Zorg ervoor dat het haar al een beetje droog is voordat je gaat föhnen. Hierdoor breekt je haar minder snel af én bespaar je veel tijd. Ook absorberen styling- en verzorgingsproducten minder goed op te nat haar. Föhn daarom op droog of handdoekdroog haar en je bent verzekerd van een perfecte coupe.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Je kunt hem gebruiken met handdoekdroog of droog haar, zo breekt je haar minder snel af, raakt de föhnborstel niet oververhit en bespaar je veel tijd met drogen! In een föhnborstel zitten borstelharen.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
HET EFFECT VAN FÖHNEN
Föhnen doet dus veel meer met je haar dan alleen maar drogen. Het kan het juiste kapsel vormen, verfijnen en het haar extra laten glanzen. Zelfs als je bent geboren met stijl haar, kan het laten föhnen van je kapsel een wonder doen voor de conditie en textuur van je haar.
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
Idealiter doet u uw brushing op voorgewassen, handdoekdroog haar, niet op droog haar, want dat kan het beschadigd raken.
Föhn je haar eerst helemaal droog, gebruik je vingers om je haar aan de bovenkant te drogen, zo krijg je gelijk al meer volume. Split je haar op, start met de onderste laag. Wikkel je lokken, één voor één, om een ronde borstel. Werk zo netjes naar boven toe, et voilà.
Toch kan teveel warmte je haar broos maken, vooral als je de haardroger te vaak gebruikt. De truc is om eerst het water met een handdoek weg te deppen. Probeer ook om je haardroger niet te dicht bij je hoofd te houden, hou hem op ongeveer 15 cm van je hoofd.
Föhn je haar op de juiste manier: met de luchtstroom van de haardroger naar beneden gericht. Zo sluiten de haarschubben zich als dakpannen, met een glad en glanzend haaroppervlak als resultaat.
Hoe minder wrijving op je hoofd, hoe beter. Vermijd hoodies en slaap op een zijden kussensloop als je er een hebt. Hierdoor kun je je blow dry verlengen en zal je haar langer zacht blijven. Van katoenen kussens krijg je snel droog haar, omdat het kussen de oliën in je lokken opneemt en ook klitten creëert.
Overweeg een haardroger met een koude lucht knop. Wil je pluis voorkomen en na het drogen met zacht en glanzend haar rondlopen, dan is dit een feature die zeker een meerwaarde aanbiedt. Wij adviseren om tegen het einde van je föhnsessie te switchen naar de koude lucht knop.
Allereerst kun je kijken hoe snel jouw haar opdroogt na het wassen: Haar met een hoge porositeit is binnen 2 uur droog; Haar met een normale porositeit is binnen 4 tot 6 uur droog; en.
Bij haar met een hoge porositeit staan de haarschubben te ver open. Doordat de haarschubben open staan kan het haar snel vocht op nemen, maar het vocht gaat er met hetzelfde tempo ook weer uit. Je kan poreus haar herkennen aan dat het snel nat is en ook weer erg snel opdroogt.
Droog het eerst met een handdoek en ga voorzichtig te werk. “Dep het overtollige water af. Wrijf niet als een gek met de handdoek over je haar, want dat kan verzwakte haartjes doen afbreken en op termijn zelfs een lengteverschil in de hand werken.” Kam vervolgens het haar met een grove kam.
Voor professionals raden wij aan om te kiezen voor een föhn van minimaal 1750W. Deze is geschikt voor de meeste haartypes. De meeste stylisten en kappers kiezen voor een wattage tussen 1800 à 2000 watts.
Waarom een föhn
Door een föhn krijg je het volume wat de kapper je haar weet te geven en kun je je haar de richting op krijgen die je wilt. Met veel te oefenen wordt je beter en zit je haar sneller in model. Doordat je haar al in model zit, heb je maar weinig haarproduct nodig om het op zijn plek te houden.
Gebruik na het douchen een droge handdoek voor het haar en droog al knijpend het haar. Wikkel de (microvezel) handdoek om het haar en ga verder met aankleden. Zo heeft het haar extra de tijd om te drogen. Je kan zelfs eerst je make-up doen voordat je gaat föhnen.
Modeldrogen is het losjes drogen van het haar met een borstel. Vaak wordt bij modeldrogen een salt mist of een volumespray gebruikt. Dit maakt het haar wat stugger waardoor je de stevigheid hebt én ook dat het kapsel vlot is.
Tip 1: Föhn je haar langer
De meeste mensen föhnen hun haar droger, maar niet droog. Wanneer je je haar echt droog föhnt, wordt het heel even pluizig, maar als je daar 'doorheen' föhnt, is het weer pluisvrij (en het zit natuurlijk mooi in model).
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
U krijgt plotseling één of meer kale plekken. Die plekken zijn vaak rond of ovaal. Meestal zitten de kale plekken op het hoofd, maar ze kunnen over het hele lichaam zitten. U verliest meer haren dan normaal en krijgt een dunne haardos.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.