Nee, de bloedsporen die veroorzaakt worden door een geknapt bloedvaatje van de kip, zorgen er niet voor dat het ei bederft, of dat het ei gevaarlijk is om te eten. Je kunt het bloed ook rustig opeten, maar ook kun je het verwijderen met een vochtige lepel.
En als de zwavel uit het ei in contact komt met het zilveren bestek dan treedt er een chemische reactie op. Tijdens deze reactie ontstaat er zilversulfide, dat is zwart van kleur. De zilversulfide hecht zich aan het zilver: dit zijn de zwarte vlekken die tijdens het eten van je eitje op je bestek ontstaan.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Maar sommige mensen vragen zich toch af of je zo'n gekleurde dooier veilig kunt eten. Een enkeling denkt zelfs dat het een teken van schimmel in het ei is. Een schimmel in je ei is het dus zeker niet. Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Leg ze dan in een bak met water: zakt het ei naar de bodem dan is het nog goed, blijft het drijven dan kan je het beter niet meer gebruiken. Eieren met een gebarsten schaal kan je maar beter gelijk weggooien want via de kapotte schaal zijn ze erg gevoelig voor bederf.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
De geur van rotte eieren is niet te missen. Het is een sterke zwavel geur. Deze geur wordt ook wel eens omschreven als bloemkool lucht. Het gas dat de geur van rotte eieren veroorzaakt heet zwavelwaterstof.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Het rode vlekje in sommige eieren noem je een 'blood spot'. Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende 'afwijking' in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Plastic fantastic
Een eitje werd vroeger altijd met een hoornen of parelmoeren lepeltje gegeten, omdat het smaakneutraal was. Tegenwoordig is er plastic voor in de plaats gekomen. RVS is ook geschikt, maar plastic heeft als voordeel dat het eitje niet zo snel afkoelt als bij metaal.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Eieren bevatten een belangrijke hoeveelheid proteïnes die je kunt gebruiken voor je haar. Ook bevatten ze biotine, wat een goede haargroei ook bevordert door de productie van keratine. Denk eraan dat je wel het hele ei moet eten om effect te willen hebben. Let erop dat proteïnes het belangrijkst zijn voor haargroei.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Vochtig wc-papier waarop het logo van een toiletpot staat, mag je door de wc spoelen. Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft.
Om te beginnen giet u kokend water door de afvoer van uw gootsteen. Gooi er vervolgens eerst een kop soda achteraan en vervolgens een kop azijn. Het middeltje gaat bruisen en schuimen, waardoor u de verstopping kunt verhelpen.