Sommige mensen die veel alcohol drinken, krijgen een rode of paarse neus. Dit wordt een drankneus oftewel rhinophyma genoemd. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor je huid roder wordt. Een drinkersneus ontstaat wanneer de bloedvaten extra gevoelig zijn voor alcohol door een huidziekte als couperose of rosacea.
CONCLUSIE: Ja, van alcohol snuiven kun je even wat dronken worden. En nee, je zult er niet aan sterven. Maar een aanrader is het zeker niet, tenzij je ligt te wachten op de grootste kater van je leven of erger: bloedneuzen, neusirritaties en neusabcessen.
De alcoholdampen zijn erg giftig voor de longen, deze trend kan ernstige bijwerkingen hebben." Professor Walter Gaman benadrukt nog andere gevaren voor het lichaam: "Het droogijs is zo koud, maar je kunt het niet vochtiger maken. Dit kan een giftig effect op je longen hebben, ook de alcohol is niet goed voor je longen.
Verlenging van het gehemelte
Een te kort gehemelte en/of het niet goed functioneren van de spieren in het zachte gehemelte kunnen ervoor zorgen dat de neusholte tijdens het spreken en eten niet goed kan worden afgesloten. Hierdoor ontstaat een zogenaamde “open neusspraak” of er kan voedsel in de neus terechtkomen.
Jazeker, maar eerder door inademing van de alcoholdamp dan door opname door de huid. Maar je moet die damp wel langdurig en intensief inademen om boven het toegestane promillage voor verkeersdeelname te komen.
Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
De neus en luchtpijp gebruik je om mee te ademen. Achterin de keel zitten twee klepjes die ervoor zorgen dat alles wat je eet en drinkt in de slokdarm terecht komt en vervolgens naar maag gaat. Het eerste klepje, de huig, zorgt ervoor dat er geen eten of drinken in de neus komt.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Mensen vinden het lekker om snot te eten
Volgens sommigen is het dus een delicatesse om die harde neusproducten door je keel te laten glijden.
Naast lijm worden er ook genoeg andere stoffen gesnoven. Denk aan oplosmiddelen voor nagellak, benzine, verf- en lakverdunners en drijfgassen in spuitbussen. De stoffen die worden gesnoven hebben een verslavende werking en zijn hartstikke giftig. Ze kunnen onder andere hartritmestoornissen veroorzaken.
SOORTEN VLUCHTIGE SNUIFMIDDELEN
Uit de hierboven opgesomde categoriëen blijken een aantal specifieke stoffen als drug te worden gebruikt: benzine, verf- en lakverdunners zoals thinner of terpentijn, lachgas, ether, aceton, benzeen, helium,butaangas ( sigarettenaanstekers), propaan, tolueen…
Inhaleermiddelen kunnen lichamelijk en geestelijk verslavend zijn. Gebruikers melden een sterke drang om door te gaan met gebruiken, voornamelijk na het meerdere dagen gebruikt te hebben.
Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen van cocaïnegebruik. Het kan helpen om veel vocht te drinken. Vul zouten en suikers aan via je voeding. Vitamine C kan helpen de cocaïne sneller af te breken en snel nuchter te worden na coke.
Als de coke is opgenomen door het lichaam, zal het eerst uit het lichaam verwerkt moeten worden om nuchter te worden. De beste remedie blijft natuurlijk om helemaal geen cocaïne te gebruiken.
Het is moeilijk om de twee met elkaar te vergelijken, maar als je naar het grote plaatje kijkt zorgt alcohol wel degelijk voor meer problemen dan cocaïne. Daarmee beoordelen we de stelling: 'Cocaiïne is minder slecht voor je dan alcohol', als een feit.
Neuspeuteren kan dwangmatig worden
Het peuteren in de neus kan ook dwangmatig worden, dat wordt rinotillexomanie genoemd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de neus. "Het weefsel onder het slijmvlies - kraakbeen en het bot van de neus - krijgt minder doorbloeding en gaat sneller ontsteken", vertelt Alkhateeb.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Neuspeuteren: zo raar is dat niet
Dit kan noodzakelijk zijn omdat het snuiten van de neus niet volstaat. Neuspeuteren is dus een natuurlijke gewoonte. Ruim 90 procent van de Nederlanders peutert regelmatig in zijn of haar neus, waarvan de helft meerdere keren per dag.
Aspiratie. Wanneer voeding of speeksel in de longen komt en u onvoldoende kracht heeft om het voedsel uit de longen te hoesten, is er sprake van aspiratie. Dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer er voeding of speeksel in de longen komt heeft u namelijk een grotere kans op het ontwikkelen van een longontsteking.
Maar als je je verslikt, sluit het strottenklepje de luchtpijp niet goed af en kan een deel van het voedsel in je luchtpijp en longen komen. Vorig jaar meldden tussen de 700 tot 1.800 mensen zich op de Spoedeisende Hulp vanwege ernstige verslikkingen en verstikkingen door voedsel en drank.
Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Aangezien er veel alcoholvrije wijnen zijn met 0,1 tot 0,5% alcohol, zijn deze niet toegestaan door de islamitische wet die de consumptie van dranken strikt verbiedt, zelfs met een minimaal alcoholgehalte. Er is dan een HALAL-certificering nodig om te garanderen dat er geen alcohol in zit.