Uw werknemer kan op elk gewenst moment een aanvraag tot uitbetaling doen (als er saldo aanwezig is). Bouwplaatswerknemers vragen dit aan via de vakbonden (FNV, CNV en HZC). UTA-werknemers die vrijwillig aan het Tijdspaarfonds deelnemen, regelen dit zelf via Mijn Tijdsparen.
Voor de jaarrekening van volgend jaar is het voor bedrijven met (meer dan) 250 werknemers nodig om te vermelden hoe ze de duurzame inzetbaarheid van hun personeel verbeteren. Veel HR-afdelingen zijn hier nog niet mee bezig. Daarom in dit artikel vijf stappen hoe aan deze nieuwe eis voldaan kan worden.
Sinds 1 januari 2016 bestaat het saldo Duurzame Inzetbaarheid. Het saldo is onderdeel van het Tijdspaarfonds. Doel is dat werknemers in de bouw en infra gezond en gemotiveerd kunnen blijven werken. Bijvoorbeeld door extra opleidingen naar keuze te volgen.
Met het duurzaam inzetbaarheidsbudget betaal je zelf voor zaken die bijdragen aan jouw duurzame inzetbaarheid. Dat kan door het opnemen van vrije dagen, een abonnement op de sportschool of een opleiding. Zo kan je gemotiveerd en gezond blijven deelnemen aan het arbeidsproces, en gezond je pensioenleeftijd halen.
De vakantietoeslag bedraagt 8% van het loon van de bouwplaatswerknemer (of het salaris van de UTA-werknemer). Ook hier hebben je werknemers de keuze tussen volledige (100%) of gedeeltelijke (55%) storting. Bij gedeeltelijke storting betaal je de rest van het bedrag direct bij het loon of salaris uit.
De afkorting UTA staat voor 'Uitvoerend Technisch Administratief'. Onder deze brede groep vallen functies als werkvoorbereider, planner, calculator en uitvoerder.
Dit zijn de uren voor duurzame inzetbaarheid. Per medewerker is er 40 uur op jaarbasis. De uren worden berekend door de WTF x 40. Dat is het aantal uren op jaarbasis.
”Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren.
U ontvangt de jaarlijkse uitbetaling van het saldo Vakantietoeslag en Dagen in mei op het bij ons bekende rekeningnummer. U kunt ook tussentijds een uitbetaling opvragen.
De duurzame inzetbaarheidsregeling is ervoor bedoeld de duurzame inzetbaarheid van onderwijsmedewerkers te vergroten. Hiervoor ontvangen alle medewerkers jaarlijks een basisbudget van 40 uur. Startende leraren krijgen daar bovenop een bijzonder budget van 40 uur per jaar.
Manieren om duurzame inzetbaarheid te vergroten: Maatregelen op de werkvloer om veilig en gezond te kunnen werken. Bijscholing, cursussen en leren op de werkvloer stimuleren, zodat werkenden over de gewenste vaardigheden voor hun organisatie of de arbeidsmarkt beschikken.
Hoe ziet de regeling duurzame inzetbaarheid er uit? De regeling bestaat uit drie onderdelen: een budget van 40 uur voor iedereen, een bijzonder budget van 40 uur voor startende leraren en een bijzonder budget van 130 uur voor oudere werknemers.
Het Tijdspaarfonds bestaat sinds 2006 en is de opvolger van het Vakantiefonds. In de cao Bouw & Infra hebben werkgevers- en werknemerspartijen samen afspraken gemaakt over de Tijdspaarfondsregeling. Bouwplaatswerknemers nemen verplicht deel aan het Tijdspaarfonds. UTA-werknemers kunnen vrijwillig deelnemen.
De storting in het Tijdspaarfonds is dus altijd netto. Normaal gesproken wordt de volledige afdracht in het Tijdspaarfonds gestort.
Saldo Dagen (D) U betaalt het loon over een aantal verlof- en verzuimdagen aan het Tijdspaarfonds. Met dit geld zorgt u ervoor dat het inkomen op peil blijft als uw werknemer vrije dagen opneemt.
Duurzame inzetbaarheid is voor uw organisatie belangrijk, omdat het structureel aanpakken van problemen als productiviteitsverlies, verloop van personeel, stijgend verzuim, een negatieve werksfeer of organisatiecultuur u veel oplevert.
Om te werken aan duurzame inzetbaarheid is het van belang dat leidinggevenden in gesprek gaan en blijven met medewerkers. Door middel van persoonlijke aandacht kunnen problemen direct worden gedetecteerd, kan persoonlijk leiderschap worden gestimuleerd en krijgen medewerkers altijd zorg op maat.
Een goede werk-privébalans, fijne werksfeer, goede arbeidsvoorwaarden en autonomie maken de top vijf van belangrijkste eigenschappen compleet. Ergens ver onderaan, op plek 18, bungelt duurzaamheid. Duurzaamheid kun je dus vooral zien als een doorslaggevende factor.
Personeelsleden van 52 t/m 55 jaar met een volledig dienstverband hebben recht op 170 uren BAPO per jaar. Is het personeelslid 56 jaar of ouder dan heeft hij recht op 340 uur BAPO per jaar.
Vakantiedagen uta-werknemers
Een uta-werknemer ouder dan 18 jaar, heeft recht op 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. De waarde van de 5 bovenwettelijke vakantiedagen wordt in het Individueel Budget gestort.
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.