunnen en/of hoeven niet gelijk aan elkaar te zijn. De WOZ-waarde komt over het algemeen niet overeen met de taxatiewaarde die een makelaar voor jouw woning afgeeft. De verkoopwaarde kan daar nog eens extra van verschillen.
Zaken zoals een nieuwe carport of keuken zijn niet altijd bekend bij de gemeente en worden hierdoor lang niet altijd meegenomen in de berekening. In de praktijk is de verkoopprijs van een woning hierdoor gemiddeld tot maar liefst 20% hoger dan de WOZ-waarde.
Kun je een huis verkopen voor 1 euro? Als je een huis wilt verkopen aan je kind voor 1 euro, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De fiscus zal een verkoop voor 1 euro zien als een schenking. Dit betekent dat je kind schenkbelasting moet betalen over de WOZ waarde.
De vrije verkoopwaarde is de waarde in het normale handelsverkeer wanneer de woning niet verhuurd is en leeg wordt opgeleverd ('vrij van huur en gebruik'). De vrije verkoopwaarde wordt ook wel onderhandse verkoopwaarde genoemd.
Hoe wordt de verkoopprijs bepaald? De WOZ waarde is snel opgezocht, dit geeft een eerste indicatie van de werkelijke waarde. Vervolgens worden de objectieve en subjectieve plus- en minpunten in kaart gebracht, ook wordt er rekening gehouden met prijzen van andere woningen in de buurt.
Als de nieuwbouwwoning is opgeleverd vóór de WOZ-toestandsdatum, dan is de WOZ-waarde de volledige waarde van de afgebouwde woning inclusief grond en verbouwingen. Vaak komt dit overeen met de prijs die u er zelf voor heeft betaald, als u de nieuwbouwwoning heeft gekocht op of rond de waardepeildatum.
De WOZ-waarde is de waarde van je woning op 1 januari vorig jaar. Deze waarde is een schatting op basis van vergelijkbare huizen. De marktwaarde is wat je huis op dit moment in de verkoop naar verwachting oplevert.
Het komt veel voor dat in een straat verschillen zitten in de WOZ-waarden. Soms zijn deze verschillen te danken aan verschillen aan de woningen zelf. Zo kan de ene woning meer grond hebben, groter zijn, meer bijgebouwen hebben of een betere staat van onderhoud hebben.
Omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op een schatting en bovendien een jaar achterloopt, gebeurt het tegenwoordig vaak dat de vraagprijs hoger is dan de WOZ-waarde. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het huis is verbouwd, wat niet wordt meegenomen in de berekening van de WOZ-waarde.
U kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde op uw WOZ-beschikking. Dat moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. U dient het bezwaar in bij uw gemeente. Voordat u bezwaar maakt, kunt u het best eerst vragen aan uw gemeente of uw beschikking kan worden aangepast (informeel bezwaar).
Bij het verkopen van het huis aan je kind voor een koopsom onder de WOZ-waarde kan dit door de Belastingdienst gezien worden als een schenking. Indien de koopsom lager is dan de taxatie geldt dat de berekening van de overdrachtsbelasting over de taxatiewaarde in het taxatierapport plaatsvindt.
Waar de gemeente geen inzicht in heeft, is of je woning bijvoorbeeld beschikt over een luxe badkamer of keuken. Daardoor is de WOZ-waarde meestal lager dan de marktwaarde die een taxateur vaststelt.
De waarde van een woning wordt bepaald door makelaars en taxateurs. Hierbij zijn een aantal factoren belangrijk. Samen met Sylvia van Zantvoort, makelaar en taxateur bij Mutters Makelaars, nemen we ze door.
Hoe hoger je hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis, hoe meer risico de bank loopt. De bank hanteert daarom bepaalde risico-opslagen bij het bepalen van de hypotheekrente. Hoe minder risico, des te minder hypotheekrente je betaalt. Als je WOZ-waarde stijgt, wordt de waarde hoger ten opzichte van de schuld.
Geen aftrekpost maar een fiscale bijtelling dus. Voor belastingjaar 2022 bedraagt het eigenwoningforfait 0,45% voor woningen met een WOZ-waarde van € 75.000,- tot € 1.113.000,-. Over het bedrag boven die grens wordt gerekend met 2,35%.
Het wel of geen bezwaar maken van de WOZ-waarde is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, omstandigheden en belangen. Die keuze moet u zelf maken. Het is dan ook raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-beschikking en voor uzelf na te gaan of het in uw geval wenselijk is bezwaar te maken.